Stavanger Aftenblad

Lokale rikfolk tjener på forbrukslå­n

- Tor Dagfinn Dommersnes td.dommersnes@aftenblade­t.no

KREDITTLÅN: Etter første hele driftsår har den «lokale» forbruksba­nken Instabank lånt ut 1,3 milliarder kroner til kundene. Et lite overskudd kan allerede plusses på egenkapita­len.

En rekke rikfolk i Rogaland står bak den ganske ferske forbruksba­nken Instabank, etablert i midten av 2016.

Nordmenn er storforbru­kere av usikrede forbrukslå­n til høy rente, og bankens vekst har vaert voldsom selv i et marked med stadig flere aktører.

Regnskapet for 2017 viser at banken hadde lånt ut hele 1,3 milliarder kroner til sin ca 8500 lånekunder. Dette er raske forbrukslå­n på under 500.000 kroner, innvilget umiddelbar­t på internett, uten sikkerhet og med en høy, effektiv rente.

Bankens tilbud er en utlånsrent­e på mellom 7 og 18 prosent. Snittet er 12,8 prosent rente.

Fornøyd banksjef

Banksjef Robert Berg bekrefter at banketable­ringen har gått over all forventnin­g.

– Vi har fått enda flere kunder enn budsjetter­t, og etablering­en har vaert svaert vellykket, sier Berg til Aftenblade­t.

2017-tallene som ble presentert på generalfor­samlingen for noen dager siden var oppløftend­e for bankens ledelse og aksjonaere­r.

Netto utlån til kunder utgjorde 1,3 milliarder kroner, innskudd fra kunder beløp seg til 1,8 milliarder og egenkapita­len var på 282,7 millioner kroner. Resultatet etter skatt var på 2,3 millioner kroner og ble avsatt til økt egenkapita­l.

På aksjonaerl­isten til banken står en rekke lokale rikfolk (se egen faktasak). Flest aksjer har «salatkonge­n» i Randaberg, Einar Mikal Hanasand:

– Ja, det er riktig at jeg investerte i Instabank. En viktig årsak var at Robert Berg skulle lede banken.

Mange Instabank-aksjonaere­r fra vårt distrikt var aksjonaere­r i Ya Bank – og tjente svaert gode penger der. Ya Bank ble etablert i 2007 og solgt til svenske Resurs Bank i 2015. Hanasand kunne cashe inn 70 millioner kroner.

Banksjef i Ya Bank var nettopp Robert Berg.

Mange om beinet

I dag er de to bankene konkurrent­er. Men størst i klassen av forbrukslå­nbanker er Bank Norwegian. Banken med utgangspun­kt i flyselskap­et har hatt en formidabel vekst fra etablering­en høsten 2007.

Andre konkurrent­er er Komplett Bank, Monobank (etablert i Bergen i 2015) og Easybank. Sistnevnte ble etablert sommeren 2016 på restene av den kristne Verdibanke­n.

Av disse internettb­ankene er Instabank minst, men den vokser altså raskt.

– Det er vel grenser for hvor mange forbrukslå­n nordmenn vil ta opp. Er det fare for overetable­ring i markedet?

– Mange snakker om dette, og det er et godt poeng her hjemme i Norge. Derfor satser vi på det utenlandsk­e markedet. Vi er allerede etablert i Finland med over 1000 kunder. Og vi har konkrete planer om å etablere oss i et annet nordisk land i slutten av 2018, sier banksjef Robert Berg.

– Sverige?

– Noen tror det, ja.

For lav aksjekurs Inngangspr­isen til Instabank var 1,50 kr i 2016. Emisjonen ble raskt fulltegnet og kursen doblet seg, til tre kroner. Seinere har kursen sunket og bankens aksjer omsettes i dag for 2,10 kr.

– Dette har skjedd til tross for at vi driver svaert god butikk, og leverer overskudd. Årsaken til den lave kursen er nok mye negativ omtale av forbrukslå­n i norsk presse de siste par årene, sier Berg.

Det er Einar Hanasand helt enig i.

– Hva mener du en realistisk kurs er?

– Det er vanskelig å si, men kanskje burde kursen vaert 50 prosent høyere, sier Hanasand.

Tjene på fattige?

Med dagens kurs har Hanasand en urealisert gevinst i Instabank på ca 12 millioner kroner.

– En del av folkene som får slike kredittlån burde kanskje ikke fått banklån i det hele tatt. Er det ikke problemati­sk å tjene penger på folk som har dårlig råd?

– Her er det mye som blandes sammen. For det første er ingen tvunget til å ta opp slike lån. Og tallene viser jo at omtrent 97 prosent av lånekunden­e betaler tilbake som de skal. For å kunne styre din egen økonomi er det nødvendig med mange typer finansieri­ng, og dette er én av dem, sier Hanasand.

Han har selv lånt veldig dyre penger da han etablerte seg på 1980- og 90-tallet.

– Instabank er en seriøs bank som behandler folk skikkelig. Så nei, jeg har ingen problemer med en slik investerin­g, sier Hanasand.

For Hanasand er det også et viktig poeng at de store etablerte bankene har en mye større portefølje med dyre kredittlån enn nisjebanke­ne.

– Hvis det er grovt å eie Instabank, så er det enda grovere å vaere eier i DnB, som jo er delvis statseid, sier Hanasand.

 ?? KRISTIN EIDE ?? «Salatkonge­n» Einar Mikal Hanasand i Randaberg tjente 70 millioner kroner på Ya Bank og ville også investere i Instabank i 2016.
KRISTIN EIDE «Salatkonge­n» Einar Mikal Hanasand i Randaberg tjente 70 millioner kroner på Ya Bank og ville også investere i Instabank i 2016.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway