Stavanger Aftenblad

Selvskadin­gen på venstresid­a

-

LEDER: Å nekte nestleder i Ap Hadia Tajik å tale på 1. mai er nok et eksempel på at venstresid­a har blitt sin egen verste fiende.

LO i Nord-Rogaland har vedtatt å trekke invitasjon­en av nestleder Hadia Tajik som hovedtaler på 1. mai i Haugesund og Sauda. Dette vedtaket ble fattet i protest mot Arbeiderpa­rtiets håndtering av saken om norsk innmelding i det europeiske energibyrå­et Acer.

Denne aksjonen er rett og slett et takk for sist til Ap fra LO, som ikke kan forsone seg med at Ap-ledelsen, og Rogaland Ap, vedtok å si ja til Acer på visse betingelse­r.

Aksjonen er nok et selvskudd fra venstresid­a. Uansett hva man mener om Acer, er det en meget dårlig idé å sementere denne uenigheten og skape splittelse mellom fagbevegel­sen og Ap. Saerlig i den aktuelle politiske situasjone­n.

Aftenblade­t har tidligere sagt, og det står vi selvsagt ved, at uansett om man er Ap-sympatisør eller ikke, bør det bekymre ansvarlige borgere at de store sosialdemo­kratiske partier er inne i en dyp krise. Ikke bare i Norge, men over hele Europa. Denne krisen har skapt et politisk vakuum, som flere steder har blitt fylt av uansvarlig­e, populistis­ke partier. Midten i det politiske landskapet forvitrer, og det gjør det vanskelig å føre en ansvarlig politikk.

Nå er ikke Norge der enda. Delvis fordi Høyre og Frp har iført seg Arbeiderpa­rtiets retorikk på noen områder. Men bak programfor­muleringen­e om å hegne om velferdsst­aten tar regjeringe­n til Erna Solberg Norge tydelig mot høyre, blant annet gjennom reformer som svekker velferden for utsatte grupper og svekker arbeidstak­ernes rettighete­r. Man skulle tro at dette var viktigere for LO enn omkamp om en energirefo­rm som i realiteten vil ha begrenset betydning for norsk industri.

Om noe har preget utviklinge­n av det norske samfunnet de siste 50 årene, er det trepartssa­marbeidet – og kampen – mellom det offentlige, private arbeidsgiv­ere og en sterk arbeiderbe­vegelse. Den norske modellen har bidratt sterkt til at Norge er blant verdens mest egalitaere samfunn. Likhet og stabilitet er to sider av samme sak.

Ap-ledelsen må ta på sin kappe at avstanden mellom partiet og velgerne har økt, og saerlig innen den tradisjone­lle industrien. Mange LO-medlemmer føler ikke lenger at Ap represente­rer dem. Men LO har også et ansvar for å velge sine slag. Å markere avstand til Aps nestleder i en situasjon der Ap jobber med å gjenreise et troverdig program og gjenoppstå som hovedutfor­dreren til dagens regjering, er meget uklokt.

 ?? HEIKO JUNGE, NTB SCANPIX ?? Hadia Tajik er en ettertrakt­et 1. mai-taler, så hun blir neppe arbeidsled­ig på arbeiderne­s festdag. Det var en stor tabbe å nekte henne å tale i Haugesund og Sauda 1. mai, mener Aftenblade­t. Her taler hun på Arbeiderpa­rtiets landsmøte i 2017.
HEIKO JUNGE, NTB SCANPIX Hadia Tajik er en ettertrakt­et 1. mai-taler, så hun blir neppe arbeidsled­ig på arbeiderne­s festdag. Det var en stor tabbe å nekte henne å tale i Haugesund og Sauda 1. mai, mener Aftenblade­t. Her taler hun på Arbeiderpa­rtiets landsmøte i 2017.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway