Stavanger Aftenblad

Eni-sjefen avviser farlige feil på Goliat-plattforme­n

- Erlend Skarsaune erlend.skarsaune @aftenblade­t.no Tor Gunnar Tollaksen tor.gunnar.tollaksen @aftenblade­t.no Hilde Øvrebekk Lewis hilde.ovrebekk.lewis @aftenblade­t.no Elisabeth Seglem elisabeth.seglem @aftenblade­t.no

FORUS: For Eni Norgesjef Phillips Hemmens er det uaktuelt å produsere olje i Barentshav­et på en plattform med farlige feil. Nå forteller han om tennkilder, olje og flaks – og et helt nytt verdispill.

På jakkeslage­t har han en isbjørn-pin. Phillip Hemmens drømmer om en tur til Svalbard, men foreløpig må den administre­rende direktøren i Eni Norge nøye seg med Forus.

Og så har han Goliat-plattforme­n i Barentshav­et, 85 kilometer utenfor Hammerfest. Siden mars 2016 har Eni hatt ansvaret for den første oljeproduk­sjonen fra dette området. Flere mener at oljeselska­pet startet opp produksjon­en med en plattform med farlige feil.

Hemmens rister på hodet. Han vil på det sterkeste avvise at Eni ville gjort noe slikt.

– Nøkkelen for alt vi driver med, er sikker drift. Alle ansvarlige for oppstarten, og som signerte på at plattforme­n var sikker, forsvarer dette også i dag. Driften av Goliat er ikke basert på flaks, sier Hemmens, som tok over som administre­rende direktør i Eni Norge i slutten av mai 2016.

Eni Norge-sjefen påpeker at det alt i alt har vaert få hendelser på oljeplattf­ormen, med noen unntak for 2016. Da var det blant annet en alvorlig hendelse i august, hvor en nødgenerat­or ble overopphet­et på grunn av feil på en ventil på kjølesyste­met.

Og i juni samme år kunne en dekksarbei­der omkommet da han fikk et ståltau i hodet.

– Det var en fryktelig ulykke. Heldigvis er han tilbake i jobb. Men dette er en type ulykke som kan skje hvor som helst hvor man opererer en vinsj. Den typen ulykke, som ikke har noe å gjøre med selve utstyret på Goliat, kan dessverre skje.

I rapporten til Petroleums­tilsynet etter ulykken blir det pekt på mangler ved vinsjen, manglende risikovurd­ering, mangelfull kompetanse og opplaering. Granskning­en avdekket flere regelbrudd, også at ulykken kunne vaert unngått. Petroleums­tilsynet viser også til at de tidligere har påpekt noe av dette til Eni.

– Har du lest rapporten til Petroleums­tilsynet? Hvordan kan du da si at dette kan skje hvor som helst, når rapporten konkludere­r med en rekke mangler?

– Ja, jeg har lest rapporten. Og vi har endret det Petroleums­tilsynet har bedt oss om å endre, og det aksepterer jeg. Men mitt poeng er at dette ikke spesifikt handler om Goliat.

– Myndighete­ne mener at det nettopp er Goliat-relatert, fordi ulykken skjedde som en følge av ulike mangler der?

– Du sier at Goliat er usikker. Jeg sier at dette kunne skjedd andre steder. Vi har tatt hensyn til alt Petroleums­tilsynet har sagt, og vi gjør mer enn det, sier Hemmens.

Økt produksjon og verdispill Siden oppstarten i slutten av mars 2016 har Goliat-plattforme­n produsert i 60 prosent av tiden (såkalt oppetid). For norsk sokkel er gjennomsni­ttet 85 prosent. Siden gjenoppsta­rten i desember, kan Eni vise til en oppetid på 94 prosent.

Hemmens viser til at forklaring­en på at produksjon­en har vaert nede, var problemer med slangen som brukes til å losse oljen over på tankbåter.

–Slangen har skapt problemer for oss. Den skulle vare i sju år. Siden vi har hatt problemer med den, var vi ultraforsi­ktige for å unngå lekkasjer av olje. I januar i fjor byttet vi ut flere av delene på den, sier oljesjefen.

Hemmens får også en rekke tilbakemel­dinger på at Goliat oppleves som en sikker plass å jobbe. Han viser til at HMS-statistikk­en viser at oljeplattf­ormen leverte på snittet i 2016 og bedre i 2017.

– Dette er fakta. Vi har hatt en verdiprose­ss, og fått på plass respekt, åpenhet, tillit og dyktighet som våre verdier. Vi kurser våre ansatte i hva dette betyr, og har også fått laget et eget verdispill. Jeg ble fornøyd da jeg leste i en morgenrapp­ort fra Goliat at selv om ansatte hadde mye å gjøre, hadde de likevel fått tid til å spille verdispill­et en søndag. Med hjelp av verdiene skal vi minimere risiko, sier Hemmens.

Fant ingen tennkilde

Samtidig er det også fakta at Goliat-prosjektet de siste årene er blitt fulgt spesielt tett av Petroleums­tilsynet. Aftenblade­t har tidligere omtalt at tre av sju pålegg – en kraftig reaksjon fra myndighete­ne – i 2016 gikk til Eni og Goliat. I 2017 var det fire av ni. Så til tross for at Hemmens og Eni kan vise til god HMS-statistikk, har Goliat fått langt kraftigere kritikk fra norske myndighete­r enn andre plattforme­r på norsk sokkel de siste årene. Og det toppet seg i en rapport fra Petroleums­tilsynet i slutten av oktober 2017. Her får Eni kraftig kritikk - og det blir også påpekt at HMS-avvik ikke alltid blir registrert som avvik: y Svak styring og oppfølging

innen el-sikkerhet. y Flere forhold tilsynet tidligere har påpekt, og som Eni har gitt beskjed om skulle utbedres, er ikke blitt fulgt opp. Mangler blir registrert som lukket, uten at de er ordnet opp i. y Eni ga i forbindels­e med oppstart av Goliat i mars

2016 beskjed om de hadde kontroll på tennkilder, i tråd med regelverke­t. Det stemmer ikke, viser Petroleums­tilsynets gjennomgan­g i september 2017, halvannet år etter oppstart. y Feil og mangler knyttet til tennkildek­ontroll har stort omfang. y Tennkildek­ontroll har vaert en vedvarende utfordring under drift. y HMS-avvik ble ikke alltid registrert som avvik, eller registrert slik at de ikke trengte å bli behandlet som avvik. y Innen el-sikkerhet og ansvarshav­ende påpeker Petroleums­tilsynet at Eni ikke følger regelverke­t, og har en omfattende liste med 23 punkter (fra a til w). Eni-sjef Hemmens aksepterer at Petroleums­tilsynet har en jobb å gjøre med å passe på sikkerhete­n på sokkelen.

– De har en jobb å gjøre, og gjør den godt. Men essensielt her er at Petroleums­tilsynet mente vi ikke kunne bevise integritet­en til alle de eksplosjon­ssikre motorene om bord på plattforme­n. Da vi hadde sjekket litt over halvparten, var det feil ved 3,5 prosent av utstyret. Det gjør dem til en potensiell tennkilde, men bare hvis en annen sikkerhets­barriere feiler.

I Eni drøftet de saken i over to dager, før ekspertene deres konkludert­e med at det var sikkert å starte opp igjen Goliat i begynnelse­n av oktober i fjor. Da reagerte Petroleums­tilsynet med å stenge plattforme­n igjen, og krevde at Eni fullførte kartleggin­gen av potensiell­e tennkilder i de elektriske motorene.

– Da vi sjekket alle motorene, fant vi ingen tennkilde. Men vi kunne altså ikke bevise dette ved oppstart. For Eni er sikkerhet det aller viktigste. Vi vil ikke ha ansvaret for en oljekatast­rofe på Goliat. Vi forstår hvor vi er, og at Barentshav­et er et sårbart område. Vi vil aldri sette oljeproduk­sjon før miljøsikke­rhet.

– Likevel forteller Aftenblade­ts kilder at plattforms­jefen på Goliat var uenig i Enis vurdering, og nektet å starte opp produksjon­en. Da dere likevel startet opp, sa plattforms­jefen opp?

– Nei, det er ikke sant.

– Denne informasjo­nen stammer fra andre kilder.

– Plattforms­jefen sluttet av personlige årsaker to dager før vi var ferdige med risikoanal­ysen før oppstarten. Jeg har en avtale med plattforms­jefen om at vi ikke skal diskutere omstendigh­etene rundt hans oppsigelse. Men jeg avtal5e med plattforms­jefen at gitt hans spesielle ansvar offshore, trengte han ikke jobbe i oppsigelse­stiden. Vi sendte ut en annen plattforms­jef, som sammen med en sikkerhets­representa­nt ikke hadde noe mot å starte opp. Petroleums­tilsynet kan si at jeg tok feil, men jeg kan si at vi ikke fant noen tennkilde da vi gikk gjennom utstyret.

Lovet for mye

Bekymringe­r rundt det elektriske utstyret, hvor Eni altså fikk kraftig kritikk i en rapport fra oktober 2017, ble reist av Petroleums­tilsynet allerede etter et besøk på Hyundai-verftet i Korea i Sør-Korea i 2012. Aftenblade­ts gjennomgan­g av møterefera­t, interne Eni-dokument, brev til Petroleums­tilsynet og rapporter viser at det elektriske systemet og elektrisk utstyr vaert en gjenganger når det gjelder oppfølging­en av Goliat-plattforme­n. Flere ganger er det blitt avdekket at feil blir registrert som rettet opp i, uten at de er det.

– Jeg har snakket med folk som var her i 2015. De er helt klare på

 ?? ENI ?? Goliat-plattforme­n under bygging ved Hyundai-verftet i Sør-Korea i 2014. Plattforme­n skulle vaere ferdig da den la ut på ferden til Norge, men det var den ikke.
ENI Goliat-plattforme­n under bygging ved Hyundai-verftet i Sør-Korea i 2014. Plattforme­n skulle vaere ferdig da den la ut på ferden til Norge, men det var den ikke.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway