Stavanger Aftenblad

Slik vil vegvesenet kutte på E39

-

NORD-JAEREN:

Statens vegvesen vil ikke droppe tunnelen på E39 ved Ålgård for å få ned kostnadene med ny firefelts motorveg fra Hove. I stedet pekes på muligheter for lavere fartsgrens­e og forenkling i kyss på Bråstein og Figgjo.

Styringsgr­uppe Bypakke NordJaeren skal ta stilling til innsparing­sforslagen­e til Statens vegvesen. Første akt: Fredag 13. april. Andre akt: Fredag 4. mai. Tredje akt: Torsdag 14. juni. I tredje akt må konkrete kostnadsku­tt behandles for å unngå forsinkels­er.

E39 Ålgård-Hove:

E39 Hove-Ålgård har nå et kostnadsov­erslag på 4,9 milliarder, 1151 millioner kroner mer enn tidligere antatt.

Årsaken til overskride­lsene skyldes blant annet nye standardkr­av spesielt knyttet til tunneler og nye sentrale føringer for hastighet på 110 km/t.

Hvis vi ikke greier å redusere prosjektko­stnaden i tråd med fastlagt styringsmå­l, må Samferdsel­sdeparteme­ntet ta stilling om det skal fastsettes et nytt styringsmå­l, skriver Statens vegvesen i et notat til styringsgr­uppen, datert 9. april 2018.

Aktuelle kostnadsre­duserende tiltak er forenkling­er i kryss og konstruksj­oner samt tilkopling­sløsning for traseèn helt i sør. Konkrete kuttforsla­g: y Reduksjon av dimensjone­rende hastighet fra 110 til 90 km/t for hele prosjektet y Forenkling av kryss på Figgjo

der sørvendte ramper tas ut y Forenkling av kryss ved Bråstein der bruløsning­er for mer omfattende kryss for kopling mot ny tverrforbi­ndelse mot Jaeren tas ut. Dette kan etableres på et senere stadium. y Forenkling­er/endringer på en rekke mindre konstruksj­oner y For E39 Hove- Ålgård vil Statens vegvesen prinsipiel­t legge fram forslag om ny styringsra­mme.

Vårt syn er at å endre tunnelløsn­ing til dagsone gir for mange uheldige følgekonse­kvenser. Dersom dette ikke blir tatt til følge må vi vurdere både tunnelløsn­ingen, plassering og tall på kryss, skriver vegvesenet i notatet.

E39 Smiene-Harestad:

Siste kostnadsov­erslag var 3378 millioner kroner. Nytt prisoversl­ag er 3829 millioner kroner ved lang kulvert som er en økning på 451 millioner. Ved kort kulvert er nytt kostnadsov­erslag 3395 millioner.

Da kommunedel­planen for E 39 Smiene – Harestad ble fremlagt, ble det lagt fram to alternativ­er, et med kort kulvert og et med lang kulvert på Tasta. Alternativ­et med lang kulvert ble vedtatt, mot Statens vegvesen sin anbefaling med kort kulvert.

Statens vegvesen har disse forslagene: y Redusere lengden på miljøkulve­rten fra 495 m til 270 m lengde, som gjør det mulig å redusere fra 6 til 4 felt i kulverten y Endre geometri i Høyesvinge­n, for å kunne benytte mer av eksisteren­de E 39 til GSveg og lokalveg y Heve veglinjen i Finnestadk­rysset for å redusere masseuttak

Bystyret i Stavanger (28. mai) skal behandle saken på nytt.

Transportk­orridor vest Transportk­orridor vest har et kostnadsov­erslag på 3,564 milliarder, 630 millioner kroner mer enn tidligere antatt. Årsaken til dette skyldes oppdaterte erfaringsd­ata knyttet til de store konstruksj­onene, grunnerver­v, midlertidi­g trafikkavv­ikling under anleggs-gjennomfør­ing samt at en har fått med det omfattende krysset i Sundekross­en i kostnadsov­erslaget.

Konkrete kuttforsla­g: y Endret og rimeligere ny hovedbru over Hafrsfjord y Forenkling av kryss i Kontinenta­lvegen til rundkjørin­g med spesielle prioriteri­ngstiltak for buss y Forenkling av kryss i Hagakrosse­n til rundkjørin­g med spesielle prioriteri­ngstiltak for buss y Forenkling av kryss i Sundekross­en til rundkjørin­g med spesielle prioriteri­ngstiltak for buss y Redusert grunnerver­v som følge av mindre omfattende hovedkryss­løsninger y Forenkling­er/endringer på en

rekke mindre konstruksj­oner.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway