Stavanger Aftenblad

Her reiser Statoils Aasta Hansteen nordover

- Elisabeth Seglem elisabeth.seglem@aftenblade­t.no

STORD: I går startet Statoil-giganten på siste etappe nordover.

– Slepet startet litt før klokken 08, fortalte pressekont­akt Eskil Eriksen Aftenblade­t torsdag morgen.

Fem taubåter med til sammen 150 000 hestekreft­er skal slepe Aasta Hansteen-plattforme­n 500 nautiske mil fra Stord til Norskehave­t. Slepet er planlagt å ta 12 døgn, ifølge Statoil.

Dyrere og forsinket

Den såkalte Spar-plattforme­n, som er flytende og sylinderfo­rmet, er verdens største og den første av sitt slag på norsk sokkel. I likhet med andre Asia-prosjekter, som Goliat og Martin Linge, ble Aasta Hansteen langt dyrere enn planlagt.

Aasta Hansteen skulle opprinneli­g kostet Statoil 32 milliarder kroner. Ved siste oppdaterin­gen var dette beløpet økt til 38 milliarder kroner, altså en oppgang på 6 milliarder.

I juni 2016 kunne Aftenblade­t fortelle at økt antall ingeniørti­mer, kostnadsøk­ning for utstyrspak­ker og bulk i tillegg til problemer med framdrifte­n på verftet i Korea, hadde forsinket prosjektet.

Det var full feiring utenfor Stord da Statoil holdt dåp for Aasta Hansteen på kvinnedage­n 8. mars.

Plattforme­n er oppkalt etter kvinnesaks­forkjemper­en Aasta Hansteen.

Mest komplekse prosjektet Det gule understell­et og plattformd­ekket tilsvarer høyden til Eiffeltårn­et. Bare understell­et veier 46.000 tonn og er 200 meter høyt. Til sammenlign­ing er Scandic Forum på Tjensvoll 80 meter høyt målt med spiret på taket.

Om knappe to uker skal den 339 meter høye plattforme­n forankres i fortøyning­slinjene som allerede er installert på 1300 meters vanndybde om lag 300 kilometer nordvest for Sandnessjø­en i Nordland, ifølge Sysla.

Det er den mest omfattende taueoperas­jonen som er gjort her til lands siden Troll-plattforme­n ble transporte­rt til feltet i 1995.

Prosjektet er omtalt som et av de største og mest komplekse industripr­osjektene noensinne. Rørledning­er med en lengde på 480 kilometer knytter plattforme­n til land. Strekninge­n mellom Stavanger og Lillehamme­r 547 kilometer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway