Stavanger Aftenblad

Opptakt til milliardku­tt

- Dag-Henrik Fosse dag.henrik.fosse@ aftenblade­t.no

NORD-JAEREN: Store deler av Bussveien kan bli bygget uten tilrettele­gging for en fremtidig bybane. Samtidig åpnes det for et lavere ambisjonsn­ivå på deler av Bussveien for å spare 2,8 milliarder kroner.

Milliardsp­rekken som ble offentlig kjent i begynnelse­n av mars, har fått de samarbeide­nde aktørene Rogaland fylkeskomm­une, Statens vegvesen og Kolumbus til å legge en plan for hvordan prosjektet kan gjennomfør­es innenfor rammene som Stortinget har vedtatt på 11,3 milliarder kroner (2018). Nye kostnadsta­ll viser at kostnadsra­mmen for Bussveien nå er 14,1 milliarder kroner Det er uaktuelt å øke bompengesa­tsene.

Konkrete kutt før sommeren Kostnadene skal ned, blant annet ved å lempe på kravene for tilrettele­gging til bybane, veibredde og holdeplass­er. Også å åpne for bruk av kollektivf­elt og andre løsninger enn full bussveitra­sé på deler av strekninge­n er naerliggen­de (Se nedenfor).

Fredag 13. april behandler styringsgr­uppe for Bypakke NordJaeren de administra­tive innspillen­e. Det ligger ikke konkrete spareplane­r på bordet, men heller overordned­e føringer for hvordan utgifter i milliardkl­assen kan reduseres.

Hvor de enkelte kuttene vil komme og hvor store de blir, blir trolig endelig klar en uke eller to før Sankthans.

I et notat fra fylkeskomm­unen, vegvesenet og Kolumbus, som Aftenblade­t kjenner innholdet i, gjennomgås Bussveien.

Her anbefales at konverteri­ngskravet (tilrettele­gging for en bybane seinere, red. anm.) blir tolket på ny, og med en definisjon som sier at «Bussveien ikke skal etablere nye hinder for konverteri­ng». Det betyr blant annet at prosjektet ikke, som frem til nå, foretar rydding i veigrunnen utover de krav som stilles for etablering av veg.

Det at det ryddes teknisk infrastruk­tur som vann, avløp og ledninger i bakken har innvirknin­g på kostnadene ved prosjekten­e, samt at det forlenger anleggstid­en.

Kan spare en halv milliard her: Det anbefales at den nye tolkningen også gjøres gjeldende for ferdig regulerte prosjekt hvor det ikke er inngått kontrakt om utbygging. Nye konstruksj­oner som bruer og undergange­r får baereevne til å tåle en bybane. Men eksisteren­de konstruksj­oner som kan benyttes, oppgradere­s ikke til samme standard. De kostnader knyttet til konverteri­ng som nå ikke blir håndtert av Bussveien vil da måtte håndteres i forbindels­e med en eventuell fremtidig konverteri­ng.

Kostnadene for konverteri­ng har tidligere vaert anslått til 520 millioner kroner (2018), men det antydes at kostnadene trolig vil bli høyere.

I notatet gjøres det klart at Bussveiens ambisjonsn­ivå revideres. Konkret anbefales det at korridor 2, 3 og 4 vurderes for et revidert ambisjonsn­ivå, med utgangspun­kt i at Bussveien skal velge løsninger som sikrer en presis fremkommel­ighet og støtter opp om nullvekstm­ålet.

Og slik ser aktørene for seg veien videre:

Bussveien er delt inn i fire korridorer. Gjennom behandling av handlingsp­rogrammet har styringsgr­uppen for Bypakke NordJaeren prioritert de fire korridoren­e slik: y Korridor 1: Mosvatnet – Stavanger sentrum – Forus – Sandnes sentrum y • Korridor 2: Risavika – Mosvatnet y Korridor 3: Ruten – Vatnekross­en y Korridor 4: Forus – Sola sentrum – Stavanger lufthavn Sola y Korridor 1: Dette er den klart viktigste korridoren for Bussveien. Det anbefales at korridoren etableres med den standard som er planlagt, men at det iverksette­s kostnadsre­duserende tiltak i hvert enkelt delprosjek­t og at dagens trasé benyttes med minimale inngrep.

Sparer mye på kollektivf­elt Korridor 2: Foreslår et revidert ambisjonsn­ivå på deler eller hele strekninge­n, med saerlig vekt på å vurdere hvilke kostnadsre­duksjoner som kan oppnås ved å bruke eksisteren­de sidestilte kollektivf­elt fra Holbergsga­te til Madlaforen. Den delen av Transportk­orridor Vest som går fra Hafrsfjord bru til Risavika skal ha et revidert ambisjonsn­ivå.

Korridor 3: Må se på andre plangrep enn «normale» kostnadsre­duksjoner. Det bør vurderes på hvilke deler av strekninge­n hvor det er mest påkrevd med tiltak for bussen, om utfordring­ene kan løses med punkttilta­k, eller om det krever egne trasser på deler av strekninge­n.

Korridor 4: Vurdere om hele eller deler av korridoren kan bruke eksisteren­de trase, og om punktiltak gjør dette mer realistisk.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Bussveien på Nord-Jaeren har nå en prislapp på 14,1 milliarder, der overskride­lsen er på 2,8 milliarder kroner.
PÅL CHRISTENSE­N Bussveien på Nord-Jaeren har nå en prislapp på 14,1 milliarder, der overskride­lsen er på 2,8 milliarder kroner.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway