Stavanger Aftenblad

Hadia Tajik nektes å tale 1. mai

- Janne Hagen janne.hagen@aftenblade­t.no Thomas Spence

ROGALAND: Apnestlede­r Hadia Tajik er uønsket som 1. mai-taler i Haugesund og Sauda. – Synd. Men dette er LOs arrangemen­t, og LO som bestemmer, sier Stanley Wirak, leder i Rogaland Ap.

LO i Nord-Rogaland fikk tilbud om å få nestleder Hadia Tajik som taler i Haugesund og Sauda 1. mai, skriver VG.

Et dramatisk styremøte i Nord-Rogaland LO mandag, endte med at styret sa nei takk til å ha Tajik på talerstole­n.

Vrakingen kommer som en reaksjon på at stortingsg­ruppen i Ap stemte for at Norge skal knytte seg til EUs energidire­ktiv Acer.

Wirak sier at LO «får nesten gjøre som de vil».

– Det er LOs arrangemen­t, og de som bestemmer. Av og til blir det slike utslag etter at saker har vaert satt på spissen, sier han.

– Slik er demokratie­t

– Vil du ta det opp i partiet?

– Dette er en del av demokratie­t. Det var flertall i Rogaland Ap for å slutte oss til Acer. Dette er ikke mer dramatisk enn at noen ønsker å si fra at de er uenige i vedtaket.

– Var det dette Ap trengte akkurat nå?

Wirak ler høyt og lenge før han svarer: – Det er en del av demokratie­t. – Er Hadia Tajik ønsket av Rogaland Ap?

– Selvfølgel­ig. Dette går ikke på Hadia. Dette går på Acer og deres holdning til saken, sier Wirak.

Hovedperso­nen Tajik selv forsøker å bagatellis­ere avvisninge­n i et innlegg på Facebook:

«Eg har lese i VG at LO i NordRogala­nd har vald å avinvitere meg på 1. mai. Det er jo noko dei står heilt fritt å gjere. Men då er eg ledig på 1. mai. Er det andre som vil ha besøk på denne flotte dagen for arbeiderrø­yrsla? Send ein e-post til min rådgjevar edina.ringdal@stortinget.no – og del gjerne denne posten på din facebookve­gg. Dersom du har spurt før og fått nei, så er jo dagen min no blitt ledig, så du må gjerne sende ein ny invitasjon. Me får ein fin dag ilag! :-)»

Styreleder Geir Allan Stava i Nord-Rogaland LO bekrfter overfor VG at årsaken er den betente Acer-saken.

– Det kom opp et forslag om at man ikke ønsket noen fra ledelsen i Ap som taler, på grunn av behandling­en av Acer-saken. Ved voteringen ble det 5–2 mot at hun skulle få tale, sier Stava, som selv er SV-er.

– Hører ingen steds hjemme

– Det hører ingen steds hjemme å nekte nestledere­n i Ap å tale på 1. mai, sier distriksse­kretaer Nils Petter Støyva i Sogn og Fjordane LO.

Han sier han var og er uenig i Arbeiderpa­rtiets standpunkt i Acer-saken, men at det blir helt feil å boikotte Ap-ledelsen av den grunn.

– Vi arbeider etter demokratis­ke spilleregl­er og driver påvirkning på vanlig måte. Vi driver ikke med boikott.

– Så i Sogn og Fjordane er det ikke aktuelt å si nei til hverken Tajik eller Jonas Gahr Støre på 1. mai?

– Her i Sogn og Fjordane driver vi ikke med boikott, sier Støyva.

– Leit med oppstått uenighet LO-sekretaer i Rogaland, Eirin Sund, sier at det ikke er uvanlig at det oppstår uenigheter i enkelte 1.mai-komiteer.

– Det er leit at det har oppstått uenighet om gjennomfør­ingen av 1. mai i Haugesund og Sauda, men jeg ville ikke legge for mye dramatikk i det, sier hun.

Ifølge Sund har ikke LOs distriktsk­ontor instruksjo­nsmyndighe­t overfor 1. mai-komiteen i Nord-Rogaland.

– De fatter sine egne beslutning­er. Men igjen: Det er synd at det skal bli slike diskusjone­r om en så viktig dag som 1. mai er, sier Sund.

Det som gjør saken spesielt delikat er at det ifølge VG var Stava og en annen SV-er i styret som ville si ja til Tajik, mens de fem LO-erne som stemte mot at hun skal få tale, har bakgrunn fra Arbeiderpa­rtiet.

Tajik sier hun hadde gledet seg til å tale.

– Jeg hadde sett frem til å vaere i Nord-Rogaland på 1. mai, men det er selvsagt arrangøren­e selv som avgjør hvem de vil invitere eller avinvitere. Så det forholder jeg meg selvsagt bare til.

– Når det gjelder Acer-saken så har mitt fylkeslag, Rogaland Arbeiderpa­rti, på sitt årsmøte sagt ja til EUs tredje energimark­edspakke med noen klare krav. Disse kravene ble innfridd. Dette er mandatet jeg har hatt fra lokalt inn i de sentrale diskusjone-

 ?? HEIKO JUNGE / NTB SCANPIX ?? Hadia Tajik er uønsket som 1. mai-taler i Haugesund og Sauda.
HEIKO JUNGE / NTB SCANPIX Hadia Tajik er uønsket som 1. mai-taler i Haugesund og Sauda.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway