Stavanger Aftenblad

Chateau Musar (II)

-

DRØSET: Det rasles med sabler i Levanten. Aftenblade­ts Beirut-kontor er i alarmbered­skap.

En kjaerkomme­n bris leker mellom bordene på den livlige fortauskaf­een ved en av Beiruts travle restaurant­gater. Løfter en skjørtekan­t her. Blafrer med en sort hårlokk der. Livet er godt. Men ved ett av bordene er stemningen dyster. Den lette brisen har allerede skapt uorden i papirene som ligger utover det smårutete bordet.

Det sitter to menn ved bordet. Begge ser umiddelbar­t mistenkeli­ge ut, selv i en by der annenhver innbygger står på lønningsli­sta til en eller annen milits eller motstandsg­ruppe. Den ene er innhyllet i et stort skjerf av palestina-typen og har et unødvendig stort kamera hengende over magen. Den andre, en svartsmusk­et herre med grånende hår og en kortermet skjorte med en rad kulepenner i brystlomma, myser iltert mot kelneren og naermest roper ut om mer kjølig rødvin. Umiddelbar­t.

Kelneren piler mot baren for å lystre ordre. De to er kanskje ikke verdens hyggeligst­e, saerlig ikke han svartsmusk­ede, men de er gode kunder. Meget gode.

– Det brygger opp til krig i Syria, og det har vi pokker ikke tid til, sier den ene, men han snakker et språk de faerreste av gjestene har hørt om, og ingen av dem forstår.

Den andre rister sørgmodig på hodet.

– Det skal Gudene vite at vi ikke har. Vi har, for å si det som det er, andre jern i ilden. Andre fisker å steke. Det er akkurat det vi har.

Han skotter irritert mot bordet. Et stort kart. Notater på små lapper. En bunke amerikansk­e dollar stikker halvveis ut av en brun konvolutt. På konvolutte­n står ett ord med store bokstaver. MUSAR.

Kartet viser Bekaa-dalen. Oppover det sønderskut­te, men pittoreske dalføret er det tegnet inn symboler for hånd. Et utropstegn her. Et spørsmålst­egn der. Et par dollartegn. Der er det veisperrin­ger som må bestikkes. Ingenting skal stoppe dem. De er profesjone­lle, tross alt. Og i dette landet kan det meste fikses med en neve dollar.

– Nei, den krigen får de bare vente med, sier han med skjerfet. Det er bare salg på Chateau Musar en gang i året. Det er, tross alt, derfor vi er her. Jeg elsker den vinen.

Nei, den krigen får bare vente

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway