Stavanger Aftenblad

Nord-Irland feirer 20 år i fred etter 30 år med blodig terror

-

FRED: Belfast feirer at det er 20 år siden Langfredag­savtalen ble inngått denne uka. Men feiringen skjer i skyggen av brexit og et indre selvstyre som har brutt sammen.

Avtalen 10. april 1998 markerte slutten på tre tiår med blodig strid i Nord-Irland. Etter 30 år der mer enn 3.500 sivile ble drept, inngikk Storbritan­nia, Nord-Irland og nordirske partier avtalen 10. april 1998.

Forhandlin­gene om å få i stand en avtale hadde pågått lenge, og var svaert vanskelige.

Både britenes statsminis­ter Tony Blair og Irlands statsminis­ter Bertie Ahern var direkte involvert i forhandlin­gsinnspurt­en. I bakgrunnen presset USAs president Bill Clinton hardt på for å få i stand en avtale.

Markering med bismak

Alle tre er ventet til Belfast når 20-årsjubilee­t skal markeres. Markeringe­n ee en markering med bismak. Den skjer i et NordIrland der det indre selvstyret har brutt sammen. Det demokratis­ke unionistpa­rtiet (DUP) og republikan­ske Sinn Féin brøt regjerings­samarbeide­t i januar i fjor. Siden har regjerings­kontorene stått tomme på Stormont utenfor Belfast. Utallige forhandlin­gsmøter mellom de to partiene har ikke ført fram.

Nettopp opprettels­en av en egen provinsreg­jering og en provinsfor­samling var to av hovedpunkt­ene i Langfredag­savtalen. Avtalen ble etter at den av underskrev­et sendt ut til folkeavste­mning både i Irland og NordIrland, og sikret seg solid flertall begge steder.

Det skulle vise seg at avtalen fikk en trang fødsel og ble vanskelig å implemente­re. Støtten til avtalen sank i de påfølgende årene, og økte ikke før Langfredag­savtalen ble revidert i en ny avtale kalt ST Andrews-avtalen i 2006.

Langvarig strid

Striden Langfredag­savtalen formelt avsluttet, strekker seg langt tilbake i tid.

Spirene begynte allerede på 1100-tallet da anglonorma­nniske erobrere ankom Nord-Irland. Etter reformasjo­nen begynte kongeriket England i 1556 aktivt å sende inn protestant­er til Irland.

I 1919 kom stridighet­ene til overflaten da den katolske militsen Irish Republican Army (IRA) begynte en geriljakri­g for frigjøring fra Storbritan­nia. To år senere ble Irland delt i to.

Den største delen var Den irske fristaten der katolikker var i flertall, og Ulster der protestant­er utgjorde befolkning­sflertalle­t.

I Nord-Irland oppsto det konflikt mellom protestant­er og den katolske minoritete­n. Katolikken­e opplevde diskrimine­ring både på arbeidsmar­kedet og i velgersyst­emet. I 1968 førte misnøyen til opptøyer, som igjen ble starten på 30 år med konflikt.

Brexit forvansker

En fersk meningsmål­ing gjort for Sky News viser at 20 år etter at Langfredag­savtalen føler folk i Nord-Irland seg langt tryggere, men skillet mellom protestant­er og katolikker er fortsatt sterkt.

Litt over halvparten av de spurte svarer at de fleste av deres naermeste venner har samme religion som de selv, enten katolikker eller protestant­er. Dette gjelder også i yngre aldersgrup­per.

Brexit har ikke gjort situasjone­n i Nord-Irland enklere, påpeker mange eksperter. Et flertall på 56 prosent av velgerne i NordIrland stemte for å forbli i EU. De to største partiene, Sinn Féin og DUP, er dypt uenige også om brexit. Mens Sinn Féin ønsker at Nord-Irland skal ha spesialsta­tus etter brexit, er DUP brexit-tilhengere.

Sinn Féins leder, Mary Lou McDonald, er blant dem som mener at løsrivelse­n fra EU ikke er i tråd med Langfredag­savtalen. Partiet mener brexit gir ny aktualitet til kravet om et forent Irland.

– Sinn Féin mener det må bli en folkeavste­mning om et forent Irland innen fem år, sa Sinn Feins nestleder Michelle O´Neill i en tale i Belfast nylig. (NTB)

 ?? RUNE PETTER NESS, SCANPIX ?? Nobels Fredspris i 1998 gikk til de to irske politikern­e John Hume og David Trimble. Rundt 400 deltagere hyllet fredsprisv­innerne med fakkeltog forbi Grand Hotel.
RUNE PETTER NESS, SCANPIX Nobels Fredspris i 1998 gikk til de to irske politikern­e John Hume og David Trimble. Rundt 400 deltagere hyllet fredsprisv­innerne med fakkeltog forbi Grand Hotel.
 ?? PETER MORRISON ?? Husvegger i Belfast vitner om tre tiår med terror, selv mange år etter at den blodige striden offisielt var bilagt.
PETER MORRISON Husvegger i Belfast vitner om tre tiår med terror, selv mange år etter at den blodige striden offisielt var bilagt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway