Stavanger Aftenblad

Risikerte å bli kastet ut etter Israel-protest i Stortinget

- Geir Søndeland geir.sondeland@aftenblade­t.no

OSLO: Eirik Faret Sakariasse­n (SV) hadde tre dager lang fartstid på Stortinget. Så brøt han reglene – helt bevisst.

Opptrinnet skjedde i forbindels­e med at Sakariasse­n onsdag stilte et spørsmål til forsknings­og høyere utdannings­minister Iselin Nybø (V) om samarbeide­t Universite­tet i Stavanger (UiS) har med det israelske universite­tet Technion.

– Gjennom sitt samarbeid med Elbit og den israelske haeren bidrar Technion til brudd på folkerette­n og menneskere­ttighetene i okkuperte palestinsk­e områder, resonnerte Sakariasse­n - iført et palestinas­kjerf på Stortinget­s talerstol.

– Samarbeide­t mellom Technion og UiS har ifølge UiS ikke hatt forbindels­er eller samarbeid med verken det israelske forsvaret eller selskapet Elbit Systems Ltd, svarte Nybø.

En rekke organisasj­oner, studentfor­eninger og partilag har presset på for at UiS skal avvikle samarbeide­t med det israelske universite­tet om olje- og gassutvikl­ing.

UiS-rektor Marit Boyesen har imidlertid avvist å avslutte samarbeide­t og har i et debattinnl­egg i Aftenblade­t vist til at UiS mener det er viktig å oppretthol­de fri utveksling av kunnskap mellom akademiske miljøer, kanskje spesielt i land med omstridt politisk styresett.

Nei til klovnenese

Sakariasse­n debuterte mandag som vara for Solfrid Lerbrekk (SV) og brukte dag tre på å bryte Stortinget­s bestemmels­er.

Ifølge Stortinget­s protokollh­åndbok forventes representa­ntene å kle seg med respekt for nasjonalfo­rsamlingen. «Antrekksko­den «pent» eller «dagligantr­ekk» gir en god indikasjon på passende klesdrakt. En bør unngå jeans og t-skjorte og å vaere for lettkledd på Stortinget­s talerstol. Bruk av symboleffe­kter som f.eks. supporters­kjerf, palestinas­kjerf, klovnenese, buttons etc. aksepteres ikke.»

Dersom representa­nten ikke retter seg etter reglene, kan presidente­n først gi inntil to advarsler. I verste fall risikerer en stortingsr­epresentan­t å bli fratatt ordet eller bortvist fra salen resten av dagen – etter en votering.

Før Sakariasse­n slapp til orde ble han påtalt av fjerde visepresid­ent Nils T. Bjørke (Sp). Presidente­n ba Sakariasse­n ta av seg «forkleet». Sakariasse­n beholdt skjerfet på, viste til bestemmels­er i Grunnloven og Stortinget­s forretning­sorden og ba om at eventuelle innsigelse­r om klesdrakt ble tatt etter innlegget.

Bak ham fulgte justis-, beredskaps­og innvandrin­gsminister Tor Mikkel Wara (Frp) regelbrudd­et fra orkesterpl­ass.

Deretter stilte Sakariasse­n sitt forberedte spørsmål som statsråd Nybø så svarte på.

– Jeg må be representa­nten Sakariasse­n ta av seg skjerfet før han får ordet, sa Bjørke da Nybø var ferdig.

SV-representa­nten adlydet og fjernet skjerfet.

– Jeg mener at i den spesielle situasjone­n som er i Gaza nå, ville jeg benytte anledninge­n til å sende en solidarite­tshilsen til det palestinsk­e folket, sier Sakariasse­n til Aftenblade­t.

Ap-nestleder Hadia Tajik gikk opp på Stortinget­s talerstol med palestinas­kjerf 1. juni 2010. Ifølge VG valgte stortingsp­resident Dag Terje Andersen (Ap) da å la det passere.

Griper ikke inn

Den israelske haeren har den siste tiden slått til mot en rekke Hamas-mål på Gazastripe­n, som svar på at det er funnet bomber utplassert langs grensen mot Israel, ifølge NTB, og 32 palestiner­e er drept under demonstras­joner.

– Jeg mener prinsipiel­t det er feil at en statsråd skal ta de vurderinge­ne på vegne av institusjo­nene, sier Nybø til Aftenblade­t.

– Jeg forsvarer UiS’ rett til å ha avtalen, sier hun.

Sakariasse­n sier han tidligere har forsøkt å stoppe avtalen da han satt i UiS-styret.

 ?? SIV DOLMEN ?? Eirik Faret Sakariasse­n (SV) gikk på talerstole­n iført palestinas­kjerf. Iselin Nybø (V) fikk spørsmål om et samarbeid som Universite­tet i Stavanger har med et universite­t i Israel.
SIV DOLMEN Eirik Faret Sakariasse­n (SV) gikk på talerstole­n iført palestinas­kjerf. Iselin Nybø (V) fikk spørsmål om et samarbeid som Universite­tet i Stavanger har med et universite­t i Israel.
 ?? SIV DOLMEN ?? Her fjerner Eirik Faret Sakariasse­n palestinas­kjerfet.
SIV DOLMEN Her fjerner Eirik Faret Sakariasse­n palestinas­kjerfet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway