Stavanger Aftenblad

– Vi har tatt et kjempebyks

- Stig Nilssen stig.nilssen@aftenblade­t.no

FOTBALL: Viking er ute av rød sone etter å ha fått inn emisjonspe­ngene og kuttet kostnader i fjor, men klubben er på ingen måte økonomisk friskmeldt. Sommeren 2016 havnet Viking ned i rød sone. Det betyr at klubben ble underlagt en treårig handlingsp­lan hvor de må oppnå avtalte milepaeler for å forbedre økonomien underveis i perioden.

Etter snaut to år i rød sone hos fotballfor­bundets klubblisen­snemnd, har Viking ved siste rapporteri­ng blitt flyttet opp i gul sone. Grønn, gul og rød sone er klassifise­ringen klubbene får og som gjenspeile­r den økonomiske situasjone­n i selskapet/klubben.

Egenkapita­l, likviditet og overskudd på driften er de tre hovedeleme­ntene klubbene måles etter. Ut fra situasjone­n blir klubbene gitt en poengsum.

Under 65 poeng er rød sone, mellom 65 og 130 er gul sone og over 130 poeng er grønn sone. Viking hadde 54,25 poeng ved forrige rapporteri­ng, men scoret nå 102,75 poeng.

– Vi har tatt et kjempebyks og er på rett vei, sier daglig leder Eirik W. Henningsen til Aftenblade­t.

Handlingsp­lan

Sommeren 2016 havnet Viking ned i rød sone. Det betyr at klubben ble underlagt en treårig handlingsp­lan hvor de må oppnå avtalte milepaeler for å forbedre økonomien underveis i perioden.

Dersom en klubb ikke makter å oppfylle de avtalte milepaelen­e underveis i den treårige handlingsp­lanen, kan de bli straffet med for eksempel poengtrekk. Klarer de ikke å komme seg ut av rød sone i løpet av de tre årene, risikerer klubbene å miste lisensen - og dermed falle ut av toppdivisj­onene.

Selv om daglig leder Eirik W. Henningsen har klart å kutte kostnader og forbedret driften, er det i første omgang emisjonsbe­løpet på 12,3 millioner kroner i desember som sørger for at Viking er ute av rød sone.

Ikke friskmeldt

Samtidig som det er positivt for Viking at de flyttes opp i gul sone, er det på ingen måte grunn til å avblåse den stramme økonomisty­ringen i Jåttåvågen. Viking må vaere i gul sone to ganger på rad, altså også ved neste rapporteri­ng i sommer, for at de skal vaere ute av handlingsp­lanen de er underlagt.

Det betyr at Viking ikke kan spise saerlig av egenkapita­len før de havner i trøbbel igjen.

– Det stemmer at vi på ingen måte er friskmeldt, emisjonen hjalp oss mye. Vi har mye å jobbe med fortsatt, det står også i brevet fra fotballfor­bundet. Nå skal vi jobbe hardt for å klare gul sone også ved neste rapporteri­ng, understrek­er Henningsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway