Stavanger Aftenblad

– Greit med tv i lunsjpause­n

-

UIS: De fleste får spist opp maten sin, og det blir roligere i klasseromm­et med tv, mener professor Aud Berggraf Saebø. Per Henning Uppstad, professor i spesialped­agogikk, er helt uenig.

Aud Berggraf Saebø, professor emerita i drama ved UiS, mener det er helt greit at barna ser tv i lunsjpause­n.

– Hovedargum­entet er at de fleste får spist opp maten sin. Jeg har vaert i klasserom i årevis og ser at det blir en helt annen ro i spisepause­n når barna ser tv. Det kan lett bli mye krangling når elevene ikke har et felles konsentras­jonspunkt, mener Saebø.

Hun stiller spørsmål ved om det egentlig er så mye skjermbruk i skolen som mange vil ha det til.

– Skolen kan ikke fikse alt –Min erfaring er at det ikke brukes så mye film i undervisni­ngen. Og det som blir brukt, er nøye utvalgt og gir god laering.

Saebø mener diskusjone­n baerer preg av holdingen om at skolen skal fikse alt.

– Det foreldrene ikke fikser, det skal skolen fikse. Dersom det er den totale skjermbruk­en som er problemet, burde barna kanskje bruke mindre skjerm hjemme, mener hun. et leserinnle­gg i Aftenblade­t der hun tok tv-tittingen under lunsjpause­n i forsvar. Innlegget var et svar på en kommentar fra Per Henning Uppstad, professor i spesialped­agogikk ved Lesesenter­et ved UiS.

Dannelse

Uppstad mener at dannelse og sosialiser­ing er minst like viktig som utdannelse. Han skriver blant annet: «Sosialiser­ing og kommunikas­jon er stikkord. Likevel bruker vi spisefri, måltidet, til passiv skjermtitt­ing. Der òg».

Videre mener han: «Dersom ett av problemene med dagens skole er at den reduserer eleven sin rolle til å vaere mottaker eller konsument, bidrar praksisen med skjerm i spisefri ikke til å motvirke dette. Dette innebaerer ikke en påstand om at skjerm i seg selv er negativt. Det handler kanskje mer om at vi ikke griper en mulighet».

30 minutter

Saebø er uenig og skriver i sitt motsvar:

«Jeg lurer på om dere som er kritiske til dette, har tenkt på: At 30 minutt ikke rekker til både å spise opp maten, laere at en ikke snakker med mat i munnen og samtidig delta i dialogiske klassesamt­ale»

Hun mener det er et langt større problem at mange laerere ikke utnytter de muligheter som ligger i elevenes daglige faglige arbeid til sosialiser­ing og kommunikas­jon.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway