Stavanger Aftenblad

Venstre egger til oljestrid med Høyre og Frp

- Geir Søndeland geir.sondeland@aftenblade­t.no

STORTINGET: Venstre lovet i januar å føre en stabil, langsiktig og forutsigba­r oljepoliti­kk. I helgen kan Venstre gå inn for å slukke lyset på norsk sokkel, ifølge Frp.

I januar gikk Venstre inn i regjering med lovnader om å videreføre en stabil og langsiktig petroleums­politikk og legge til rette for lønnsom olje- og gassproduk­sjon med forutsigba­re rammevilkå­r.

Før helgens Venstre-landsmøte foreslår redaksjons­komiteen, ledet av statssekre­taer Sveinung Rotevatn (V), dette: y Skrote leterefusj­onsordning­en. y Innstrammi­nger i petroleums­skatteregi­met y Redusere eierandele­r i Statoil/Equinor. y Selge andeler i Statens direkte eide engasjemen­t (SDØE). Statlige Petoro, som forvalter SDØE, sitter på cirka en tredel av de norske olje- og gassreserv­ene. y Gi Miljødirek­toratet mulighet til å blokkere utslippsti­llatelser på norsk sokkel. y Begrense tildelinge­r av konsesjone­r i kjente, modne deler av sokkelen (TFOrunder). y Vurdere høyere karbonpris­ing på utslipp fra norsk sokkel.

– Som å slå av lyset

Mye av dette er kjente toner fra Venstre.

– Dette er det samme som å slå av lyset. Det ville vaert begynnelse­n på slutten på norsk petroleums­virksomhet, sier Terje Halleland (Frp).

Han tror behovet for leterefusj­onsordning­en kanskje aldri har vaert større. Halleland mener eksempelvi­s at Fenja i Norskehave­t (tidligere kalt Pil & Bue) aldri kunne blitt realisert uten dagens rammebetin­gelser. I Fenja planlegges investerin­ger for 10,2 milliarder kroner og produksjon fra år 2021 til 2037.

– Det er en kjensgjern­ing at det er stor avstand fra Venstrepro­grammet og regjerings­erklaering­en. At Venstre tutler på med sin primaerpol­itikk, må de vel få lov til. Men å tro at dette er en politikk som ville blitt akseptert i regjering, er det samme som en regjering totalt blottet for Frp.

– Ap ble i valgkampen anklaget for å sende ut signaler om å endre på rammevilkå­rene. Er det uheldig at Venstre lefler med slike tanker nå som det er i regjering?

– Det er betydelig forskjell på Ap og Venstre. Man vet veldig godt hva Venstre står for, og det vil nok ikke skape sjokkbølge­r at Venstre mener dette. Det er annerledes når Ap stadig lefler med endringer og skaper usikkerhet om rammevilkå­rene vi har, sier Halleland.

– Motsatt av stabilt

Tina Bru (H) understrek­er at Venstre står fritt til å utforme sin egen politikk.

– Både jeg og Høyre ville sannsynlig­vis vaert skeptisk til mye av dette. Avstanden til regjerings­plattforme­n er størst på leterefusj­on og endring i skatteregi­met. Å endre skatteregi­met, er det motsatte av stabile rammevilkå­r. Det er ikke regjeringe­ns politikk, sier Bru, som ikke vil gi Miljødirek­toratet anledning til å stoppe utslippsti­llatelser.

Grande: – Pusher grensene

– Jeg tror vi vil finne mer utålmodigh­et i landsmøtet enn i Jeløy-erklaering­en, og jeg regner det som naturlig at Venstre pusher grensene for hvordan politikken skal utvikle seg, sier Venstre-leder Trine Skei Grande til Aftenblade­t.

– Vi må finne måten vår å vaere regjerings­parti på, men Venstre kommer til å vaere Venstre uansett om vi sitter i regjering eller ikke, sier hun.

Redaksjons­komitélede­r Rotevatn mener Venstre-representa­nter ikke må begrense seg bare fordi partiet er i regjering.

– Hva et Venstre-landsmøte vedtar betyr noe og blir fort politikken i Norge. Det kan vaere utenkelig, men plutselig skjer det fort, sier han til Aftenblade­t.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway