Stavanger Aftenblad

Hillevåg-høyhus er kuttet fra 27 til 18 etasjer

- Stein Halvor Jupskås stein.jupskaas@aftenblade­t.no

STAVANGER: Skanska og Base Property prøver igjen på Kullimport­kaien i Hillevåg. Byplankont­oret mener prosjektet er tydelig forbedret, men stadig ikke godt nok.

Den tredje utgaven av Kullimport-prosjektet består av et høyhus på 18 etasjer, tre punkthus på åtte etasjer, i tillegg til tolv boliger i rekkehus.

Det omstridte høyhuset var opprinneli­g på 27 etasjer da prosjektet først ble lansert i 2016. I fjor var Base og Skanska tilbake på ny, da var høyhuset kuttet ned til 21 etasjer, og nå altså ytterliger­e tre etasjer ned.

I alt inneholder prosjektet 172 boliger, 19 faerre enn i forrige runde og 48 faerre enn i første runde.

Tomten ligger kloss i Hillevågsv­atnet, like sør for Strømsbrua og den mye omtalte utbygginge­n i Paradis Sør. Like over jernbaneli­njen er Køhlergrup­pen i gang med sitt prosjekt på tomta til gamle Teknisk Bureau. Også der er første byggetrinn godt i gang, med sperreskål i neste uke.

Høy utnyttelse

På Kullimport­kaien er det per i dag regulert for boligblokk­er på 5-8 etasjer, med en utnyttelse­sgrad på 180 prosent og et maksantall på 120 boliger. Ifølge kommunen har det siste forslaget en utnyttelse­sgrad på 205 prosent, noe administra­sjonen fremdeles mener er for høyt.

«Til andregangs­behandling må derfor utnyttelse­sgrad og høyder bearbeides og reduseres», heter det i innstillin­gen fra kommunaldi­rektør Gunn Jorunn Aasland.

Området ligger i dag inngjerdet og ubebygd. Historiske kart og nedtegnels­er viser at tomten i sin tid ble brukt til blant annet bygging av seilskip. Enda et hakk mot sør grenser eiendommen til den såkalte Esso-tomten, som er regulert til friområde.

Forbedret

Selv om administra­sjonen i kommunen fremdeles mener at prosjektet er for stort, får utbygger skryt for god dialog og tydelige forbedring­er fra foregående runder, blant annet når det gjelder areal for lek og uteopphold. Også grøntareal­et langs vannkanten er bedre ivaretatt.

Antallet åtteetasje­s punkthus er redusert både i omfang og i antall fra fire til tre, noe som gjør prosjektet mindre massivt og bastant. Like fullt anbefales ytterliger­e kutt av følgende grunner: y Utbygginge­n vil fremdeles utgjøre en massiv og dominerend­e bygningsma­sse ved Hillevågsv­ika. y Utsiktstap­et fra den bakenforli­ggende bebyggelse­n vil fremdeles vaere stort. y Høyhuset vurderes som

ubegrunnet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway