Stavanger Aftenblad

Facebook-trollet må temmes

-

LEDER: Facebook og selskapets sterke mann Mark Zuckerberg har for stor makt. Det må brukes politiske muskler for å fordele denne makten. Bare slik kan brukerne få beskyttels­e.

Hvis en tjeneste er gratis, er det brukeren av tjenesten som er produktet. Denne laeresetni­ngen om den digitale økonomien har fått vind i seilene de siste månedene, etter den siste i en 14 år lang rekke av kontrovers­er knyttet til Facebooks bruk av data som selskapet samler inn om brukerne sine.

Facebook er gratis å bruke. Hvordan har Facebook da klart å bli et av verdens mest verdifulle selskaper? Jo, fordi den informasjo­nen selskapet sitter på om sine nesten to milliarder brukere, er gull verdt for dem som ønsker å påvirke disse.

Da det ble avslørt at Facebook, i strid med hva selskapet tidligere hadde hevdet, hadde gitt tilgang til brukerdata fra så mange som 87 millioner hovedsakel­ig amerikansk­e brukere til utvikleren av en app, og at denne utvikleren i sin tur hadde solgt disse dataene til selskapet Cambridge Analytica, og at dette selskapet hadde solgt dem videre til valgkampor­ganisasjon­en til Donald Trump, ble det nok en gang ramaskrik. Facebook kan ha gjort Trump til president.

I går ettermidda­g norsk tid måtte Facebooks grunnlegge­r og allmektige sjef, den 33 år gamle Mark Zuckerberg, møte i Kongressen i Washington for å forklare seg. Zuckerberg­s planlagte tale til Kongressen ble lekket til mediene i forkant av høringen, og viser seg å likne svaert på tidligere unnskyldni­nger som gründeren har framført.

For i de 14 årene som har gått siden Facebook ble lansert, har selskapet naermest konstant vaert involvert i skandaler som omhandler misbruk av opplysning­er om medlemmene.

Zuckerberg har for vane å omtale Facebook som et «samfunn». Men dette er med respekt å melde en forskjønne­lse. Et samfunn er en organisasj­onsmodell der deltakerne har rettighete­r og plikter. For den jevne bruker av Facebook er avstanden opp til enehersker­en Zuckerberg selvsagt så stor at det er meningsløs­t å snakke om noe form for kollektiv. Zuckerberg er en av verdens mektigste personer, med en personlig formue på naer 500 milliarder kroner.

Den amerikansk­e kongressen, og myndighete­ne i andre land, inkludert Norge, må bruke makt for å få Facebook til å oppføre seg. Selskapet må tvinges til å opplyse brukerne sine slik at personvern­et ivaretas, og Zuckerberg­s uinnskrenk­ede makt må fordeles på flere eiere. Så mye makt kan ikke vaere samlet i en hånd.

 ?? NOAH BERGER ?? Mark Zuckerberg har lovet bot og bedring i 14 år. Men Facebook, som han personlig kontroller­er, har fortsatt å misbruke data. Nå må det brukes makt for å få verdens mektigste nettsamfun­n under kontroll, mener Aftenblade­t.
NOAH BERGER Mark Zuckerberg har lovet bot og bedring i 14 år. Men Facebook, som han personlig kontroller­er, har fortsatt å misbruke data. Nå må det brukes makt for å få verdens mektigste nettsamfun­n under kontroll, mener Aftenblade­t.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway