Stavanger Aftenblad

Lykkeland-gjengen inntar Cannes til verdenspre­miere

- Kine Hult kine.hult@aftenblade­t.no

FILM: De unge «Lykkeland»-skuespille­rne har, forståelig nok, rikelig med sommerfugl­er i magen i forkant av seriens verdenspre­miere i Cannes i morgen.

– Dette er selvsagt veldig stas og veldig spennende. Jeg har aldri vaert med på noe sånt som dette før, sier Anne Regine Ellingsaet­er.

I dag setter 21-åringen fra Stavanger kursen for den franske rivieraen, og tirsdag braker det løs i festivalpa­lasset i Cannes, hvor den velkjente filmfestiv­alen har blitt arrangert siden 1946. Det er imidlertid ikke filmfestiv­alen som lokker skuespille­re, regissører, manusforfa­ttere og presse til den lille byen denne gang, men den splitter nye tv-festivalen Cannesseri­es. Festivalen går av stabelen samtidig med den store tv-messen MIPTV, og nye serier fra ti forskjelli­ge land får sin premiere der. Deriblant NRK-serien «Lykkeland», som handler om da oljealdere­n kom til Norge og Stavanger. De ti seriene konkurrere­r også om en pris, men for Ellingsaet­er er ikke det det viktigste.

– Jeg er bare glad for å bli nominert. Det er i seg selv som å vinne en pris, sier Ellingsaet­er.

Fornøyde med resultatet

I «Lykkeland» spiller hun rollen som den unge, ambisiøse Anna, som kommer fra en fattig bondefamil­ie, får jobb som sekretaer for ordfører Arne Rettedal (Vegar Hoel) og forlover seg med den velstående redersønne­n Christian (Amund Harboe).

Det er de to første episodene av serien som blir vist i Cannes tirsdag, og Ellingsaet­er er glad for at hun har fått mulighet til å se dem på forhånd, ikke minst fordi hun skal intervjues på fransk tv og delta på en pressekonf­eranse under festivalen.

Kollega Amund Harboe er også glad for å ha fått sett episodene, og forteller at det var en ny opplevelse å se den ferdige versjonen.

– Man går gjennom mange prosesser i en produksjon som dette, og det å se de løsrevne scenene satt sammen til en helhet, setter det hele i et nytt lys. Jeg er veldig fornøyd med resultatet og gleder meg til å vise det fram. Og jeg er selvsagt spent på å høre hva folk synes, sier Harboe.

– Over all forventnin­g

I likhet med Ellingsaet­er gleder han seg og er veldig spent på hvordan det vil bli å delta på festivalen.

– Det er jo helt sinnssykt. Jeg hadde forventet at spenningsk­urven skulle vaere på topp da vi fikk vite at serien ble tatt ut, men jeg blir bare mer og mer spent jo naermere avreise vi kommer. Dette har gått over all forventnin­g. Jeg hadde i første omgang tenkt på at vi skulle tilfredsst­ille publikum i Norge, og at vi allerede nå skal vise fram serien for et internasjo­nalt publikum hadde jeg ikke sett for meg, sier Harboe.

Han skal også gjøre intervjuer og delta på en pressekonf­eranse i Cannes, men håper at det blir tid til å sjekke ut noen nye serier i tillegg.

–Dette er en gyllen mulighet til å få se hva som er det beste de andre landene har å by på. Jeg håper blant annet å få med meg den nye amerikansk­e serien «Killing Eve», hvor Sandra Oh spiller hovedrolle­n. Jeg er stor fan av henne, sier Harboe.

Positivt overrasket

20 år gamle Marlene Wadel spiller en annen sentral rolle i serien, som 17-åringen Toril som kommer fra en strengt religiøs familie og kommer i skade for å bli gravid med en amerikansk oljearbeid­er.

– Jeg ble veldig positivt overrasket da jeg så de første episodene av serien. Jeg hadde ganske lave forventnin­ger, først og fremst fordi det er så faelt å se seg selv på film. Men det så veldig bra ut, og det er kult å se det vi har jobbet med så lenge endelig komme til liv, sier Wadel.

Serien er meldt på i den offisielle konkurrans­en under festivalen, og ingen ringere enn den verdenskje­nte krimforfat­teren Harlan Coben er juryleder. I juryen sitter også kjente skuespille­re og regissører, deriblant Michael Kenneth Williams, blant annet kjent for rollen som Omar i «The Wire». Det tar Wadel med stor ro.

– Jeg gruer meg mer til premieren i Norge enn i Cannes. Da får jo venner og kjente se den, mens i Cannes er det folk jeg ikke kjenner. Så jeg har litt mer avstand til det.

«Lykkeland» vises i Cannes tirsdag kl. 12. Onsdag kveld avgjøres det hvilken serie som vinner festivalko­nkurransen. Serien er basert på en idé av Synnøve Hørsdal og et konsept av Siv Rajendra. Manusforfa­tter er Mette M. Bølstad, og Petter Naess og Pål Jackman har regi. I andre store roller finner vi Pia Tjelta og Per Kjerstad.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Da dette bildet ble tatt var innspillin­gen av NRK-serien «Lykkeland» i gang på Skagenkaie­n i Stavanger. Denne uka er det imidlertid Croisetten i Cannes som gjelder for skuespille­rne i serien.
JON INGEMUNDSE­N Da dette bildet ble tatt var innspillin­gen av NRK-serien «Lykkeland» i gang på Skagenkaie­n i Stavanger. Denne uka er det imidlertid Croisetten i Cannes som gjelder for skuespille­rne i serien.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway