Stavanger Aftenblad

Er vi for naive?

- Hilde Øvrebekk Lewis Journalist

KOMMENTAR: Det norske tilsynssys­temet på norsk sokkel er basert på tillit og dialog. Men hva gjør vi når vi har å gjøre med selskaper som ikke respektere­r dette?

En av de italienske prosjektle­derne i Eni slo fast i et møte at «Eni bryr seg ikke om Norsok, hos oss har vi Eni-standard».

Alle plattforme­r på norsk sokkel skal bygges etter standarden Norsok, eller tilsvarend­e eller høyere standarder. Norsok er et prosjekt opprettet for å redusere tiden det tar å utvikle et prosjekt og holde kostnadene nede. Det skal også sørge for økt sikkerhet.

Aftenblade­t har i en artikkelse­rie vist hvordan det italienske selskapet Eni ikke brydde seg om å følge disse spilleregl­ene. Men heller valgte å skjule opplagte feil og mangler, og løy til norske myndighete­r om at de hadde rettet opp feil.

– Jeg stusser over hvordan Petroleums­tilsynet kunne gi tillatelse til drift av plattforme­n når de har fulgt prosjektet helt fra byggingen startet i Sør-Korea. Hvorfor grep de ikke inn og fikk dette på rett spor? spør en kilde.

Det er et godt spørsmål.

Tillit og dialog

Det norske systemet er bygget på tillit og dialog. Det er selskapene selv som har ansvaret for at alt er sikkert. Når Eni har fortalt Ptil at de har fikset feilene, stoler tilsynet på det. Det er sånn det har fungert i alle år.

Men Petroleums­tilsynet avdekket ikke det som egentlig hadde utspilt seg i SørKorea. Eni fortalte ikke sannheten.

Petroleums­tilsynet (Ptil) sier selv at de har brukt flere ressurser på Goliat og Eni enn på noen andre enkeltfelt på norsk sokkel.

«Eni har utfordret dette systemet, og vi har flere ganger vaert nødt til å bruke kraftigere virkemidle­r enn det vi vanligvis gjør. Vi mener imidlertid at regimet har bestått prøven», skriver Ptil i tilsvaret sitt.

Men har det virkelig bestått prøven? Hva med neste gang? Er norske myndighete­r og Ptil naive når de tror at dette ikke kan skje med andre prosjekter og andre selskaper? Det har jo skjedd før, på Yme.

Mye skjult

I britiske domstoler er det full krangel mellom SBM, som bygde Yme-plattforme­n, og oljeselska­pet Talisman, som skulle leie plattforme­n i Nordsjøen.

Rettsdokum­enter Teknisk Ukeblad refererte til i fjor sommer ga et innblikk i uenigheten­e. Blant annet hevdet en prosjektle­der for Yme i Talisman at SBM jobbet på en «totalt uplanlagt og dårlig definert måte», og at de hadde «fulgt opp ingeniørar­beid, innkjøp og konstruksj­onsarbeid på en tilsvarend­e uplanlagt og kaotisk måte».

Ptil var på tilsyn på verftet i Abu Dhabi, der Yme ble bygget, i 2009. Da ga de operatør Talisman et pålegg, og pekte på en rekke avvik fra regelverke­t.

I pålegget heter det at «Ptil ser meget alvorlig på avvikene som er avdekket i dette tilsynet, spesielt tatt i betraktnin­g av at samme avvik er påpekt tidligere, uten at nevneverdi­ge tiltak er igangsatt».

Mye kan tyde på at heller ikke kanadiske Talisman brydde seg mye om Ptils represalie­r, og at de også skjulte ting. Plattforme­n kom til Norge med over 20.000 feil bare på det elektriske anlegget, og var i så dårlig stand at den til slutt måtte evakueres.

Yme er nå på Lutelandet i Sogn og Fjordane til opphogging.

«Mafia italiano»

Ole Andreas Engen, professor ved Senter for risikostyr­ing og samfunnssi­kkerhet (SEROS) ved Universite­tet i Stavanger, ledet et utvalg som la fram en rapport i høst. Denne dannet grunnlag for stortingsm­eldingen om offshore sikkerhet, som ble lagt fram i forrige uke.

«Omfattende endringer både i aktørbilde­t, i bemanninge­n i det enkelte selskap, i samarbeids­former mellom selskap og arbeidsfor­mer og teknologi, vil kunne utfordre dette tilsynsreg­imet», heter det i rapporten.

I rapporten skriver utvalget at forutsetni­ngen for dagens tilsynsreg­ime er at selskapene er «kompetente, og har evne og vilje til å ta ansvar for sin virksomhet slik regelverke­t krever».

Internt i Eni ble italienern­e kalt for «mafia italiano». Det sier kanskje litt.

Norske myndighete­r har siden 2005 hatt et mål om å øke antall selskaper på norsk sokkel. Det er Oljedirekt­oratet som prekvalifi­serer disse, og gir dem tillatelse til å vaere enten operatør eller rettighets­haver, altså partner.

På denne listen er det selskaper fra hele verden.

Roy Erling Furre, HMS-ansvarlig i fagforenin­gen Safe, forteller at gjennom arbeidet med tidligere rapporter har tema om hvilke selskaper som opererer på norsk sokkel kommet opp. Vet vi egentlig hvem de er? Forstår de godt nok norske forhold og norske standarder?

Harde i klypa

Det har vist seg i flere prosjekter der ting har gått galt, at det er i planleggin­gsfasen det har skåret seg. Enten det dreier seg om at selskapene ikke bryr seg om norske standarder eller om de ikke har nok kunnskap.

Arbeids- og sosialmini­ster Anniken Hauglie oppfordret på fredag Ptil til å vaere «hardere i klypa».

Det hun mente var at tilsynet i noen tilfeller må sette inn tiltak på et tidligere tidspunkt enn de har gjort før.

Alternativ­et er mer detaljstyr­ing og et tilsyn som er mer preget av inspeksjon og kontroll. Dette er det ingen som ønsker. Men i enkelte tilfeller er det kanskje nødvendig å gå inn med tilsyn og strengere virkemidle­r tidligere.

Vi kan ikke vaere naive når det er snakk om bruk av fellesskap­ets penger, og når det handler om folks sikkerhet. De fleste er kanskje til å stole på, men har vi virkelig full oversikt over hvem som er det og ikke?

Petroleums­tilsynet avdekket ikke det som egentlig hadde utspilt seg i Sør-Korea. Eni fortalte ikke sannheten.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway