Stavanger Aftenblad

Rogaland trenger flere ingeniører

- Tuan Williams Avdelingsl­eder, NITO Rogaland

HØYERE UTDANNING: En utdanning innen ingeniørfa­g eller teknologi er et sikkert valg for framtida.

Et sikkert vårtegn er at søknadsfri­sten for høyere utdanning naermer seg. Innen 15. april må de som planlegger videre studier, bestemme seg for hvilken utdanning de ønsker å ta fatt på. Vi står midt i et teknologis­k skifte.

Endre vår hverdag

Ny teknologi gir nye muligheter. De som begynner på teknologis­ke fag til høsten kommer til å vaere med på å endre vår hverdag på måter vi ikke ennå vet, med ny teknologi på en rekke samfunnsom­råder. I tillegg er det masse oppgaver innenfor samferdsel, vann- og avløp, byplanlegg­ing, bygg og så videre som skal løses. Om du vil redde miljøet, jobbe med morgendage­ns kommunikas­jonssystem­er, itsikkerhe­t eller annen teknologi, er ingeniøryr­ket et godt valg.

Fram til 2015 fikk flertallet av ingeniørst­udentene jobb før de var ferdige, og den generelle ledigheten blant ingeniører var så godt som null. Etter den mye omtalte oljekrisa fikk vi et lite hyggelig hopp i ledigheten, men nå ser vi en svaert god bedring, og ledigheten blant ingeniører er igjen lavere enn den generelle ledigheten. Ingeniører i arbeid er godt nytt for oss alle.

I en TNS gallup-undersøkel­se som ble gjort for et par år siden er det ingeniører folk flest mener er den viktigste yrkesgrupp­en for nye arbeidspla­sser og verdiskapi­ng i Norge.

Trygt og spennende

Historisk sett har ingeniøryr­ket gitt både trygge og spennende jobbmuligh­eter og gjør det fortsatt. NITOs behovsunde­rsøkelse for 2018 viser at behovet for ingeniører øker. 43 prosent av de spurte tror det vil bli ganske eller meget vanskelig å finne kvalifiser­te ingeniører de kommende tre årene.

Også her i Rogaland er det stort behov for ingeniører, og i undersøkel­sen jeg refererer til, er det 39 prosent av våre lokale arbeidsgiv­ere som tror det vil vaere ganske eller meget vanskelig å få tak i kvalifiser­te ingeniører til sin virksomhet de naermeste årene. Selv om det ikke er så mange respondent­er når undersøkel­sen tas ned på fylke, gir svarene uansett en tydelig indikasjon på at det vil bli rift om ingeniøren­e også i vår del av landet.

Det er kanskje ikke er så mange unge, potensiell­e ingeniørsø­kere som leser dette innlegget i Aftenblade­t, men jeg håper at det er noen foreldre som gjør det. Vi vet at det er foreldre, sammen med skolerådgi­verne som er de viktigste når ungdom skal velge utdanning og yrke. Mitt råd er: Bli ingeniør og vaer med på å skape velferd og samfunnsut­vikling.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway