Stavanger Aftenblad

Marit Bjørgen legger opp

-

ALTA: Samme dag som Marit Bjørgen (38) tok et nytt suverent NM-gull, annonserte hun at hun legger opp.

Marit Bjørgen (38) forteller at hun nesten hadde bestemt seg før sesongen startet at denne ble hennes siste.

I går gikk hun inn til sitt 25 NM-gull under femkilomet­eren i Alta.

– Dette er en prosess som har gått over lengre tid, og jeg trodde at det skulle bli enklere å fortelle om det enn det har vaert, sa Bjørgen mens tårene rant i intervjuet med NRK.

– Det er NM, det er Ski-Norge og det er alt. Det er en epoke som er over. Det har vart i 20 år og har vart i over halve livet mitt. Det er spesielt å stå her å fortelle at det er over, sa Bjørgen.

Ikke motivert

Hun forteller at hun mer eller mindre hadde tatt avgjørelse­n før denne sesongen kom i gang.

– Jeg kjenner at jeg ikke har den motivasjon­en som trengs for å gi 100 prosent en sesong til, derfor velger jeg å legge opp. Jeg har også en gutt hjemme som skjønner mer, og da er valget enkelt, selv om det er selvsagt er veldig emosjonelt å stå her å si det etter 20 år i familien Ski-Norge. Men nå har jeg lyst til å tilbringe mer tid sammen med Marius og familien, sa Bjørgen.

Bjørgen fortalte også at hun syntes det var tøft å fortelle til landslagsk­ameratene at det var over torsdag kveld.

– Jeg har hatt et fantastisk skiliv, og det er mange som står bak det jeg har oppnådd.

Marit Bjørgen er tidenes mestvinnen­de vinterolym­pier og langrennsl­øper.

Under OL i Pyeongchan­g tok Bjørgen sitt åttende OL-gull og passerte Ole Einar Bjørndalen som den mestvinnen­de vinterolym­pieren. Totalt har hun vunnet åtte gull, fire sølv og tre bronsemeda­ljer.

Hun avsluttet sin olympiske karriere med to gull. ett sølv og to bronse.

Stor karriere

Marit Bjørgen har en mektig karriere bak seg. Hun stanset på 114 verdenscup­seirer og totalt 184 pallplasse­r i verdenscup­en.

38-åringen tok sin første verdenscup­seier i Düsseldorf i oktober 2002. Den siste verdenscup­seieren kom i Falun i mars.

Bjørgen tok sin første NMmedalje i Steinkjer i 2001, og like etter debuterte hun i VM-sammenheng i Lahti.

Den første OL-medaljen kom i Salt Lake City med stafettsøl­v i 2002. Det første gullet i OL-sammenheng kom først åtte år i OL i Vancouver.

Ble mamma

Bjørgen har også 18 VM-gull og 25 NM-gull. Det første VM-gullet tok hun i Val di Fiemme i 2003. I sitt siste VM i Lahti tok Bjørgen hele fire gull.

2. juledag

i

2015

ble

Marit Bjørgen og samboer Fred Børre Lundberg foreldre til Marius. Det gjorde at langrennsl­iver ble litt mer komplisert å planlegge. Bjørgen har helt siden i fjor erkjent at det er blitt tyngre å motivere seg, men har helt til det siste holdt muligheten åpen for deltakelse i VM i Seefeld i 2019.

Det blir det ikke noe av.

Tårevåt Johaug

– Dagen i dag må jeg aerlig innrømme er utrolig vemodig. Det at Marit ikke skal vaere del av landslaget er vanskelig å forestille seg, men jeg støtter avgjørelse­n hennes. Marit har betydd fantastisk mye for meg både som utøver og venninne. Hun har alltid vaert mitt forbilde, og den som har vaert med på å gjøre meg til den idrettsutø­veren jeg er i dag, kommentere­r Johaug.

Bjørgen ringte selv til Johaug for å fortelle om avgjørelse­n. – Tårene trillet, jeg må innrømme det, legger Johaug til. (NTB)

 ?? TERJE PEDERSEN, SCANPX ?? NM-dagene i Alta blir Marit Bjørgens siste som aktiv skiløper. Hennes siste renn som aktiv langrennsl­øper blir etter planen lørdagens tremil under NM i Alta.
TERJE PEDERSEN, SCANPX NM-dagene i Alta blir Marit Bjørgens siste som aktiv skiløper. Hennes siste renn som aktiv langrennsl­øper blir etter planen lørdagens tremil under NM i Alta.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway