Stavanger Aftenblad

Tilhørighe­t i barnehagen er et eksistensi­elt behov

- Eva Marianne Johansson, professor Berit Tofteland, førsteaman­uensis Monika Röthle, førstelekt­or Kristin Fugelsnes, universite­tslektor Anita Berge, postdoktor Berit Zachrisen, førsteaman­uensis Lars Yngve Rosell, førsteaman­uensis Gunnar Magnus Eidsvå

KRONIKK: Hver morgen barnet åpner døren til barnehagen eller skolen og roper «hei!», setter barnet seg selv på spill. Er det noen som kommer til å svare? Er det noen å vaere sammen med?

For barn og unge i barnehage og skole er det viktig å høre til og «å vaere en av dem» (Pedersen, 1998). Det innebaerer å ha tilhørighe­t i en gruppe av jevnaldren­de der man har venner og opplever sosial deltakelse og interaksjo­n.

Vi vet at både ekskluderi­ngs- og inkluderin­gsprosesse­r pågår − ikke bare i skolen, men også i barnehagen. Dersom man faller utenfor her, kan konsekvens­ene vaere katastrofa­le for barnet. Dagens samfunn er i stadig bevegelse og individuel­le valg vektlegges. Det betyr at vi i mye større grad enn tidligere står fritt til å velge, men det betyr også at vi i mye større grad kan bli valgt bort.

Store sosiale endringer

Hvordan ivaretas tilhørighe­t i barnehagen­s hverdagsli­v? Det er et spørsmål vi som forskere ønsker å finne svar på i studien «Politics of belonging: Promoting childrens inclusion in educationa­l settings across borders». Studien er et samarbeid mellom forskere i Norge, Finland, Sverige, Island og Nederland, og støttes av Nordforsk.

Når alle barn har plass i barnehagen, blir barnehagen et sted der barn og voksne med ulike erfaringer, verdier, interesser, behov og sosiale bakgrunner møtes. Ikke bare i norske, men også i europeiske utdannings­institusjo­ner skaper økende migrasjon, globaliser­ing og pluralisme store sosiale endringer. Spørsmål knyttet til inkluderin­gs- og ekskluderi­ngsprosess­er i barnehage og skole har derfor stor aktualitet. Å forebygge ekskluderi­ngsprosess­er og styrke og støtte barns opplevelse av tilhørighe­t har blitt et viktig politisk anliggende. I europeisk kultur er det å respektere mangfold en fundamenta­l verdi som også må synliggjør­es i omsorgen for barn.

Har barn venner?

Vi er overbevist om at opplevelse­n av tilhørighe­t er et sentralt spørsmål som står hjertet naert for barn, foresatte og ansatte. Å skape tilhørighe­t i fellesskap er både en sentral og en kompleks oppgave for de ansatte i barnehagen­e og skolene, som de stadig må arbeide med i hverdagen. Å høre til, kan vaere et spørsmål om «liv og død» for et barn. Hver morgen barnet åpner døren til barnehagen eller skolen og roper «hei!», setter barnet seg selv på spill. Er det noen som kommer til å svare? Er det noen å vaere sammen med? At foreldre kan kjenne seg trygge på at deres barn har venner og opplever et fellesskap sammen med andre barn, er et avgjørende spørsmål, noe forskning også viser.

At tilhørighe­t er en viktig verdi i norske barnehager, understrek­es i Rammeplan for barnehagen (2017: 7), der det står at personalet forpliktes til «å møte individets behov for omsorg, trygghet, tilhørighe­t og anerkjenne­lse og sikre at barna får ta del i og medvirke i fellesskap­et». Tilhørighe­t beskrives her som et grunnlegge­nde, menneskeli­g behov på lik linje med andre grunnbehov som omsorg og trygghet. Tilhørighe­t er med andre ord et behov, og ikke bare et ønske.

Skal undersøke hvordan tilhørighe­t skapes

Med vår studie ønsker vi å undersøke hvordan tilhørighe­t skapes i barnehager og skoler, og hva som påvirker barns mulighet til å oppleve og få delta i ulike felleskap i de respektive landene. Vårt inntrykk er at politiske myndighete­r har åpnet dørene for barns rett til medvirknin­g, mangfold, ulikhet og tilhørighe­t i barnehagen, men vil det dermed si at det pedagogisk­e arbeidet i barnehagen er åpent for dette?

I studien «Politics of belonging» skal vi undersøke hvordan politiske føringer i nasjonale rammeplane­r for barnehage og skole omtaler tilhørighe­t. Hva er det som påvirker barnehagen­s muligheter for å skape ulike fellesskap? Vi ønsker å finne ut hvilke syn, tolkninger og erfaringer barn, barnehagea­nsatte og foreldre har når det gjelder tilhørighe­t til fellesskap­er. Dette skal vi ikke gjøre alene, men i samarbeid med de ansatte. Forskninge­n vår bygger på respekt for de ansattes kunnskap og for den kompleksit­et og de ulike dilemmaene som de står overfor i sin hverdag. Vi skal dele erfaringer, og sammen vil vi prøve å oppdage hva som er vanskelig i dette arbeidet, men også finne gode svar på hvordan dette kan løses.

Samarbeide­r med de ansatte

Studien inkluderer et samarbeid på tvers av en rekke land. Ett av målene er at det vi finner ut, ikke bare kan gi endringer i det pedagogisk­e arbeidet, men også av politiske føringer knyttet til tilhørighe­t. I tiden fremover skal vi gjennomfør­e intervjuer og observasjo­ner av samspillet mellom barn og voksne i hverdagsli­ge situasjone­r i barnehagen. Vi vil undersøke hva barn tenker om vennskap i barnehagen, om å få vaere med i lek og andre sammenheng­er - og hva som skjer når man ikke får vaere med. Personalet i barnehagen har stor makt til å skape muligheter og begrensing­er når det gjelder tilhørighe­t. Hva blir viktig for de ansatte i barnehagen når de vil legge til rette for – og skape tilhørighe­t?

Vår studie om tilhørighe­t er bare én av mange pågående forsknings­prosjekter innen barnehagev­itenskap ved Institutt for barnehagel­aererutdan­ning. De fleste prosjekten­e har sin forankring i UiS’ nye Senter for barnehagef­orskning, Filiorum. Barnehagev­irksomhete­n er mangfoldig, og derfor bygger forskning om barnehagen også på mangfold når det gjelder spørsmålen­e som stilles og teoriene og metodene som brukes.

I europeisk kultur er det å respektere mangfold en fundamenta­l verdi som også må synliggjør­es i omsorgen for barn.

 ?? UNIVERSITE­TET I STAVANGER ?? I et stadig mer mangfoldig samfunn er inkluderin­g og fellesskap viktig, og det handler om summen av de mange små øyeblikken­e, også for de minste blant oss. Hva har vi av sikker kunnskap om barnehageb­arns opplevelse av tilhørighe­t?
UNIVERSITE­TET I STAVANGER I et stadig mer mangfoldig samfunn er inkluderin­g og fellesskap viktig, og det handler om summen av de mange små øyeblikken­e, også for de minste blant oss. Hva har vi av sikker kunnskap om barnehageb­arns opplevelse av tilhørighe­t?

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway