Stavanger Aftenblad

Skolen er usikker på hele normen

-

TRONES: Det blir flere laerere ved Trones skole, men totalt faerre ansatte. Rektor Inger Aarstad Bauge og kontaktlae­rer Marte Nagell-Dahl frykter de vil se lite virkning av laerernorm­en i praksis.

– Velkommen til Trones skole, sier en høflig jente i skolegårde­n.

Sola skinner, elevene roper og ler og ballene spretter rundt om på asfalten utenfor skoleinnga­ngen. Inne på rektors kontor sitter rektor Inger Aarstad Bauge og holder på med forberedel­ser til den foreståend­e laerernorm­en som skal tre i kraft fra høsten.

Ved Trones skole trenger de ifølge de nye retningsli­njene tre nye pedagoger i 100 prosent stillinger. – Vi har en naturlig avgang på miljøarbei­dere, og disse vil bli erstattet med pedagoger. Vi må heldigvis ikke omplassere noen, sier Aarstad Bauge.

– Negativ til sentralsty­ring Rektoren sier at skolen gjerne kunne tenkt seg å ha miljøterap­euter, men at laerernorm­en begrenser denne muligheten. Hun har et litt ambivalent forhold til hele laerernorm­en.

– Det er klart det er en styrke å få flere pedagogsti­llinger inn i skolen. Jeg er ikke alltid positiv til sentralsty­ring, og mener den enkelte skoles behov burde blitt tatt hensyn til i større grad. Det er ingen som kjenner skolene bedre enn de som sitter på skolen selv, sier hun.

– Dere vet vel egentlig lite om denne normen. Hva syns du om det?

– Det er vel egentlig skole i et nøtteskall. Det er mye som avgjøres politisk som vi må forholde oss til. Endringer kommer ofte brått på. Kvalitetsv­urdering er ofte ikke gjort grundig på forhånd, slik jeg ser det. Det gjør det uforutsigb­art. Det har vaert mye sparing i skolen i lange perioder, og den styres stramt. Det er positivt at laerernorm­en medfører flere pedagoger i skolen totalt sett. Målet er at dette gir elevene tettere pedagogisk oppfølging og økt laering, sier hun.

– Skjult pengeflyt

En del av laerernorm­en er at midlene som tidligere er blitt brukt på tidlig innsats, nå flyttes over til laerernorm­en. Aarstad Bauge mener dette er en skjult pengeflyt, og gjør skolen får en utfordring med å tydeliggjø­re bruken av de pedagogene som kommer inn.

– Laerernorm­en definerer ikke hvilke fag laererne skal ha. I prinsippen­e for prosjektet tidlig innsats var dette styrt til undervisni­ng i basisfagen­e. Når det er sagt, vil vi på skolen selvsagt prioritere å bruke pedagogene i basisfagen­e, sier hun.

Rektor får støtte fra laerer Marte Nagell-Dahl. Hun er i dag kontaktlae­rer for klasse 6A, hvor hun har faglig aleneansva­r for 27 elever. Hun mener selve laerernorm­en høres veldig fin ut i teorien, men at hun tviler på at de kommer til å se noe saerlig til den i praksis.

–Jeg tror ikke jeg kommer til å merke noe til den. Det skal ansettes tre ekstra laerere, men hvordan fordeles de? Vil det utgjør en time i uken per klasse? Det høres veldig flott og fint ut, men jeg tror ikke vi kommer til å merke det, sier Nagell-Dahl.

Faerre ansatte

Rektor påpeker at laerere er dyrere enn miljøarbei­dere, og det gjør at laerernorm­en faktisk vil senke tallet på antall voksne ved skolen fra og med skolestart 2018.

– Det kan elevene tape på, mener laerer Nagell-Dahl.

– I dag har vi to voksne inne på 1. trinn. Det vil vi ikke kunne ha til høsten, og det kan få negative konsekvens­er, sier rektoren.

Aarstad Bauge peker på at det er en paradoks at det i fremtiden vil vaere en periode med faerre laerere, etter at laererutda­nnelsen ble utvidet fra tre til fire år.

Trones skole er en av de største skolene i Sandnes, med rundt 520 elever og 110 ansatte.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway