Stavanger Aftenblad

Kim Bodnia

-

y Hvem: Dansk skuespille­r. y Født: 12. april 1965 i København. y Har blant annet spilt i «Broen», «Monstertor­sdag»,

«Himmelfall», «I Kina spiser de hund» og «Pusher».

sitt «andre filmland». Her har han blant annet medvirket i filmer fra vårt distrikt, som Arild Østin Ommundsens «Monstertor­sdag» og Paul Magnus Lundøs «Skumringsl­andet».

– Jeg var så heldig at jeg fikk tilbud fra utlandet ganske tidlig. Men jeg ville føle meg trygg før jeg takket ja til noe, dermed falt valget på Norge fordi språket ligger så tett opp mot mitt morsmål. I tillegg til å spille i filmer i Norge, har jeg vaert så heldig å få jobbe med Rogaland teaters ungdomssku­espillere. Det er en unik institusjo­n og jeg er glad for å ha fått mulighet til å vaere med på å utvikle unge skuespille­res interesse og faglige utvikling, sier Bodnia.

Trygghet i naturen

Han mener at den norske naturen har spilt en viktig rolle i utviklinge­n av norsk film og tv.

–Dere har deres egne unike måte å fortelle historier på. Den bygger på den tryggheten dere har omkring dere i den sterke naturen. Jeg har jobbet med sterke og dyktige instruktør­er og skuespille­re i Norge, og opplever at de er modige og tør å gi av seg selv. Jeg vet at dere har snakket mye om hvordan dere kan gjøre noe med mannsdomin­ansen innenfor norsk film, og jeg håper dere lykkes med å få en jevnere fordeling mellom kjønnene. Klarer dere det, vil dere få fantastisk­e produkter.

– Hva mener du kjennetegn­er en god skuespille­r?

– Jeg tror det handler mye om å vaere modig. Vi er alle forskjelli­ge og det skal vi vaere, og man skal bruke den sterke kvaliteten som hver enkelt har. Derfor er det vanskelig å si noe entydig om dette, for det er forskjelli­g fra person til person.

Filmfolk gjorde tv bra

– Du har jobbet mer med tv-serier de siste årene enn tidligere i karrieren. Hva er det ved tv-serieforma­tet som gjør at du ønsker å jobbe med dette?

– Først og fremst vil jeg si at tv er et medium for alle, det har så mange kategorier, og byr på noe for alle. Det finnes ingen oppskrift på hva en god tv-serie er, og det bør det heller ikke vaere, for alle har forskjelli­g smak. Mange diskuterer tv og alle har ulike meninger. Som skuespille­r er det også vanskelig å vite hvordan noe vil bli, selv om man har lest manuset. Mye kommer an på musikk og klipping, og ofte kan man fornemme om noe blir bra gjennom at kameraet fanger opp en god energi. I Danmark har tv-serien hatt høy anseelse lenger enn mange andre steder. Der fikk tidlig gode skuespille­re og filmmedarb­eidere lyst til å lage tv, og det gjorde at kvaliteten på tv-seriene ble bedre. Filmskaper­ne overførte de filmatiske virkemidle­ne til tv-formatet, noe som er helt avgjørende for at det skal se bra ut. På grunn av dette fikk vi skape nordic noirbølgen som er kjent ute i verden i dag.

– Hva kan man få til i en tv-serie som man ikke kan gjøre på film?

– I en tv-serie kan vi ha med et helt liv å gjøre, på samme måte som i en roman. Man kan fortsette i uendelighe­t med karakteren­e, og det kan gi mange opplevelse­r i både karakterer og situasjone­r. Det kan man ikke gjøre på samme måte i film. En film har begrenset tid. Det blir litt som et maleri. En god kunstner kan bli stadig dyktigere til å få plass til ting innenfor rammen, men rammen blir ikke større likevel. I en tv-serie er man ikke bundet av denne rammen, men kan vise det som er utenfor den også. Man kan formidle mer av nyansene hos en karakter, man kan følge dem naermere over lengre perioder. Det er deilig å få lov til å jobbe lenge med noe, det minner litt om å vaere med i en teaterprod­uksjon. Og så gir det muligheten­e til å ta opp igjen tråden i noe man har avsluttet. Så jeg er glad for at filmbransj­en har sagt ja til tv.

 ?? BBC ?? Kim Bodnia spiller blant annet sammen med Jodi Comer i «Killing Eve».
BBC Kim Bodnia spiller blant annet sammen med Jodi Comer i «Killing Eve».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway