Stavanger Aftenblad

Utfordring­ene stikker dypere enn treneren

- Kristian Oftedal Kvendseth kristian.oftedal.kvendseth@ aftenblade­t.no

OILERS: Her er tre ting som gir hodebry før en av de mest spennende somrene i klubbens historie.

Det satt garantert langt inne for Oilers å bytte trener. Men torsdag kastet de kortene. Etter en problemati­sk sesong på alle måter var det over. Det ble med to år som hovedtrene­r for Pål Gulbrandse­n.

Det var nok riktig med et skifte nå. Oilers måtte vise handlekraf­t overfor supportere og samarbeids­partnere. Laget trenger en ny stemme - uten at det nødvendigv­is betyr toppstrid og medaljekam­p neste sesong.

1. Oilers mangler mye på å vaere et topplag

– Vi skal aldri kjenne på følelsen av å spille en slik sesong igjen, sa eier Tore Christians­en da Oilers tapte NM-kvartfinal­en mot Frisk for nøyaktig én måned siden. 6. plass i serien og tidlig sluttspill­tap var naturligvi­s bak klubbens målsetning. Christians­en gikk langt i å love at Oilers skulle tilbake til toppen allerede neste sesong.

Noen uker senere hadde eieren plutselig blitt spillerutv­ikler. Christians­en slo fast at 19 år gamle Simen Talge fra Hundvåg skulle bli en ny profil i klubben. Sammen med sønnen Boye og Mathias Trettenes skulle klubbeier Christians­en fungere som fadder for Talge og sørge for at han lykkes på seniornivå.

Utspillet var et ledd i klubbens satsing på egne talenter. Neste sesong skal ungdommen få større plass i laget, ble det sagt.

Lars Christian Saeland Rødne, Even Kjellesvik Myreng og nevnte Talge fikk alle fullverdig­e A-kontrakter.

Isolert sett er det fint. Oilers har det beste U20laget i Norge. A-laget trenger påfyll av gode norske og lokale spillere. Men er det realistisk å kommuniser­e at klubben både skal spille NM-finale og gi de unge talentene mye spilletid neste sesong?

Kontinuite­tsbaererne i Oilers er borte. Den norske stammen er i ferd med å forsvinne. Det er krevende å bygge et nytt mesterlag. Denne sesongens tropp var svakt sammensatt og manglet både ferdighete­r, fysikk og karakter.

2. Oilers får ikke tak i de beste spillerne

Oilers er den største hockeyklub­ben i Norge. Likevel sliter de med å tiltrekke seg de beste skandinavi­ske spillerne. Tommy Kristianse­n gikk til Sparta da han skulle hjem. Stefan Espeland valgte Vålerenga. Jacob Berglund - som Oilers ikke en gang visste var tilgjengel­ig returnerte til Storhamar.

Selv om Oilers omsetter for over 90 millioner, betyr ikke det at klubben bruker alle disse pengene på sport. De ansatte i Stavanger Ishockeykl­ubb AS - A-lagsspille­re, trenerteam og ledere nedover i ungdomssys­temet – hadde et budsjett på 17,8 millioner kroner i 2017. Det ble fordelt på i overkant av 30 personer.

Oilers og DNB Arena vil fortsette å vaere et attraktivt sted å komme til. Men satsingen i de ulike østlandskl­ubbene byr på stor konkurrans­e. Oilers er ikke lenger så overlegne økonomisk at de vinner kampen om de beste spillerne - spesielt ikke de med norsk pass. Det er et problem når klubben nå skal bygge opp en gruppe med nye, norske kontinuite­tsbaerere.

3. Oilers er ikke rigget for annet enn å kjempe i toppen hver sesong

Det er tankevekke­nde at Oilers vant dobbeltgul­l i 2017 og at driften samtidig gikk med 787.516 kroner i minus. Kostnadsni­vået klubben har lagt seg på betyr at Oilers må oppretthol­de høye inntekter for å drive i balanse.

Klubben har gjort et glimrende arbeid på markedssid­en i mange år, de har satt omsetnings­rekorder og hatt godt besøkte hjemmekamp­er. De tre foregående årene snittet Oilers over 4000 tilskuere. Denne sesongen var tallet 3704. I tillegg forsvant opp mot 6 millioner i inntekter i det tidlige kvartfinal­etapet.

Oilers vil nok gjøre det bedre sportslig de neste sesongene, men selv ikke seiersvant­e siddiser kan regne med å spille NM-finaler hver sesong. Suksessen med sju NMgull på de siste åtte sesongene vil trolig aldri la seg gjenskape.

Allerede i dag betaler andre klubber sine toppspille­re minst like bra. Trolig må Oilers oppjustere budsjetten­e dersom de vil tilbake til toppen på direkten. Da må inntektene økes, kostnadene kuttes - eller så må eiergruppe­n åpne lommeboken.

Ingen trenger å frykte at Oilers skal begynne å slite økonomisk. Egenkapita­len er god etter mange år med fantastisk­e resultater. Men det er et faresignal at klubbdrift­en går i minus selv når laget vinner.

Den store utfordring­en vil jo først komme når laget sliter sportslig over tid, publikum ikke lenger er like ivrige og ishockey ikke lenger har nyhetens interesse i Stavanger.

Det er krevende å bygge et nytt mesterlag. Denne sesongens tropp var svakt sammensatt og manglet både ferdighete­r, fysikk og karakter.

 ?? LARS IDAR WAAGE ?? To år etter at Pål Gulbrandse­n ble introduser­t som Oilers-trener, går klubben inn i sin vanskeligs­te sommer på ti år. Treneren skal skiftes ut, grunnstamm­en i laget har forvitret, mange profiler er borte. Nå må sportsdire­ktør Pål Haukali Higson, til...
LARS IDAR WAAGE To år etter at Pål Gulbrandse­n ble introduser­t som Oilers-trener, går klubben inn i sin vanskeligs­te sommer på ti år. Treneren skal skiftes ut, grunnstamm­en i laget har forvitret, mange profiler er borte. Nå må sportsdire­ktør Pål Haukali Higson, til...
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway