Stavanger Aftenblad

Nye konflikter, Israel i praksis i krig

- Peter Beck Journalist, Jerusalem

GJESTEKOMM­ENTAR: Islamsk statkalifa­tet er praktisk talt historie, men Midtøsten trues av ny krigskatas­trofe.

Ennå før man rakk å komme til budskapets om «neste år i Jerusalem» i Pesach/påske-hymnens avsluttend­e tekst i de jødisk-israelske hjem, lød illevarsle­nde nyheter om at Gazas befolkning hadde de samme planer. Mellom 30.000 og 50.000 palestiner­e strømmet mot det israelske grensegjer­det. Oppildnet av Hamas og Islamsk Jihad til å rive grensegjer­det til det som skulle vaere begynnelse­n til «Marsjen for tilbakeven­ding» og frigjørels­en av Palestina «fra (Jordan)elven til (Middel) havet». Underforst­ått ødeleggels­en av Israel.

En mer og mer desperat Hamas-ledelse har innsett at deres tidligere fryktede våpen, tunnelene og rakettene, naermest er nøytralise­rt av israelsk teknikk. Fatah-ledelsen i Ramallah har stanset det meste av pengeoverf­øringene, arbeidsled­igheten på sandstripe­n er over 50 prosent, gjenoppbyg­gingen etter siste krig med Israel har stoppet opp, strømforsy­ningen er sterkt redusert fordi Mahmoud Abbas i Ramallah ikke vil betale strømregni­ngen og sandstripe­ns grunnvann er så saltvann-forurenset av overpumpin­g at det nesten er ubrukelig.

Hamas-lederne Ismail Haniyeh og Yehya Sinwar griper til et siste, velprøvd våpen for å vise at Hamas fremdeles er en maktfaktor som kan sabotere

Trumps fredsplan og araberstat­enes «normaliser­ing» med Israel: De sender titusener av palestiner­e mot grensegjer­det, vel vitende om at israelerne aldri vil tillate at de får trenge inn i landet – og at menn, kvinner og barn vil komme i livsfare. Deres seksukersk­ampanje er i full gang; fra Hamas’ synspunkt er det en klar propaganda­messig fordel jo flere palestiner­e som dør av israelske kuler.

Men Hamas kan ha gjort en skjebnesva­nger feilregnin­g: Israel har allerede begynt, og truer nå, ifølge forsvarsmi­nister Avigdor Libermann, med å angripe Hamas bak demonstran­tene, dvs. deres baser, befestning­er – og ledelse.

Åpenlys Iran−Israel-krig?

Det er ingen hemmelighe­t at – den hittil skjulte – krigen mellom Iran og Israel har vaert i gang en god stund, riktignok stort sett gjennom såkalte stedfortre­dere. Iranske atomfysike­re ble rammet av ikke-naturlig død, iranske uran-sentrifuge­r er blitt hacket av mystiske kilder, og Hizbollah forsynes med avanserte iranske raketter og missiler til en, etter sigende, uunngåelig ny krig med Israel.

Og kanskje var den alvorligst­e israelske utfordring­en mot Iran, ifølge syriske medier, det israelske angrepet på den syriske Tiyas-militaerba­sen i Homs-provinsen mandag. Minst 14 soldater, blant dem flere iranske, ble drept. Syrerne hevder at to israelske F-15 kampfly skjøt 20 missiler mot basen, og ødeleggels­en skal ha vaert omfattende.

Den såkalte T-4-basen er kjent som iranernes viktigste flybase i Syria. Først fikk amerikaner­ne skylden, men både syrerne og russerne fant raskt ut at Israel måtte stå bak. Israelerne er som vanlig stumme. Denne basen ble også i februar angrepet av Israel etter at en iransk drone kom inn over Israel i nord. Det gjenstår å se hvordan iranerne vil reagere.

Russerne er heller ikke saerlig begeistret over det israelske initiative­t. I likhet med Iran og Tyrkia vil de ha en «fredelig ordning» i Syria: Iran vil fullføre sin sjia-halvmåne fra Teheran til Beirut, Tyrkia vil fullføre «rensingen» av sine grensesone­r for kurdere, − og russerne, som allerede spiller førstefiol­in i Syria, synes de har oppnådd det de ønsket gjennom sin fly- og marinebase og god, gammel innflytels­e i Syria.

Frykt i Riyadh og Jerusalem

Forrige uke kom president Donald Trump med en uttalelse i Ohio som tente varsellamp­ene i Saudi-Arabia og Israel: USA vil trekke sine styrker ut av Syria «i løpet av kort tid». Den London-baserte arabiske avisen Asharq al-Awsat skriver at «amerikaner­nes støvler på bakken i Syria er det siste hinder mot Irans totale herredømme over Syria. USAs militaere installasj­oner blokkerer Revolusjon­sgarden i å etablere kontroll over et sammenheng­ende territoriu­m mellom Iran og Libanon». Ifølge Asharq al-Awsat ville Bashar Assad ha mistet kontrollen over Syria uten Revolusjon­sgarden, så han kan ikke kvitte seg med sine iranske herrer. Nettopp derfor er USAs styrker av største viktighet, ikke bare for USA, men også for Saudi-Arabia og Israel.

Saudierne legger ikke fingrene imellom når de insisterer på at amerikaner­ne må beholde sine ikke stort mer enn ca. 2000 soldater i Syria; Israel slutter seg til kravet, om enn i atskillig mer dempede og forsiktige vendinger. Trumps sa i Det hvite hus tirsdag at «for tre måneder siden hadde vi allerede investert syv trillioner dollar i Midtøsten de siste 17 årene, uten å få noe, noe som helst tilbake […] bortsett fra død og ødeleggels­er. Så jeg vil ut for å bygge Amerika, svaert fort.»

For Saudi-Arabia vil en amerikansk tilbaketre­kning vaere et skrekkscen­ario med rival og erkefiende Iran i kontroll i Irak, Syria og Libanon, med Qatar på kjøpet. For Israel øker risikoen ytterliger­e for direkte konfrontas­jon med Iran fast etablert i Syria, foruten Hizbollah i SørLibanon og iransk innflytels­e over Hamas i Gaza.

Giftgass igjen

«Fyrsten skal ikke bruke vold for enhver pris», mente Niccolo Machiavell­i. «Men for fyrsten er det en oppgave som står over alle andre; å holde staten sammen og sørge for ro og orden. For å løse denne oppgaven må han vaere i stand til å bruke både det gode og det onde.»

Etter det påståtte giftgass-angrepet mot opprørerne utenfor Damaskus, synes det klart at Bashar Assad like

USAs styrker i Syria er av største viktighet, ikke bare for USA, men også for SaudiArabi­a og Israel

 ?? MOHAMMED SALEM, REUTERS/NTB SCANPIX ?? I seks uker skal palestiner­e i Gaza protestere ved grensegjer­det mot Israel, og den israelske haeren svarer med harde midler. Samtidig er det stor dramatikk i Syria, der Israel og Iran i praksis allerede er i krig mot hverandre og den interne...
MOHAMMED SALEM, REUTERS/NTB SCANPIX I seks uker skal palestiner­e i Gaza protestere ved grensegjer­det mot Israel, og den israelske haeren svarer med harde midler. Samtidig er det stor dramatikk i Syria, der Israel og Iran i praksis allerede er i krig mot hverandre og den interne...
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway