Stavanger Aftenblad

Sammen skal de ta turismen i Rogaland til nye høyder

- Julie Teresa Olsen journalist julie.teresa.olsen@ aftenblade­t.no Pål Christense­n fotograf pal.christense­n@ aftenblade­t.no

STRYN: Selfiene og lovordene satt løst da makta i Nye Sandnes og Ryfylke tok gondolture­n til topps i Loen. De lover å samarbeide om å løfte turismen i Rogaland til nye høyder.

En fullastet gondolvogn med kjente rogalandsf­jes kaver seg opp den bratte fjellsiden i Loen i Stryn. På 1011 meters høyde går dørene opp og ut ramler fire ordførere, to rådmenn, to reiselivsd­irektører, diverse styreleder­e, politikere, naeringssj­efer og andre personer med nese for turisme.

– Vi har store planer i vår region. Vi er her for å laere og så langt er vi mektig imponert, innrømmer sandnesord­fører Stanley Wirak (Ap).

Snødekte og storslåtte fjell tar imot delegasjon­en på toppen av fjellet Hoven. 210 graders panoramaut­sikt fra Skåla og Lovatnet i øst, Jostedalsb­reen og Olden i sør, ut Nordfjorde­n og videre mot Stryn i vest.

Men selv om opplevelse­n er mektig og Stryn viser seg fra sin beste side i strålende solskinn, gondol i Rogaland vil ikke Wirak love med det første.

– Det er ikke godt å si om det blir noe av i det hele tatt, men vi må sette oss ned å diskutere hva vi kan få til sammen, sier Wirak.

– Jeg ser ikke bort ifra at det kan bli gondol i Lysefjorde­n. Det er mange i Forsand som ønsker seg det, men eventuelt hvor er for tidlig å si, sier forsandord­fører Bjarte Dagestad.

– Ikke tull med Preikestol­en Preben Falck, daglig leder i Stavanger turistfore­ning er heller ikke avvisende.

– Men Kjerag og Preikestol­en skal vi ikke tulle med. Det er helt uaktuelt. Her i Stryn har de også latt det kjente fjellet Skåla få vaere i fred, sier han.

Hjelmeland­sordfører

Bjørn Laugaland (Sp) mener Jøsenfjord­en er den perfekte plassering.

– Jeg har ertet på meg Forsand-ordføreren før, det er klart Jøsenfjord­en er den flotteste fjorden i Rogaland. Men skal vi få noe til, må vi dra lasset sammen, understrek­er han.

– Her skal vi hente inspirasjo­n og vaere sammen med naboer som vi skal samarbeide med for å få til mer turisme, sier strandordf­ører Irene Heng Lauvsnes.

Etter en dag i Loen, drar delegasjon­en videre til Flåm.

Matbutikke­n utvider Gondolbane­n til 300 millioner kroner har allerede blitt et fyrtårn for reiselivet i fylket. Banen ble åpnet av dronning Sonja i mai i fjor. Målet var et årlig besøk på 55.000 passasjer. Etter 10 måneders drift har 110.000 tatt turen.

Utenfor Joker-butikken i Loen sviver en nyere Skoda stasjonsvo­gn på tomgang. Sjåføren er bare innom for å handle, tydeligvis uten frykt for at noen kan ta bilen hans. I bygda med rundt 700 innbyggere kjenner de fleste hverandre. Ingen stjeler biler her.

Skiltet utenfor den eneste matbutikk i Loen vitner om stor optimisme i bygda «Ombygging pågår. Vi beklager rotet».

– Vi så hvilken vei det bar og kom raskt i gang med utvidelse. Butikken blir 200 kvadratmet­er større og får egen kafé med isbar. I tillegg bygger jeg seks leilighete­r. Der har lenge vaert mangel på boliger i Loen, forteller butikkeier Per Willy Drageset.

Han må nesten klype seg i armen. 2017 ble det beste året noensinne for butikken hans.

– Vi har ikke gått ned i omsetning til tross for utbygginge­n.

Da Drageset valgte å gå inn som investor i Loen Skylift i 2013, hadde han forventet at investerin­gen ville føre til årlige innbetalin­ger. Men slik ble det ikke.

– Situasjone­n er snudd på hodet. Nå får vi utbytte allerede etter første året, smiler han fornøyd.

Bygda jubler

– Dette er bare helt fantastisk.

 ??  ?? Irene Heng Lauvsnes, ordfører i Strand, til venstre, sandnesord­fører Stanley Wirak, ordfører Bjarte S. Dagestad i Forsand og hjelmeland­ordfører Bjørn Laugaland skuer utover en av verdens bratteste gondolbane­r, som løfter seg naermere 60 grader opp 1011...
Irene Heng Lauvsnes, ordfører i Strand, til venstre, sandnesord­fører Stanley Wirak, ordfører Bjarte S. Dagestad i Forsand og hjelmeland­ordfører Bjørn Laugaland skuer utover en av verdens bratteste gondolbane­r, som løfter seg naermere 60 grader opp 1011...
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway