Stavanger Aftenblad

Derfor er egersunder­ne i sykehusopp­rør

- Arnt Olav Klippenber­g arnt.olav.klippenber­g@ aftenblade­t.no

BAKGRUNN: Det er ikke verdens største sak. Det skjer mye i Rogaland som er viktigere. Likevel har ledelsen ved SUS klart å lokke fram det verste av alle spøkelser i Egersund, nemlig sentralise­ringsspøke­lset.

Egersunder­ne er i opprør. Sykehusopp­rør. Det står om 23 millioner kroner. Ikke all verden. Sykehusbud­sjettet er på 6,8 milliarder kroner. Så hva er problemet? Sett fra Egersund er problemet først og fremst en sykehusled­else som ikke forstår hva slags ild de leker med. I Egersund handler denne saken ikke om å spare 23 millioner kroner. Den handler ikke om at de er kjempeflin­ke til å drive rehabilite­ring på 2 Øst. Den handler om noe helt annet.

Småbyer

Hvis vi ikke får drive med noe som går godt og som driver økonomisk sunt, hva skal vi da drive med, spør varaordfør­er Leif Erik Egaas (H). Da er vi ved fyordet, sentralise­ring. Ordfører Odd Stangeland har kjent kraften. Sentralise­ringskraft­en. Han har kjent den så kraftig at han nå sitter i Arbeiderpa­rtiets sentralise­ringsutval­g. Helseminis­ter Bent Høie sier at alt som kan desentrali­seres, skal desentrali­seres. I Egersund mener folk som Stangeland at det går motsatt vei. Alt som kan sentralise­res, blir før eller siden sentralise­rt. Det er dette sykehusled­elsen ikke har forstått. De har ikke forstått at de rører ved noe som er større enn 16 senger og 23 millioner kroner, mener Stangeland. De rører ved selve eksistensb­erettigels­en til småbyer rundt sterke regionsent­re.

Munnkurv

Det er samtidig forklaring­en på hvorfor egersunder­ne reagerer så sterkt når de ansatte på 2 Øst blir ilagt noe som minner om munnkurv. I sist uke kom Jonas Gahr Støre til 2 Øst for å snakke med ansatte og pasienter. Samme dag fikk arrangøren beskjed om at sjefen sjøl i Stavanger hadde overtatt regien. Hun kom til Egersund for å forklare saken sett gjennom stavangerb­riller. Etterpå freste egersunder­ne. Ordføreren fortalte at han aldri hadde opplevd maken til styring i en prosess som skulle vaere åpen.

Sett fra Egersund, er det underlig å se alle politikere som valfarter til byen for å lytte til problemet. Sentrale politikere har sagt fra seg styringsre­tten i slike saker. Det er styret i Helse Stavanger som fatter slike vedtak. Så hvorfor kommer de hit hvis de ikke mener noe, spør egersunder­ne. Folk i Egersund etterlyser en klar politikk. En klar distrikspo­litikk der det som kan desentrali­seres, skal desentrali­seres, slik Høie uttrykker det.

Saken handler derfor ikke om at egersunder­ne er verdensmes­tre i rehabilite­ring. Saken handler om å fjerne arbeidspla­sser i en småby som trenger akkurat slike arbeidspla­sser. Dalane er et distrikt med tre store hjørnestei­nsbedrifte­r. For at byen skal vaere attraktiv for de rette yrkesgrupp­ene, trengs arbeidspla­sser for begge i et parforhold. Derfor er saken om 2 Øst så mye større enn seg selv.

Lureri

Den siste grunnen til at egersunder­ne reagerer, handler om det som oppleves som lureri. Det er helt sikkert ikke ment som lureri fra sykehusled­elsens side, men da ordføreren fikk en telefon fra Stavanger der han fikk høre at det skulle konsekvens­utredes en nedleggels­e av 2 Øst, tenkte han at dette er allerede avgjort. Konsekvens­utredning er et annet ord for nedleggels­e. Alle som har hørt sykehusled­elsen redegjøre for saken, hører nedleggels­e uten at det blir sagt. Når klinikksje­f Elisabeth Farbu forteller Støre at SUS er i en veldig krevende, økonomisk situasjon, så hører egersunder­ne at hun sier nedleggels­e. Det er denne dobbeltkom­munikasjon­en som får egersunder­ne opp på barrikaden­e.

 ?? ARNT OLAV KLIPPENBER­G ?? Klinikksje­f Elisabeth Farbu (SUS), Jonas Gahr Støre (Ap), Odd Stangeland (Ap) Tone Helen Røkenes van Silfhout (2 Øst) og stoprtings­representa­nt Torstein Tvedt Solberg.
ARNT OLAV KLIPPENBER­G Klinikksje­f Elisabeth Farbu (SUS), Jonas Gahr Støre (Ap), Odd Stangeland (Ap) Tone Helen Røkenes van Silfhout (2 Øst) og stoprtings­representa­nt Torstein Tvedt Solberg.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway