Stavanger Aftenblad

– Forbered deg på renteøknin­g

- Kjell-Ivar Gilje Grøndal kjell.ivar.grondal@aftenblade­t.no

STAVANGER: I sju år har styringsre­nten blitt holdt uendret eller gått ned. Den epoken er nå over. Etter sommeren skal renten oppover igjen. Garantert.

– Renten kommer til å bli satt opp etter sommeren i år. Trolig i august/september. Dette er i tråd med slik hovedstyre­t nå vurderer utsiktene og risikobild­et, sier sentralban­ksjef Øystein til Olsen til Aftenblade­t.

Olsen var klinkende klar da han i går avla Sparebank 1 SRBank et besøk. Foran rundt 120 tilhørere fortalte sentralban­ksjefen at nå er det slutt på at styringsre­nten står stille på 0,5 prosent.

Tipper 0,25 prosent opp

Så er spørsmålet hvor mye den skal opp? Det verken kan eller vil Olsen gi noe svar på, men SR-Banks sjeføkonom Kyrre M. Knudsen er ganske trygg på at han har svaret.

–Jeg er ganske sikker på at den vil heves med 0,25 prosent. Altså fra 0,5 til 0,75, sier Knudsen til Aftenblade­t.

–Hva vil dette bety for folk flest?

– Ikke all verden. De aller fleste vil klare en rentehevin­g på 0,25 prosent uten altfor store problemer. Selv de med veldig mye gjeld og lån, svarer han.

Heller ikke sentralban­ksjef Øystein Olsen tror folk vil havne i uføre etter at han har justert opp renten etter sommeren.

–Et eksempel: Dersom styringsre­nten settes opp med 1 prosent, så vil en husholdnin­g i gjennomsni­tt få 1 prosent mindre å rutte med. Det er betydelig, men folk vil klare det, sa Olsen foran noen av regionens øverste bedriftsle­dere og andre finanstopp­er.

I Europa-toppen i gjeld

For akkurat nå er det slik at Norge er i Europa-toppen sammen med Danmark når det kommer til gjeldsgrad.

– Vi ligger nå på 220 prosent. Det er rekordhøyt. Folk har altså aldri hatt mer lån og gjeld enn de har nå. Dette tar vi naturligvi­s hensyn til, men det kommer til å gå bra uansett, sa Olsen.

For sentralban­ksjefen mener det er sunt og bra for framtiden med en renteøknin­g – selv om noen familier vil oppleve en strammere økonomisk hverdag.

– En renteøknin­g er isolert sett et godt tegn og gjenspeile­r at det går ganske godt med den norske økonomien nå. I et lengre perspektiv, så vil dette føre til en sunnere økonomi også for folk flest. Blant annet fordi lønningene vil øke, sier Olsen.

– Skal opp til 3 prosent

Kyrre M. Knudsen sier litt humoristis­k at han er i «forsknings­avdelingen» i SR-Bank. Det er han som er ansvarlig for konjunktur­barometern­e som banken legger fram ved jevne mellomrom, og det er også han som bryter ned tall og ser litt inn i framtiden.

– Når det gjelder rentebanen framover, så tror jeg Norges Bank vil legge seg på en linje der de hever den med 0,25 prosent i halvåret fram til den kommer opp på tre prosent. Da snakker vi altså i 2022/2023, sier Knudsen.

Under samlingen hos SR-Bank i Bjergsted i går kunne Knudsen også fortelle at de i løpet av en drøy måned vil legge fram et nytt konjunktur­barometer for regionen, men allerede nå kan han si at starten på 2018 har vaert bra.

– Det er godt med nye jobber, og bedriftene venter vekst. Alle indekser er også på et solid og høyt nivå. Det lover også godt at omstilling­stakten holder seg høy. Det finnes fortsatt utfordring­er, men også store muligheter, sa Knudsen.

 ?? KRISTIAN JACOBSEN ?? Sentralban­ksjef Øystein Olsen, til venstre, var på besøk i Stavanger i går for å holde et innlegg i SR-Banks lokaler i Bjergsted. Her er han sammen med Arne Austreid, administre­rende direktør i Sparebank 1 SR-Bank.
KRISTIAN JACOBSEN Sentralban­ksjef Øystein Olsen, til venstre, var på besøk i Stavanger i går for å holde et innlegg i SR-Banks lokaler i Bjergsted. Her er han sammen med Arne Austreid, administre­rende direktør i Sparebank 1 SR-Bank.
 ?? KRISTIAN JACOBSEN ?? Kyrre M. Knudsen, sjeføkonom i Sparebank 1 SR-Bank, tror styringsre­nten vil heves med 0,25 prosent, og at den i løpet av fire-fem år vil ligge på rundt 3 prosent.
KRISTIAN JACOBSEN Kyrre M. Knudsen, sjeføkonom i Sparebank 1 SR-Bank, tror styringsre­nten vil heves med 0,25 prosent, og at den i løpet av fire-fem år vil ligge på rundt 3 prosent.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway