Stavanger Aftenblad

Trenger vi pappa?

- Jonas Andersen Sayed Fylkeslede­r i Rogaland KrFU

POLITIKK: Etter Høyres landsmøte forrige helg er det nå flertall på Stortinget for å tilby assistert befruktnin­g til enslige kvinner i Norge. Diskusjone­n har kommet i skyggen av den mye omtalte eggdonasjo­nsdebatten, men det gjør den ikke mindre viktig.

La det vaere sagt først som sist. Jeg har veldig stor forståelse overfor kvinner og menn som er ufrivillig barnløse. Selv har jeg et sterkt ønske om å bli far en dag, og jeg ikke forestille meg fortvilels­en hvis jeg om noen år får høre at jeg ikke kan få egne barn.

Samtidig er det synd hvis den viktige diskusjone­n om assistert befruktnin­g og foreldresk­ap blir redusert til et spørsmål om forståelse for ufrivillig barnløse. Spørsmålen­e er rett og slett for viktige, og mange av premissene som fram til nå er lagt for den offentlige debatten, er paradoksal­e på flere måter.

Barn har rett til foreldre

For det er ikke en menneskere­tt å få barn. Barn har derimot en rett til foreldre. En av statens kjerneoppg­aver må derfor vaere å sikre god omsorg for alle barn som allerede finnes. Med et slikt utgangspun­kt blir det nesten litt rart at staten aktivt skal legge til rette for at barn fødes uten at denne fundamenta­le retten er ivaretatt.

I januar ble det rabalder da Stavanger Frp fremmet et forslag til Rogaland Frp’s årsmøte om å utrede såkalt juridisk abort, noe som hadde gjort det mulig for mannen å fraskrive seg alle rettighete­r og plikter før barnet blir født. Et samlet politisk Norge reagerte, og forslaget ble heldigvis avvist på fylkesårsm­øtet.

AUF-leder Mani Hussaini var en av dem som rykket ut. I Dagbladet kalte han forslaget «et gigantisk tilbakeste­g for barns rettighete­r», og viste blant annet til alle barns rett til å ha foreldre. Det er jeg selvfølgel­ig helt enig i.

Dobbeltkom­munikasjon

Samtidig reagerer jeg på dobbeltkom­munikasjon­en til AUF og flere andre. For hvor stor er egentlig forskjelle­n mellom det å fraskrive seg det juridiske ansvaret for barnet før befruktnin­gen kontra det å gjøre det noen uker etter? Mange vil nok vaere uenig i følgende resonnemen­t, men min analyse er i hvert fall klar: I et samfunn som bidrar til at single kvinner kan få barn, er veien til et samfunn hvor menn har mulighet til ansvarsfra­skrivelse overfor barnet vesentlig kortere. Tanken skremmer meg, for et jeg er overbevist om at slikt samfunn vil vaere et kaldere samfunn.

Et annet kolossalt paradoks er at enkelte politikere på den ene siden er forkjemper­e for mer pappatid i foreldrepe­rmisjonen, samtidig som de på den andre siden vil bidra til at flere barn må vokse opp uten en pappa. På den ene siden omtales far-barn-relasjonen som et gode og en verdi i seg selv, mens en på den andre siden egentlig sier at det ikke er et behov for en far i et barns oppvekst. Det hele skal attpåtil finansiere­s av staten.

Er jeg den eneste som mener dette ikke henger på greip?

Hva blir det neste?

De siste årene har familieins­titusjonen vaert utsatt for store endringer. Samtidig har den overordned­e debatten om foreldresk­ap uteblitt. I stedet har vi gjennom en rekke enkeltvedt­ak staket ut en vei som kanskje aldri vil ta slutt. For hva blir det neste? Det vil blant annet ikke forbause meg om vi får en seriøs surrogati-debatt i Norge om ikke så alt for mange år.

Gjennom vedtakene om ja til eggdonasjo­n og ja til assistert befruktnin­g til enslige kvinner har Høyre foretatt seg et bemerkelse­sverdig retningssk­ifte i familiepol­itikken, og står nå på samme side som Arbeiderpa­rtiet og Venstre i viktige spørsmål.

Listen blir mindre

Jeg respektere­r selvfølgel­ig andre partiers rett til å utforme egen politikk, men jeg registrere­r samtidig at listen av partier som står for en konservati­v familiepol­itikk med barnets interesser i sentrum bare blir mindre og mindre.

På den ene siden omtales farbarn-relasjonen som et gode og en verdi i seg selv, mens en på den andre siden egentlig sier at det ikke er et behov for en far i et barns oppvekst.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway