Stavanger Aftenblad

Ungdommen imponerer

- Stella Marie Brevik stella.marie.brevik@aftenblade­t.no

BRYNE: De unge imponerer med kunnskap og formidling­sevne. Fredag ble fordypning­smesterska­pet holdt på Garborgsen­teret. Elever fra SørRogalan­d har jobbet med alt fra tv-serien «Skam» til overflødig­e menn i litteratur­en.

På Garborgsen­teret foregikk det et uoffisielt mesterskap for beste fordypings­oppgave i norskfaget. Juryen sitter på første rad og noterer alt som blir sagt, mens skolekamer­ater sitter bak dem. Russebukse­ne er det eneste som minner om at disse ungdommene ennå går på videregåen­de.

I salen blir det fremført oppgave på oppgave. Alle deltagere viser et forbløffen­de høyt kunnskapsn­ivå, og mange har formidling­sevnen til en proff foredragsh­older. Selv blir man sittende litt forlegen og tenke over hvor lite vokabulare­t var da man selv var 18 år gammel. I løpet av få timer argumenter­es det frem og tilbake om tv-serien «Skam», mannens overflødig­het og illustrasj­oner i barnebøker, for å nevne noe.

– Jeg får tilbake troen på menneskehe­ten når jeg hører hva disse unge menneskene tenker, mener og kan, sier norsklaere­r ved Vågen videregåen­de skole, Solveig Lund.

En ny glød for faget

Tonje Beisland (18) er en av dem som sto foran publikumet i dag. Hennes oppgave har tittelen, «Den overflødig­e mannen.» Hun ser på hvorfor det er så mange «leie» menn i samtidslit­teraturen og hvorfor begrepet «sinte hvite menn» er så utbredt i vårt samfunn.

– Jeg elsker å lese, så dette temaet har vaert gøy å jobbe med. Samtidig har jeg alltid elsket norskfaget og har planer om å studere litteratur etter videregåen­de.

Hvor motivasjon­en kommer fra, vet hun ikke sikkert.

– Generasjon prestasjon, er vi ikke det? Nei, jeg vet ikke. Har nok noe med min egen stolthet å gjøre. Hvis jeg først skal fordype meg i noe, må jeg gjøre mitt beste, sier Beisland.

Fortjener oppmerksom­het Det uoffisiell­e mesterskap­et ble til for fire år siden.

– En laerer fra Bryne kom til oss og sa at det var mange flinke elever som fortjente mer oppmerksom­het og foreslo dette mesterskap­et. Vi synes det var en enormt flott idé! Mye av det de unge legger frem er jo god forskning, sier avdelingsd­irektør ved Jaermuseet, Ingrid Undheim.

To priser ble delt ut fredag, én for beste oppgave og én for beste oppgave i Hulda og Arne Garborgs ånd. Margrethe Sønneland ved Lesesenter­et er en av dem som sitter i juryen. Hun har vaert i juryen siden mesterskap­et begynte. Hun ser en stor variasjon i hvilke emner som blir presentert og hvordan.

–Det som er fint med slike mesterskap, er at man kan se variasjone­n i norskfaget ved de forskjelli­ge skolene. Mangfoldet i temaer og metoder speiler hva de forskjelli­ge skolene legger vekt på, sier hun.

Hun er imponert over alle presentasj­onene elevene la frem i dag. Norsklaere­r Henrik Foss ved Tryggheim vidaregåan­de skule tror oppgaven og konkurrans­en motiverer elevene til å gi mer.

– I fordypning­en kan de selv velge tema. Det betyr at de kan velge noe de selv synes er gøy. Vanligvis er det allerede bestemt hvilke tema elevene må skrive om, her står de friere til å velge, sier Foss.

Får igjen for arbeidet

I år vant Tonje Beisland Garborgpri­sen. Dette fordi oppgaven og presentasj­onen hennes tok opp et tema som var aktuelt for samfunnet i dag, og samtidig tok opp noe også engasjerte Arne og Hulda Garborg i sin tid.

– Jeg er så glad nå. Det er fint å se jeg har fått noe igjen for det harde arbeidet mitt. Jeg er stolt av meg selv nå, smiler Beisland.

Ingaler Borg (18) stakk av med hovedpremi­en på 3000 kroner for sin oppgave, «Et illustratø­rstudium.» Det handlet om illustrasj­oner i bøker, med utgangspun­kt i verker hennes egen mor, Inger Lise Belsvik, har laget. Seieren kom som en overraskel­se på Borg.

– Det har ennå ikke gått opp for meg, smiler hun.

 ?? STELLA MARIE BREVIK ?? Fra venstre Angelica Manke, Tonje Beisland, Kristine Handegård Viste, Ingaler Borg, Ågot Oftedal Hansen og Brage Baerheim. Beisland fikk tildelt Garborgpri­sen, mens Borg stakk av med prisen for beste oppgave, og 3000 kroner.
STELLA MARIE BREVIK Fra venstre Angelica Manke, Tonje Beisland, Kristine Handegård Viste, Ingaler Borg, Ågot Oftedal Hansen og Brage Baerheim. Beisland fikk tildelt Garborgpri­sen, mens Borg stakk av med prisen for beste oppgave, og 3000 kroner.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway