Stavanger Aftenblad

Tv og skolemat hører ikke sammen

-

LEDER: Å spise sammen handler om hygge, sosiale relasjoner og et avbrekk i en lang skolehverd­ag. Der hører ikke tv-en hjemme.

På Iglemyr skole i Sandnes ser elevene på TV mens de spiser matpakken, og de er ikke den eneste skolen der de gjør dette. Noen foreldre har reagert, men rektorer sier at de ikke vil forby denne praksisen.

Skjermen har ikke bare inntatt hverdagen, men påvirker altså også barnas tid til å vaere sosiale og ha et lite avbrekk i en ellers travel skoledag.

Bruk av digitale hjelpemidl­er og IKT i skolen ellers er bra, men trenger det legges opp til at skjermen også skal få styre den tiden barna har til å snakke med hverandre og bygge opp sosiale ferdighete­r?

Å spise handler om mer enn det å bli mett. Anbefaling­ene fra Helsedirek­toratet er klare for barneskole­n: Det bør legges fysisk til rette for måltid som fremmer matglede, sosialt samvaer, trivsel og helse. Og elevene bør sikres nok tid til å spise, minimum 20 minutter. Måltidene skal vaere trivelige og det skal legges til rette for at elevene nyter maten og det sosiale samvaeret.

Helsedirek­toratet har helt rett i at en hyggelig stemning rundt måltidet stimulerer appetitten og at det virker inkluderen­de.

Barn kan med TV på rett og slett glemme at de spiser, og så spiser de for mye. Eller så kan det for noen små barn virke motsatt. Det blir for vanskelig å konsentrer­e seg om både det å spise og det å følge med på TVen samtidig.

Mange foreldre opplever nok at den lille poden ofte kommer hjem uten å ha spist saerlig mye av matpakken sin. Fordi de ikke hadde tid.

Det kan vaere mange grunner til det, også annet enn bruk av TV. Da kan man stille seg spørsmål om det kanskje kan vaere nødvendig å endre måten skolehverd­agen legges opp.

En tanke kan vaere å gjøre skoledagen lengre, med en lang spisepause midt på dagen som sikrer at alle elever får i seg den maten de trenger. Det vil kunne utjevne både sosiale forskjelle­r og bidra til økt trivsel knyttet til mat.

Et annet sted å spise enn klasseromm­et kan gjøre dette enklere.

Vi må anerkjenne at skolehverd­agen ikke er den samme for barn i dag som den var for 20 år siden. Kanskje vi bør begynne å innrette skoledagen deretter, men uten skjerm og pedagogisk opplegg i spisetiden.

Å spise handler om mer enn det å bli mett.

 ?? KRISTIAN JACOBSEN ?? På Iglemyr skole ser barna på tv mens de spiser.
KRISTIAN JACOBSEN På Iglemyr skole ser barna på tv mens de spiser.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway