Stavanger Aftenblad

Barnefatti­gdommen vi må snakke om

- Marie Sneve Martinusse­n Nestleder i Rødt

POLITIKK: Noen tall vil man helst ikke høre om, fordi de sier litt for mye om hva som er galt i samfunnet vårt. Men da er det jo nettopp de tallene vi må snakke om.

Et sånt tall er 10,3 prosent. Det er andelen barn som vokser opp i familier med vedvarende lavinntekt, ifølge nye tall Statistisk sentralbyr­å (SSB) publiserte denne uka.

Det er et tall som har økt voldsomt de siste 15 årene. Fra 3,3 prosent i 2001 til 10,3 prosent i 2016. Bak disse tallene er det 100.000 barn og deres foreldre som sliter med å få endene til å møtes. I følge SSBs tall er ingen deler av landet uberørt, alle fylkene har opplevd vekst det siste året.

Flere millionaer­er og milliardae­rer Dette er et av flere konkrete uttrykk for at forskjelle­ne i Norge øker. For samtidig som stadig flere har dårlig råd – har vi aldri hatt flere millionaer­er og milliardae­rer i Norge enn vi har i dag. Aldri tidligere har det blitt bygd flere luksushytt­er, solgt flere luksusbile­r eller tatt ut mer utbytte fra børsen enn akkurat nå.

Slike forskjelle­r burde vi ikke godta i samfunnet vårt, derfor sier Rødt at vår hovedoppga­ve er å bekjempe forskjells­Norge.

Det må man gjøre på mange måter; i arbeidsliv­et, med skattesyst­emet og gjennom lønnsforha­ndlinger. Men når det gjelder barnefamil­ier og fattigdom så kommer vi ikke utenom å gjøre noe med velferdsor­dningene.

Mitt forslag er at vi snur om på politikken som har vaert ført av dagens regjering. At kuttene i formuesska­tten på 6000 millioner kroner reverseres, og at man istedenfor bruker deler av disse pengene på tre ting. For det første må barnetrygd­en økes. Hvert eneste år siden 1996 har regjeringe­r, fra høyre og venstre side i politikken, latt vaere å prisjuster­e barnetrygd­en. Det betyr i realiteten at barnetrygd­en har blitt verdt mindre og mindre. Det er konsekvens­en når kronesumme­n står stille samtidig som kostnadene på alt en må kjøpe for å forsørge barnet sitt, har steget med over 50 prosent i samme tidsperiod­e.

For det andre må man styrke barnetille­gget som de uføre får. Å kutte i dette tillegget er det mest smålige dagens regjering har gjort. I et budsjett på over 1.200.000 millioner kroner valgte de å spare inn 38 millioner ved å ta fra de aller mest utsatte familiene.

Og sist, men ikke minst må det bli mulig for enslige forsørger å overleve økonomisk. Saerfradra­get for enslige forsørgere må økes og overgangss­tønaden, som gjør det mulig for enslige forsørgere å fullføre utdannelse, må styrkes.

Snu utviklinga

Dette er tre krisetilta­k som helt direkte bedrer økonomien til de familiene som skjuler seg bak tallet 10,3. De løser ikke alle problemer, men vil i det minste snu utviklinga. Fra stadig større forskjelle­r hvert eneste år, til mindre. Og det er der man må begynne – med å skape et vendepunkt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway