Stavanger Aftenblad

Kofi Annan 80 år

-

Tidligere generalsek­retaer i FN, Kofi Atta Annan, er 80 år 8. april.

Jubilanten er født i Ghanas nest største by Kumasi. Han studerte økonomi både i Kumasi og i St. Paul, USA, internasjo­nale forhold i Sveits og ledelse ved MIT.

Kofi Annan var, med noen års opphold, knyttet til FN-systemet fra 1962 til han gikk av som FNs generalsek­retaer i 2006. Han begynte å jobbe i Verdens helseorgan­isasjon i 1962.

Som FNs generalsek­retaer fra 1997 til 2006 nøt han utstrakt og voksende respekt. Blant annet ble han kjent for sitt arbeid med å reformere FNsystemet, og for å styrke arbeidet mot HIV/AIDS og for fredsskape­nde tiltak.

Han regnes som en av de mest innflytels­esrike og respektert­e generalsek­retaerer i nyere tid.

I 2001 fikk han Nobels fredspris sammen med FN for sin innsats. Han er utnevnt til den sørafrikan­ske Ordenen O. R. Tabos følgesvenn­er. Han har også fått Torstein Dales minnepris av Norges Røde Kors, og i 1998 ble han tildelt Seouls fredspris.

I 1984 ble han gift med svenske Nane, datter av Raoul Wallenberg­s søster. Paret har tre barn fra tidligere forhold.

Etter at han trådte tilbake har han blant annet arbeidet med flere internasjo­nale spørsmål gjennom sin egen stiftelse, Kofi Annan Foundation. Både som generalsek­retaer og senere har han vaert engasjert i arbeidet for en grønn revolusjon i Afrika og for å fremme jordbruk og matproduks­jon som ledd i kampen mot fattigdom og sult.

 ?? FOTOGRAF ANNA NESVIK ?? Barna Siv-Anita, Tone Lise, Johannes og Rasmus Skretting. Mor Renate Skretting, mormor Siw-Olrun Stokkeland og oldemor Astrid Fjermestad.
FOTOGRAF ANNA NESVIK Barna Siv-Anita, Tone Lise, Johannes og Rasmus Skretting. Mor Renate Skretting, mormor Siw-Olrun Stokkeland og oldemor Astrid Fjermestad.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway