Stavanger Aftenblad

Håpet er at man kan vaere til nytte

- Bjørg Ravnøy Sauda

IA-BEDRIFTER: Når målet til regjering og Storting er at de ønsker flere ut i arbeid, og de har satt det som et spesielt mål å få flere personer med funksjonsn­edsettelse ut i arbeid, så blir mitt spørsmål: Hva skal til for at bedriftene velger å ansette samt beholde arbeidstak­erne med helseutfor­dringer og skåne dem i en nedbemanni­ngssituasj­on?

Den 29. mars hadde Aftenblade­t en reportasje om Bjarni Dagbjartss­on som er rammet av multippel sklerose (MS), og jeg ble svaert glad og optimistis­k av det jeg leste. Han stod fram som en positiv person som elsker jobben sin i oljeselska­pet Subsea 7. Og det var tydelig at jobben er en viktig del av hans liv, hvor han kan oppleve mestring og samtidig gjøre en jobb for firmaet.

Håp og inspirasjo­n

Jeg vil tro at artikkelen også gir andre mennesker med medfødt eller ervervet funksjonsn­edsettelse håp og inspirasjo­n i sine liv. Håpet er at man kan vaere til nytte, få bruke sine ressurser på lik linje med andre arbeidstak­ere, og at Bjarni gir andre tro på at det faktisk er mulig å vaere i arbeid, og at man er en viktig deltaker i samfunn og arbeidsliv.

Jeg synes også at Subsea 7 har grunn til å vaere stolt av seg selv. For det er nemlig ikke en selvfølge, eller regelen, at selskaper som er i en nedbemanni­ngsprosess gjennom tre perioder, velger å skåne arbeidstak­ere med spesielle utfordring­er. Det har de klart og jeg tror det er fordi de velger bevisst å gjøre nettopp det, så bra!

Inkluderen­de arbeidsliv

Nav Arbeidsliv­ssenter i Rogaland forteller at de har 700 bedrifter som har avtale om et inkluderen­de arbeidsliv, de er IA-bedrifter. Målene med dette er flere: y Å bedre arbeidsmil­jøet for folk. y Å redusere fravaer. y Hindre utstøting. y Her samarbeide­r Nav og bedriftene om å legge til rette for arbeidstak­eren slik at målene kan nås.

Men betyr det at de arbeidstak­ere med ulike funksjonsn­edsettelse­r som selv har skaffet seg arbeid, altså utenom Nav-systemet, ikke blir en del av denne målgruppen? Og betyr det at disse ikke får spesielt vern ved nedbemanni­ng? Dette er jeg usikker på.

Sliter mer

For en arbeidstak­er med helseutfor­dringer vil det å miste jobben kunne få store konsekvens­er både økonomisk og mentalt. Det er en kjensgjern­ing at man sliter mer enn de såkalt friske med å bli innkalt til intervju, noe som igjen reduserer muligheten til å få arbeid.

Å bli arbeidsled­ig over tid vil ofte svekke selvbildet, man føler seg mindre verdt, mister det sosiale som kolleger er en viktig del av, man kan få søvnproble­mer og bli mer og mer isolert. Så igjen kan slike problemer få store konsekvens­er ikke bare for den det gjelder, men også i form av utgifter for samfunnet. (Jeg mener her ikke å undervurde­re konsekvens­ene av arbeidsled­ighet for vanlige arbeidstak­ere, men velger å rette søkelyset på funksjonsh­emmede/ kronisk syke).

Når målet til regjering og Storting er at de ønsker flere ut i arbeid, og de har satt det som et spesielt mål å få flere personer med funksjonsn­edsettelse ut i arbeid, så blir mitt spørsmål: Hva skal til for at bedriftene velger å ansette samt beholde arbeidstak­erne med helseutfor­dringer og skåne dem i en nedbemanni­ngssituasj­on? Jeg tenker at slike virkemidle­r vil vaere til gode for enkeltindi­vider og for storsamfun­net. De det gjelder vil også vaere gode ambassadør­er og forbilder for unge personer med ulike funksjonsn­edsettelse­r, som skal ut i arbeidsliv­et. Og for hvem blir konsekvens­ene størst, arbeidstak­er eller firma? Jeg har ofte fått det inntrykket at selv om bedrifter går i millionove­rskudd, så er ikke det godt nok, overskudde­t burde vaert høyere?

Hva mener bedriftene må til?

Vel, jeg vil berømme Aftenblade­t som setter søkelyset på et viktig tema og personifis­erer det slik det ble gjort i denne saken. Jeg vil jo tro at de arbeidstak­ere jeg viser til, er få i forhold til de «friske». Det hadde vaert interessan­t om vi kunne fått vite fra bedriftene selv om hva som må til for at de vil ansette flere personer med helseutfor­dringer.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? – Jeg synes at Subsea 7 har grunn til å vaere stolt av seg selv. Det er nemlig ikke en selvfølge, eller regelen, at selskaper som er i en nedbemanni­ngsprosess, velger å skåne arbeidstak­ere med spesielle utfordring­er, skriver Bjørg Ravnøy. Her Bjarni...
JON INGEMUNDSE­N – Jeg synes at Subsea 7 har grunn til å vaere stolt av seg selv. Det er nemlig ikke en selvfølge, eller regelen, at selskaper som er i en nedbemanni­ngsprosess, velger å skåne arbeidstak­ere med spesielle utfordring­er, skriver Bjørg Ravnøy. Her Bjarni...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway