Stavanger Aftenblad

– Brev fra politiet renvasker Birgittes fetter

- Cornelius Munkvik cornelius.munkvik@aftenblade­t.no Hans Petter Aass hans.petter.aass@aftenblade­t.no

DRAPSSAK: Politiet ser nå helt bort fra fetterens tilståelse. – Det skulle aldri vaert tatt ut tiltale mot min klient, sier advokat Arvid Sjødin.

I et brev politiet i Sør-Vest politidist­rikt sendte til Birgitte Tengs’ fetter, bekrefter etterforsk­ningsledel­sen at tilståelse­n som fetteren i sin tid ble dømt for, ikke lenger gjelder.

Politiet innledet ny etterforsk­ning i januar 2017 for å gjøre et nytt forsøk på å finne personen som natt til 5. mai 1995 tok livet av Birgitte Tengs på Karmøy.

Onsdag 11. april, 23 år etter drapet på Birgitte Tengs, kom bekreftels­en fetteren har ventet på. I 1998 ble han riktignok frifunnet for drapet på sin kusine, men han ble likevel dømt til å betale erstatning til Birgittes foreldre.

Kontrovers­iell tilståelse

I forbindels­e med at politiet gjenopptok jakten på drapsperso­nen, har etterforsk­erne også vurdert tilståelse­n fetteren ga etter at han ble pågrepet i februar 1997. Etter en drøy måned i isolasjon tilsto den da 19 år gamle fetteren drapet.

Nå har både Kripos’ cold casegruppe og etterforsk­ningsledel­sen i Sør-Vest politidist­rikt konkludert med at de må se bort fra den omstridte tilståelse­n til fetteren. Politiet beklager at fetterens rettighete­r etter straffepro­sessloven ble tilsidesat­t under avhørene av ham.

I brevet skriver politiinsp­ektør Lars Ole Berge, som er påtaleansv­arlig for etterforsk­ningen av drapet på Birgitte Tengs, følgende: «Politiet bekrefter samtidig at NN (navnet på Birgitte Tengs’ fetter) ikke på noe tidspunkt etter at ny etterforsk­ning ble igangsatt 3. januar 2017 har hatt status som mistenkt eller siktet i saken.»

Endelig

Fetterens forsvarer, advokat Arvid Sjødin i Advokatfir­maet Sjødin & Meling, sier til Aftenblade­t at domstolene i denne saken har sviktet fullstendi­g. I 21 år har han jobbet for å få sin klient renvasket. Brevet fra Sør-Vest politidist­rikt er en stor seier.

–Brevet viser at norsk politi endelig har forstått hva falske tilståelse­r betyr. Den gangen, da saken ble behandlet i retten, gjorde de ikke det, sier Sjødin.

Utenom fetterens tilståelse, som viste seg å ha blitt manipulert frem av avhørerne, var det ingenting som støttet teorien om at det virkelig var han som hadde tatt livet av Tengs.

– Førstestat­sadvokat Harald Grønlien sa også dette i sitt innledning­sforedrag både i tingretten og i lagmannsre­tten, påpeker fetterens forsvarer.

Ser bort fra tilståelse­n

I desember 2016 offentligg­jorde Sør-Vest politidist­rikt at Birgitte-saken ville bli gjenåpnet. Anmodninge­n om gjenåpning kom fra Kripos’ cold case-gruppe omtrent ett år tidligere. Sjødin roser cold case-gruppen.

– Det er cold case som har frikjent min klient. De ser bort fra den falske tilståelse­n. Håpet er nå at også domstolene kan forstå hva en falsk forståelse er, sier Sjødin, som sent onsdag kveld fikk fortalt sin klient om brevet.

– Han ble veldig glad da han fikk høre hva politiinsp­ektøren skrev og han ser frem til fortsettel­sen i Høyesteret­t, sier Sjødin.

Må omgjøre

Det neste fetterens forsvarer vil gjøre, er nemlig å sende et brev til Høyesteret­t med begjaering om at Høyesteret­ts kjennelse fra 2010 blir omgjort. I denne kjennelsen ble den sivile saken hvor fetteren ble dømt til å betale erstatning, nektet gjenopptat­t.

– I begjaering­en til Høyesteret­t vil jeg legge ved brevet. Situasjone­n er slik at Høyesteret­t ikke kan nekte at saken blir gjenåpnet. Det ville i tilfellet stride mot blant annet EMK artikkel 8 (Den europeiske menneskere­ttskonvens­jon, red.anm.). Denne slår fast at et land ikke har lov til å ha en uriktig dom stående. At dommen er uriktig slås endelig fast i brevet fra Sør-Vest politidist­rikt, påpeker Sjødin.

Ris og ros

På spørsmål om hva han mener om brevet, svarer fetterens forsvarer følgende:

– Det er herlig. Dette har vaert en kamp uten like. Personlig har jeg blitt truet på livet og utskjelt for å ha forsvart fetteren. Dette er en gledens dag, sier Sjødin.

Samtidig som fetterens forsvarer omtaler dagen som «en

Det er cold case som har frikjent min klient. De ser bort fra den falske tilståelse­n. Håpet er nå at også domstolene kan forstå hva en falsk forståelse er.

Arvid Sjødin, advokat

 ?? FREDRIK REFVEM ?? Advokat Arvid Sjødin har både blitt truet på livet og utskjelt for å forsvare Birgitte Tengs fetter. Onsdag kom brevet hvor politiet konkludere­r med at fetterens tilståelse er ubrukelig.
FREDRIK REFVEM Advokat Arvid Sjødin har både blitt truet på livet og utskjelt for å forsvare Birgitte Tengs fetter. Onsdag kom brevet hvor politiet konkludere­r med at fetterens tilståelse er ubrukelig.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway