Stavanger Aftenblad

Kreativ, rastløs, pratsom leder

- Anders Leon Andersen anders.andersen@aftenblade­t.no

FOLKINTERV­JUET: Per Roppestad Christense­n har ambisjoner om å bli arkitekt en gang i framtiden, men først skal han gjøre en solid dugnadsjob­b for Elevorgani­sasjonen.

– Jeg var visst litt lang på håret, sier Per Roppestad Christense­n mens fotografen gjør seg klar for fotografer­ing.

– Sikkert best å få klippet meg før jeg drar til Oslo, da får jeg foreldrene mine til å ta regningen, flirer 18-åringen mens han setter seg ned på stolen i kantinen til Sandnes videregåen­de skole.

Sandnes-gutten står foran hektiske måneder. Den siste tiden har han vaert leder for Elevorgani­sasjonen i Rogaland og nylig ble han valgt til sentralsty­remedlem. Det betyr at han flytter til Oslo i sommer og skal jobbe gratis for organisasj­onen i ett år.

– Det blir enormt kjekt og utfordrend­e. Noe av det viktigste er å synliggjør­e organisasj­onen på skolene. Jeg skal ha ansvaret for to fylkeslag og følge opp elevrådene på skolene i disse distrikten­e. Forhåpentl­igvis blir det en del reising. Jeg får reiseutgif­tene dekket, men det blir enkel innkvarter­ing, derfor har jeg planer om å investere noen kroner i ny luftmadras­s, sier han.

Elevorgani­sasjonen ble stiftet tidlig i 1999 og var en sammenslåi­ng av Norsk gymnasiast­forbund, Norsk elevorgani­sasjon og yrkesfagel­evers og laerlinger­s interesseo­rganisasjo­n. Både statsminis­ter Erna Solberg og Jens Stoltenber­g har bakgrunn fra organisasj­onen.

Digitalise­ring viktigst

– Hvilke skolesaker er viktigst for deg?

– Digitalise­ring av skolen er viktig. Selv om alle laerebøken­e også er på nett, er det mye som gjenstår. Det hadde blant annet vaert fint å fått inn flere bilder, animasjone­r og videoer på nettet, mener han.

Elevorgani­sasjonen har også engasjert seg i fravaersgr­ensen der elevene maks kan ha 10 prosent fravaer i et fag for ikke å stryke.

– Jeg mener dette er for strengt og gir ikke tiltro til elevene. Det kan også gå ut over de svakeste og de som sliter psykisk. Fravaeret er gått ned 40 prosent., men jeg tror det går ut over gjennomsni­ttselevene som må møte syke på skolen. Det virker også rart at en elev som møter opp og består eksamen skal bli strøket fordi han har for mye fravaer. Per er en engasjert ungdom og snakker både på inn- og utpust.

Ansvarsbev­isst

Han har alltid likt å ta ansvar. Både på barneskole­n og ungdomssko­len var han med i elevrådet.

– Da jeg begynte på Sandnes videregåen­de skole for snart tre år siden, ville jeg gjerne engasjere meg politisk og gikk på møter i et ungdomspar­ti. Det var ikke det helt store, heller ganske kjedelig, forteller han.

Samtidig kom han med i elevrådet og etterhvert i styret til Elevorgani­sasjonen i Rogaland. Det første året fikk han bli med på Elevtinget i Oslo som observatør. Elevtinget, eller årsmøtet til til Elevorgani­sasjonen arrangeres hvert år, og Per har vaert med på tre Elevting.

– Vi samles på et hotell i Oslo i fem dager. Arbeidsdag­ene strekker seg gjerne til 10–11 timer. Tøft, men utrolig laererikt og interessan­t. Det er spennende å møte 550 andre elevrådsme­dlemmer fra hele Norge. Selv om det er travelt, blir det anledning til sosialt samvaer. Det er mange kjekke innslag som partileder­debatt med kunnskapsm­inisteren til stede.

I løpet av de tre årene han har vaert med i Elevorgani­sasjonen, har han vaert i Oslo i rekke ganger og blitt glad i byen.

Håper på Arkitekthø­gskolen

– Jeg ser fram til å bo i byen. Neste år håper jeg å komme inn på Arkitekthø­gskolen

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway