Stavanger Aftenblad

Det blir faerre laerere enn antatt

- Hilde Moi Østbø hilde.moi@aftenblade­t.no Håkon Jonassen Norheim hakon.norheim@aftenblade­t.no

SKOLE: Stavanger og Sandnes kommune er usikre på hvor mye penger de får fra staten til å ansette nye laerere. De frykter at de må omorganise­re på skolene når den nye laerernorm­en trer i kraft til høsten.

– Vi jobber med å ansette nye laerere nå, og kan ikke vente til vi vet hva som kommer fra staten. Derfor jobber vi ut fra en nøktern modell der skolene blant annet må se på muligheten for å flytte laerere fra ett trinn til et annet, sier Jørn Pedersen, skolesjef i Stavanger.

Kunnskapsd­epartement­et beregnet at Stavanger ville trenge rundt 100 årsverk for å oppfylle laerernorm­en de borgerlige partiene ble enige om i budsjettav­talen i fjor høst. Det reelle tallet viser seg å vaere rundt 50 årsverk i 2018.

35 millioner

Skolesjefe­n anslår at dette

vil koste rundt 35 millioner kroner. En del av disse kronene håper kommunen å få gjennom penger som er satt av i revidert nasjonalbu­dsjett.

– Hvis vi ikke har økonomisk sikkerhet for å oppfylle laerernorm­en, blir det faerre hender på andre arbeidsopp­gaver. Det er en utfordring i dette at økonomien er usikker, sier Pedersen.

Han mener imidlertid at laerernorm­en ikke løser alle utfordring­er for skolen.

– Å få flere voksne inn i skolen har ikke nødvendigv­is en positiv effekt på laering, utvikling og trivsel. Kompetanse­n er viktig, ikke bare antallet laerere, mener Pedersen.

Omorganise­ring i Sandnes

På de totalt 30 skolene i Sandnes trenger de per dags dato 17 laererstil­linger for å innfri kravene i den foreståend­e laerernorm­en. Kommunaldi­rektør for oppvekst og skole Pål Larsson har ikke fått informasjo­n om at det skal finansiere­s av staten, og har derfor informert rektorene i Sandnessko­len om at de må se på omorganise­ring av personelle­t på skolene.

– De skal se på hvordan skolene er organisert, slik at det er flest mulig laerere og nødvendigv­is faerre andre yrkesgrupp­er. Det er viktig å presisere at det ikke blir oppsigelse­r, men en omorganise­ring, sier Larsson.

– Positivt overrasket

Han er positivt overrasket over at KrF uttaler at kommunen vil få midler fra staten til laerernorm­en, men sier at selv om midlene vil komme godt med, vil det trolig ikke vaere nok.

– Trolig vil det vil utgjøre rundt 2 millioner til høsten, og forhåpentl­igvis mer neste år, noe som vil gi oss mellom fem og seks laererstil­linger med halvårseff­ekt. Vi trenger 17, sier han.

– Kommer dette til å endre måten dere tenker på rundt organiseri­ngen?

– Vi må først se det via et formelt skriv før vi kan ta det du sier på fullt alvor. Men det er kjempeposi­tivt om det følger øremerkede midler til normen. Det gir oss større mulighet for å nå målet, mener Larsson.

Noen barneskole­r, saerlig store barneskole­r, og de fleste av ungdomssko­lene i Sandnes vil trenge flere laererstil­linger som følge av normen. At det vil bli flere laerere og faerre andre yrkesgrupp­er ved skolene, mener Larsson i all hovedsak kan vaere riktig vei å gå.

– Om det er bedre med flere andre yrkesgrupp­er eller flere laerere er nok individuel­t fra skole til skole, men jeg ønsker å satse på flest mulig laerere og det virker også til å vaere den retningen laerernorm­en går i, sier han.

– Trenger ikke skolene miljøterap­euter og andre yrkesgrupp­er inn i skolen?

– Selvfølgel­ig, men nå er denne laerernorm­en styrt mot først og fremst å ansette laerere og dermed faerre andre yrkesgrupp­er, sier han.

Larsson sier det er vanskelig å svare på om han er for denne laerernorm­en.

– Vi som kommune og skolene våre blir fratatt noe av friheten til å disponere ressursene på den måten vi ønsker. Nå får vi en statlig styring som sier hva vi skal gjøre. På den andre siden er det ingenting annet jeg heller vil enn at det skal vaere flere og nok laerere i skolen, sier han.

Overføre ressurser

Skolesjef i Sola John Askeland anslår at de trenger rundt sekssju årsverk for å oppfylle laerernorm­en, og mener dette vil koste 4–5 millioner kroner.

Randaberg, Strand og Klepp kommune opplyser at de trolig ikke vil trenge ekstra laerere i forbindels­e med laerernorm­en.

Skuffet

Inger Haraldsen, leder i Utdannings­forbundet i Stavanger, sier at de er positive til laerernorm­en, men at den ikke vil gi utslag i like mange laerere som de trodde.

– Vi har fått tilbakemel­ding om at flere er skuffet fordi det ikke vil bli så mange laerere som man trodde. Vi er likevel fornøyd med at fordelinge­n skjer på skolenivå og ikke kommuneniv­å. Det sikrer at pengene ikke forsvinner fra det de egentlig skal brukes til, sier hun.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Elevene ved Trones skole får tre nye laerere neste skoleår, men både laerere og rektor er usikre på hvordan det vil spille inn. Her er William Rasmussen i klasse 6A under en gymtime. Til venstre står laerer Marte Nagell-Dahl.
JON INGEMUNDSE­N Elevene ved Trones skole får tre nye laerere neste skoleår, men både laerere og rektor er usikre på hvordan det vil spille inn. Her er William Rasmussen i klasse 6A under en gymtime. Til venstre står laerer Marte Nagell-Dahl.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway