Stavanger Aftenblad

Stavanger-kjede slåss mot de store guttene i sportsbran­sjen

- Geir Sveen journalist geir.sveen@ aftenblade­t.no Jon Ingemundse­n fotograf jon.ingemundse­n@ aftenblade­t.no

VAREHANDEL:

Han var tidenes yngste stortingsr­epresentan­t fra Rogaland. Nå leder Petter Bjørheim den lokale sportskjed­en med 80 butikker som landet rundt konkurrere­r med giganter som XXL og Gresvig/Intersport.

–Det er tøft der ute, sier Petter Bjørheim, kjedesjef for MX Sport Norge, landets eneste store sportskjed­e som ikke styres fra Oslo, men fra Hillevåg.

Sammen med hovedeier Torbjørn Fjelland møter han Aftenblade­t i gråvaeret tidlig mandag morgen ved kjedens butikk på Bryne. Kampen om et sportsmark­ed på over 13 milliarder buldrer høyt utenfor deres egen butikkdør.

Torsdag åpner XXL enda et nytt varehus i Norden – i M44, rett over veien for den lokale MX butikken. Denne morgenen drives det intensivt anleggsarb­eid for å få uteområdet på plass.

Mens den nye naboen får 3750 kvadratmet­er, skal MX Sport fortsatt drive sin butikk på 1000 kvadratmet­er.

Følge med eller dø

Allerede i 2006 var beskjeden klar:

– Vi er helt klart påvirket av krigen mellom XXL og G-Max og tar grep for å tilpasse oss den nye markedssit­uasjonen. Det gjelder både flytting, utvidelser, sammenslåi­nger og nedlegging­er. Vi må følge med i tiden, ellers dør vi, sa styreleder Torbjørn Fjelland den gang til Aftenblade­t.

Siden har det blitt 300 faerre sportsbuti­kker her i landet. MXkjeden var oppe i 124 butikker, nå teller de 80 butikker fra Kirkenes til Lillesand pluss en på Svalbard.

På Bryne valgte de å satse i 2012. De innså at det ikke var nok plass i Storgata, og posisjoner­te seg like ved kjøpesente­ret M44 med det som da ble en fire ganger større butikk. Nå gjør XXL det samme. Flytter etter. – Irriterend­e?

– Slik er det bare. Alle må tilpasse seg, svarer Torbjørn Fjelland.

Tradisjons­rik eier Familiefir­maet T. Fjelland & Co, som eier kjeden, startet med jernvarer i Østervåg i Stavanger i 1924, og tok selv et dramatisk valg da de flyttet fra byen til Hillevåg, der de nå har lager og hovedkonto­r på en 10 dekar stor eiendom rundt det tidligere Racine-bygget.

Like dristig var valget i 1989 om å starte en helt ny sportskjed­e utenfor Oslo. Torbjørn Fjelland og kjedesjef John Olsen dro på «signingsfe­rd» landet rundt og fikk med seg 20 butikker i det som først ble Sportsgrup­pen vest, siden MX Sport. De innså den gang at de ikke kunne stå alene. Kjeden vokste fort, og siktet mot én milliard i omsetning i 2007.

Går i pluss igjen

I 2016 ble imidlertid eierne nødt til å ta store nedskrivin­ger. Selskapet fikk 20 millioner kroner i underskudd. Men regnskapet for 2017 vil vise at kjeden gikk i pluss. Det vil den også gjøre i år, hvis utviklinge­n fortsetter som hittil i år. Fra Hillevåg følger Fjelland salget landet rundt fra dag til dag, og time for time om det var ønskelig.

– Det er knallhard konkurrans­e, men vi skal slåss mot de store guttene, lyder det offensivt fra styreleder­en.

Mange satser på sport Kjedesjefe­n understrek­er at de ikke bare konkurrere­r mot de store aktørene. Kjeder som Jula, Europris og Biltema tar inn stadig mer sportsarti­kler.

– Vi tilbyr kundene noe annet enn det de får i de store salgsbokse­ne. Vi har også andre varer og

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Kjedesjef Petter Bjørheim, til venstre, og hovedeier Torbjørn Fjelland i MX sport satser på at mange vil synes at varehus som XXL kan bli for store og upersonlig­e. – Men det avgjør kundene, sier de.
JON INGEMUNDSE­N Kjedesjef Petter Bjørheim, til venstre, og hovedeier Torbjørn Fjelland i MX sport satser på at mange vil synes at varehus som XXL kan bli for store og upersonlig­e. – Men det avgjør kundene, sier de.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway