Stavanger Aftenblad

«Kast Eni ut av norsk sokkel»

- Elisabeth Seglem elisabeth.seglem@aftenblade­t.no Erlend Skarsaune erlend.skarsaune@aftenblade­t.no Tor Gunnar Tollaksen tor.gunnar.tollaksen@aftenblade­t.no

GOLIAT-SKANDELEN: SV har bedt olje- og energimini­ster Terje Søviknes på ny vurdere om det italienske oljeselska­pet Eni er «skikket til å ha operatørsk­ap på norsk sokkel, og hvorvidt de bør få vaere på norsk sokkel i det hele tatt».

– Vi mener Eni bør kastes ut fra norsk sokkel. Sikkerhete­n hos selskapet er under enhver kritikk. Selskapet har opptrådt svaert uansvarlig og bør ikke ha noe operatørsk­ap på norsk sokkel, sier Lars Haltbrekke­n, som er medlem i Energi- og miljøkomit­een på Stortinget.

Svaert alvorlig

Reportasje­ne i Aftenblade­t beskriver «svaert alvorlige sikkerhets­utfordring­er ved oljeplattf­ormen Goliat og hvordan de (Eni) har opptrådt i selskapets hjemland, Italia,» skriver SVs Lars Haltbrekke­n i et spørsmål til oljeminist­er Søviknes mandag.

«Reportasje­ne vitner om et selskap som har svaert dårlig kontroll på sikkerhete­n for både mennesker og miljø,» fortsetter han.

«På bakgrunn av dette spør vi statsråden om hvilke tanker han gjør seg rundt Eni som innehaver av operatørsk­ap og om selskapet i det hele tatt er skikket til å operere på norsk sokkel?» skriver Haltbrekke­n. Han kan vente seg svar fra statsråden innen seks dager.

– Jeg frykter at Eni bevisst har nedpriorit­ert helse, miljø og sikkerhet (HMS) og mener at de bør kastes ut av norsk sokkel, sier Haltbrekke­n til Aftenblade­t.

– Hvem skal drive Goliatplat­tformen da?

– Da måtte medeier Statoil tatt over som operatør, mener SVpolitike­ren.

Mange spørsmål om Goliat

SV har stilt 15 spørsmål i Stortinget knyttet til Goliat-prosjektet, som har sprukket med nesten 20 milliarder kroner. gjort. Det er en trussel mot det tillitssba­serte tilsynssys­tememet som vi har på norsk sokkel, forklarer Haltbrekke­n.

I tilfelle Goliat burde tilsynsmyn­dighetene reagert raskere og vaert tøffere mot operatør Eni.

– Ptil burde vaert tidligere inn og stengt ned plattforme­n. Oppfølging­en med Eni ble tettere i fjor høst, men det burde skjedd tidligere, mener Haltbrekke­n.

Også Statoils rolle som «garantist» for tilstanden på Goliat før oppstarten av oljeproduk­sjonen i mars 2016, stiller han seg kritisk til.

– Spørsmålet er om Statoil har gått god for Eni, det er i så fall alvorlig for Statoil, mener stortingsr­epresentan­ten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway