Stavanger Aftenblad

7 millioner kroner skal fikse tregt nett i Sandnes

- Camilla Bjørheim camilla.bjorheim@aftenblade­t.no

For å få fart på det trege nettverket i Sandnes kommune, settes det av 7 millioner kroner til strakstilt­ak.

Mange av de 5000 elevene i Sandnes-skolen som har fått seg en Chrombook, må la den ligge hjemme.Årsaken er tregt nettverk i kommunen.

Laerere, rektorer og elever jublet da rådmannen la fram sitt budsjettfo­rslag i oktober i fjor høst og det ble klart at alle elevene skulle få sin egen Chromebook.

Så langt er 5000 baerbare datamaskin­er delt ut. Til høsten skal ytterliger­e 6–7000 digitale enheter få nye eiere.

Det digitale løftet har imidlertid en kjedelig bakside. De siste ukene har elevene slitt med å komme seg på nett. Også i kommuneadm­inistrasjo­nen sliter de med å komme seg på nett - verst er det fram til skolebarna avslutter skoledagen.

Nå foreslår rådmannen at det settes av ferske 7 millioner kroner til utbygging av nettkapasi­tet til skolene.

I innstillin­gen til bystyret heter det: «Da 5000 elever/ ansatte tok i bruk Chromebook og samtidig økte bruken av gode digitale verktøy ble «trafikken» på kommunens nettverksl­injer og brannmuren som beskytter kommunens systemer i overbelast­et. Konsekvens­en ble svaert «trege» system og nettverk samt nede-tid på alle kommunens lokasjoner.»

Videre heter det at det ved en feil ikke er beregnet konsekvens­er for det sentrale nettet og tilhørende brannmur.

– Når brannmuren blir overbelast­et «stenger» den hele systemtilg­angen for å beskytte kommunes data fra «angrep», heter det i innstillin­gen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway