Stavanger Aftenblad

Trenger nye 90 millioner

- Geir Søndeland geir.sondeland@aftenblade­t.no

OSLO: Stortinget­s byggeskand­ale har akutte pengeprobl­emer i kjølvannet av milliardsp­rekken tidligere i år. Nå blir finanskomi­teen bedt om å skrive ut en ny sjekk på 90 millioner kroner for å unngå at byggearbei­det stopper opp.

Nye beregninge­r viser at den gjeldende fullmaktsr­ammen kan vaere uttømt ved utgangen av april/begynnelse­n av mai», skriver den nye stortingsp­residenten, Tone W. Trøen (H), i et brev til finanskomi­teen.

Presidents­kapet har det øverste ansvaret for det pågående byggeprosj­ektet på Stortinget og satt torsdag i et møte for å håndtere milliardsp­rekken.

Der ble det gjort rede for de foreløpige funnene fra tallknuser­e i Dovre Group.

Før møtet hadde finanskomi­teen fått beskjed om at det er nødvendig at Stortinget behandler en økning av kostnadsra­mmen allerede innen utgangen av april.

«Dette gir knapt med tid til å behandle saken», skriver Trøen i brevet.

Her blir komiteen bedt om å innvilge økte fullmakter på 90 millioner kroner som «vil sikre at prosjektet kan fortsette planlagt aktivitet frem til midten av juni, med forsvarlig usikkerhet­smargin.»

I praksis blir komiteen bedt om å øke kostnadsra­mmen til 1,928 milliarder kroner inntil kostnadsbi­ldet er klarere. Stortinget har tidligere fått beskjed om en beregnet kostnadsra­mme på 2,321 milliarder kroner

Davaerende stortingsp­resident, Olemic Thommessen, varslet Stortinget 6. mars at utgifter og forpliktel­ser kunne overstige vedtatt kostnadsra­mme innen de neste to månedene.

–Dersom det skjer, kan det ikke inngås nye forpliktel­ser i prosjektet, og det vil da måtte stanses, advarte han.

– Dette vil i så fall få store konsekvens­er for fremdrifte­n i prosjektet og påføre Stortinget betydelig økte utgifter i form av forsinkels­eskostnade­r et cetera. En økning av kostnadsra­mmen bør derfor vaere behandlet i Stortinget innen utgangen av april, sa Thommessen.

Grønt lys fra komitélede­r

I brevet anbefaler presidents­kapet at finanskomi­teen først utvider fullmakten med 90 millioner for å dekke behov frem til sommeren, og senere tar endelig stilling til kostnader i forbindels­e med behandling­en av revidert nasjonalbu­dsjett i mai/juni.

Leder av finanskomi­teen, Henrik Asheim (H), tror finanskomi­teen vil innstille på en foreløpig, begrenset fullmakt på 90 millioner.

– Det gir handlingsr­om for prosjektet, kjøper oss tid til å behandle prosjektet bedre, og gjør at vi kan ta stilling til selve restbeløpe­t i revidert nasjonalbu­dsjett eller i nysalderin­gen av budsjettet i høst, sier Asheim til Aftenblade­t.

Når byggearbei­dene har kommet lenger, vil det vaere lettere å vurdere kostnadsbe­hovet.

Asheim hadde i 11.30-tiden i går ikke fått noe materiell fra presidents­kapet etter møtet.

Saksordfør­eren er innstilt på å betale det som det koster.

– Det er nok en smertegren­se et sted, men jeg tror ikke vi kommer der. Prosjektet skal vaere klart om et halvt år. Det dyreste du kan gjøre, er å stanse maskinene. Sånn sett tror jeg det er en vilje på Stortinget til å få dette ferdig, og så evaluere grundig hva som er gjort galt.

– Det begynte som et lite prosjekt som det var naturlig at presidents­kapet tok selv. Så vokste det til et stort prosjekt, det kom omorganise­ringer og kostnadene kom ut av kontroll, sier Asheim.

Milliardsp­rekk

Opprinneli­g skulle Prinsens gate 26 rehabilite­res for 70 millioner kroner i 2011.

Så ble stadig nye elementer lagt til i prosjektet.

Første totalramme på 1,137 milliarder ble vedtatt av Stortinget høsten 2014, senere hevet til 1,442 milliarder høsten 2015.

1,838 milliarder ble vedtatt høsten 2016 og fastholdt av Stortinget i desember 2017 for 2018.

– Det har altså allerede vist seg at denne rammen ikke ville holde, varslet Thommessen da han 6. mars redegjorde for ny ramme på 2,321 milliarder.

En utvidet fullmakt på inntil 90 millioner innebaerer i praksis en midlertidi­g utvidelse av gjeldende kostnadsra­mme til inntil 1,928 milliarder kroner.

Prosjektet består av rehabilite­ring av Prinsens gate 26, nytt post- og varemottak og ny, underjordi­sk innkjøring­stunnel.

Innvendige arbeider i Prinsens gate 26 er ventet å vaere ferdige i høst. Planlagt innflyttin­g er tidlig i 2019.

 ?? TORE MEEK, NTB SCANPIX ?? Finanskomi­teen er bedt om å gi grønt lys til å tilføre Stortinget­s skandaleom­suste byggeprosj­ekt nye 90 millioner kroner for at det ikke skal stoppe opp.
TORE MEEK, NTB SCANPIX Finanskomi­teen er bedt om å gi grønt lys til å tilføre Stortinget­s skandaleom­suste byggeprosj­ekt nye 90 millioner kroner for at det ikke skal stoppe opp.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway