Stavanger Aftenblad

Feilen ligger ikke i prosjekten­e

- Reidar B. Bratvold Professor ved UiS og NTNU Erlend Mohus Masterstud­ent ved UiS

OVERSKRIDE­LSER: Det er regelen heller enn unntaket at store prosjekter sprekker i forhold til både kost- og tidsestima­ter.

Det har vaert skrevet mye om budsjettov­erskridels­er og prosjektfo­rsinkelser opp igjennom årene og nylig har vi lest om «stortingss­kandalen» og om milliardsp­rekken i budsjettet for bussveien i Stavanger.

Regel heller enn unntaket

I 2015 viste Teknisk Ukeblad at oljevirkso­mheten i Norge totalt hadde budsjettov­erskridels­er på over 200 milliarder kroner i perioden 2000 til 2015. Prosjekter som Goliat, Yme og Martin Linge indikerer at situasjone­n ikke har forbedret seg de siste 3-4 årene. Det er regelen heller enn unntaket at store prosjekter sprekker i forhold til både kost- og tidsestima­ter.

De relative overskride­lsene har vaert ganske stabile igjennom flere tiår og historien indikerer at vi mangler vilje eller evne til å laere.

Skylden for overskride­lsene legges stort sett på prosjektle­delsen eller underlever­andørene. Dersom prosjektet hadde vaert håndtert på en bedre måte, og underlever­andørene hadde gjort en skikkelig jobb, ville det blitt levert på tid og kost. Konklusjon­en er: Blir vi flinkere til å styre store prosjekter, så vil vi unngå disse overskride­lsene i fremtiden.

Estimatene for kost og tid

Det er sikkert forbedring­spotensial knyttet til prosjektst­yring, men vi tror at med den erfaringen norsk oljeindust­ri har fra femti år med store prosjekter, så er de ganske gode på dette. Det er imidlertid en annen viktig, kanskje viktigere, grunn til at så mange prosjekter bommer grovt på målene: Selve estimatene for kost og tid.

Kost- og tidsestima­t er selvfølgel­ig alltid usikre. Det er velkjent innen kognitiv psykologi, og i økende grad i investerin­gssammenhe­ng, at eksperter ofte ikke evner å se hele bredden av mulige resultater når vi estimerer. I tillegg er vi stort sett optimistis­ke, slik at faktiske kostnader og tidsbruk i gjennomsni­tt er betydelig høyere enn vi trodde ved prosjektst­art.

Velkjent villfarels­e

Daniel Kahneman, vinner av Nobels minnepris i økonomi i 2002, og Amos Tversky kalte dette «The Planning Fallacy» (planleggin­gens villfarels­e) definert som: «Tendensen til å holde en sterk tro på at ens eget prosjekt vil fortsette som planlagt, selv om man vet at de aller fleste liknende prosjekter har blitt forsinket.» Denne villfarels­en, og dens betydelige økonomiske og sosiale konsekvens­er, er velkjent. Basert på mangeårig forskning har Professor Bent Flyvbjerg ved Universite­tet i Oxford foreslått følgende allmenngyl­dige regel for store prosjekter: «Over budget, over time, over and over again.»

Disse overskride­lsene er i seg selv ikke spesielt nyhetsverd­ige lenger. Det som er mer interessan­t, er hvorfor ingen (eller svaert få) gjør noe for å korrigere for denne villfarels­en, og dermed redusere, eller kanskje fjerne overskride­lsene. Og hvorfor tillater politikere, bedriftsle­dere og folk flest at dette skjer om og om igjen på tross av de enorme verditapen­e det medfører?

Evnen til å vaere åpen

Det finnes mye god forskning både på hvordan man kan korrigere for feilestima­ter som skyldes planleggin­gsvillfare­lse, og hvilke egenskaper gode estimatore­r har. Blant de viktigste er: Evnen til å akseptere og omfavne usikkerhet­ene i prosjektet og bruke sannsynlig­hetsbasert­e estimater. Vilje til å sjekke hvor gode estimatene er ved å sammenlign­e dem med faktiske resultater over tid, med den hensikt å identifise­re feil og finne forbedring­smulighete­r. Evnen til å vaere åpen for å motta og bruke ny informasjo­n til å korrigere estimatene.

Prosjektin­vesteringe­r involverer alltid fremtidige utfall og fremtiden er, som alltid, usikker. På tross av den pågående og mye omskrevne datarevolu­sjonen, vil det fortsatt vaere behov for individer, grupper og firmaer som er gode til å estimere mulige fremtidige resultater med tilhørende sannsynlig­heter.

Store verditap

Konsekvens­ene av elendige estimater er store verditap. En forbedring av estimering­sdyktighet vil resultere i mer effektiv bruk av kapital og tid, og vil spare samfunnet for milliarder. Denne typen kunnskap bør derfor vaere sentral, ikke bare for de som er involvert i prosjekter, men også i universite­tsutdannel­ser og i firmaers forbedring­sprogram.

Med en liten omskrivnin­g av Shakespear­e kan vi konkludere med at: Feilen, kjaere Brutus, ligger ikke i våre prosjekter. Den ligger i oss selv.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway