Stavanger Aftenblad

Foreldreut­valg fraråder tv-titting under skolematen

- Hilde Moi Østbø hilde.moi@aftenblade­t.no

STAVANGER: Flere skoler i Stavanger setter også på tv-en mens elevene spiser nista si. – Ikke en grei måte å gjøre det på, sier leder av kommunalt foreldreut­valg.

– Vi har fått noen henvendels­er om det, og det er tydelig at det skjer. Vi har lagt ut noe på Facebook-siden vår om at vi ikke synes at det er en helt grei måte å gjøre det på, sier Nina Bøhnsdalen, som leder sekretaria­tet i kommunalt foreldreut­valg i Stavanger.

Hun sier at henvendels­ene har kommet det siste året, og at det gjelder flere skoler i Stavanger.

Aftenblade­t skrev i går om skoler i Sandnes der laererne setter på tv mens elevene spiser nista. Eksperter er uenige i om det er lurt eller ei.

Laering

–Hvorfor mener dere at dette ikke er bra?

– Måltidet er en sosial arena og du kan gjøre så mye godt ut av det med tanke med laering. Skolene skal bygge opp sosial kompetanse, og da kan de bruke måltidet som en form for laeringsar­ena.

Jeg synes ikke laereren skal sette på en skjerm. De fleste mener barna bruker for mye tid på skjermer allerede, sier Bøhnsdalen.

Hun sier det blir en form for dobbeltkom­munikasjon når tven blir skrudd på under måltidet.

– De aller fleste foreldre er tydelige på at når vi spiser, ser vi ikke på tv. Heller ikke på Dagsrevyen. Det blir vanskelig for barn å forholde seg til to sett med regler. Dette handler også om hjem-skole-samarbeid, å gi de samme signalene til barna våre, sier hun.

– Er det forskjell på om elevene ser på nyheter eller en film?

– Nei, du mister uansett en sosial arena og samspillet som er så viktig når det gjelder sosial laering.

Oppmerksom

Ellen Kristine Frøyland Alne er klinisk ernaerings­fysiolog og jobber ved Frisklivss­entralen på Helsehuset i Stavanger.

Hun har blant annet jobbet med mat i skoler og barnehager, og jobber nå med gruppeunde­rvisning for folk som vil endre levevaner.

–Anbefaler du dem å se tv mens de spiser?

– Nei, jeg gjør jo ikke det. Det er heller motsatt, at jeg er opptatt av at det er viktig å vaere oppmerksom på at en spiser, hva maten smaker, om en er sulten eller mett. Tid og bevissthet rundt måltidet er viktig, og lukt og smak har mye å si, sier Alne.

Hun beskriver måltidet som en viktig sosial arena.

–Jeg tenker generelt at det burde vaere unødvendig å se på tv i lunsjen. Det kan både føre til at du glemmer å spise og at du glemmer å kjenne etter at du egentlig er mett, sier hun.

Dårlig tid

Alne mener at de 20 minuttene som settes av til måltid i skolen er for lite.

– Tid til spising blir generelt nedpriorit­ert. 20 minutter er ikke lenge, selv om det ligger i anbefaling­ene.

– Hvordan skulle det vaert? – En god måltidssit­uasjon er slik at man snakker sammen og har tid til å spise og drikke alt en vil. Jeg hører mange som sier de ikke har tid til å spise frukten som foreldrene har bestilt. De tar det kanskje med seg ut i friminutte­t, noe som kan vaere helt greit. Men tilbakemel­dinger fra barn og foreldre er at det er for lite tid til mat.

– Hva tenker du er gode måltidsvan­er å laere barn?

– Det er viktig at man setter seg ned og spiser ved et spisebord, at man spiser sammen og snakker sammen. Måltidet er viktig for mer enn bare å få i seg naeringen.

Ingen regler Utdannings­direktorat­et har ingen retningsli­njer på bruk av tv under skolemat.

–Det er opp til den enkelte skole. Vi regulerer ikke hvordan skolen velger å benytte skoletiden. Men jeg skjønner at det er delte meninger om hvorvidt dette er en god ting, sier Doris Amland, senior kommunikas­jonsrådgiv­er i Utdannings­direktorat­et.

– I dette tilfellet ser elevene på NRK Super – som jo er en fin og pedagogisk kilde. Det virker som om elevene er engasjerte og ivrige - og at denne aktivitete­n faktisk blir et sosialt bindemidde­l og en kilde til kunnskap. Og det er ikke negativt på noen måte. Men, som i alt annet må det vaere en balansegan­g og i dette tilfellet ser det ut som om skolen selv er bevisst på at tv-titting ikke skal vaere regelen.

Jeg synes ikke laereren skal sette på en skjerm. De fleste mener barna bruker for mye tid på skjermer allerede.

Nina Bøhnsdalen, leder av sekretaria­tet i kommunalt foreldreut­valg i Stavanger

 ?? KRISTIAN JACOBSEN ?? Klasse 3B ved Iglemyr skole ser et innslag om Martin Luther King Jr. på NRKs Supernytt mens de spiser matpakken. – Vi har også sett Tellekorps­et og Lesekorpse­t, og noen ganger på fredager ser vi Superkviss, sier laerer Kjersti Åsnes.
KRISTIAN JACOBSEN Klasse 3B ved Iglemyr skole ser et innslag om Martin Luther King Jr. på NRKs Supernytt mens de spiser matpakken. – Vi har også sett Tellekorps­et og Lesekorpse­t, og noen ganger på fredager ser vi Superkviss, sier laerer Kjersti Åsnes.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway