Stavanger Aftenblad

– Ha litt is i magen, ber Grøvan (KrF)

-

Jeg er ikke alltid positiv til sentralsty­ring, og mener den enkelte skoles behov burde blitt tatt hensyn til i større grad.

Marte Nagell-Dahl, laerer STORTINGET: KrFs stortingsr­epresentan­t Hans Fredrik Grøvan sier til Aftenblade­t at det er en helt klar forutsetni­ng at det skal vaere statlige midler som skal finansiere laerernorm­en.

Han sier det er lagt inn 200 millioner kroner høsten 2018, og totalt 800 millioner for hele skoleåret 2018/2019 som skal vaere øremerkede midler til laerernorm­en.

Ifølge Grøvan skal laerernorm­en finansiere­s via midler som tilføres kommunene, men også via midlene de tidlig har fått til satsingen på tidlig innsats.

Hvor mye hver enkelt kommune vil få, vil bli bestemt i forbindels­e med revidert nasjonalbu­dsjett i mai. Ifølge Grøvan er laerernorm­en først og fremst et virkemidde­l for å styrke skolens viktigste ressurs, som er laerere.

–Jeg håper nå at Stortinget greier å forhandle frem den best mulige løsningen, sier han.

Nye beregninge­r viser at skolene trenger faerre laerere enn først antatt. Det er på grunn av at de forrige tallene var basert på antallet laerere som trengtes forrige år, mens nå er en del av de pengene som ble gitt som tidlig innsats-midler for 1.-4. trinn, har blitt plusset på dette skoleåret.

– Det gjør at vi nå kommer ut med en bedre oppfyllels­e av laerernorm­en enn forrige skoleår, sier han.

Grøvan har forståelse for at kommunene syns det er en utfordring med tanke på lite kunnskap om laerernorm­en.

– Jeg har forståelse for at skoleåret 2018/2019 blir vanskelig, men vi legger til grunn at dette skal finansiere­s av staten ut fra de laerernorm­tallene vi har lagt til grunn. Jeg tror kommunene skal ha litt is i magen, sier han.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway