Stavanger Aftenblad

Viljeløse arabiske regjeringe­r overlater Syria til stormakter

- Anders Jerichow Aftenblade­t/Politiken

DAMASKUS: En halv million syrere er drept, men arabiske stater nøler. Deres felles liga er i total dvale, mens Russland og Iran har fått fritt spillerom, og Trump igjen lover amerikansk ild og vrede.

Etterlysni­ng: Hvor er den arabiske verdens ledere?

USAs raketter «er på vei», tvitret USAs president Trump onsdag morgen.

Hvorfor er det vestlige regjeringe­r som vil straffe de ansvarlige for helgens drap på noen og førti syrere med kjemiske våpen? Nesten en halv million mennesker er drept under de siste sju årene med konflikt i Syria. Og det syriske diktaturet under Bashar al-Assad har ifølge FN-etterforsk­ere minst 27 ganger brukt kjemiske våpen mot sin egen befolkning.

Tirsdag sto den mektigste arabiske lederen, kronprins Mohammed bin-Salman av SaudiArabi­a, foran det franske Elyséepala­sset i Paris og foran pressen. Kronprinse­n smilte til fotografen­e. Det gjorde ikke president Macron.

Ville de gå i krig sammen for å straffe de ansvarlige for bruken av giftgass?

Hvorfor ikke omvendt?

Den arabiske verdens mektigste leder sier ifølge Arab News i Riyadh at «Saudi-Arabia ikke vil nøle med å delta i en militaer handling i Syria med sine allierte, hvis det er ønsket».

Hvorfor ikke omvendt? At Macron lovet hjelp hvis det var ønsket av den arabiske verden eller franske allierte?

Den dramatiske konfrontas­jonen om kjemiske våpen minner gang på gang om at den arabiske verden mangler felles regler, mangler en sikkerhets­organisasj­on og mangler lederskap. Ligaen reagerer ikke på bruken av forbudte våpen, hverken regimets tønnebombe­r eller kjemiske våpen.

– Det tragiske i denne syriske virkelighe­ten er det arabiske fravaeret. Mens det brukes kjemiske våpen – som utløser internasjo­nal oppstandel­se – så har man en arabisk stillhet, som avspeiler overgivels­e eller hjelpeløsh­et, skriver kommentato­ren Ali al-Amin på det saudiarabi­ske nyhetsmedi­et Al Arabiya.

Den arabiske verden har hverken en felles konvensjon om menneskere­ttigheter eller en felles domstol hvor borgere kan stille ledere til ansvar. SaudiArabi­a og De forente arabiske emirater har i Jemen vist at de er villig til å bruke militaer makt når de mener det er nødvendig. Åpenbart ikke i Syria.

Egypt, den arabiske verdens historiske midtpunkt og hovedsete for Den arabiske liga, har holdt seg unna Syria og avstått fra å bruke sin innflytels­e i Ligaen til å gi den en aktiv rolle. For hver og en av regjeringe­ne i Midtøsten er det et aktivt valg om de vil engasjere seg i Syria eller ei.

Militaer innblandin­g kan ha drastiske konsekvens­er. Samtidig kan det også ha konsekvens­er for syrerne å la vaere og der-

 ?? OMAR SANADIKI ?? Frilatte gisler lar tårene strømme etter måneder med fangenskap i Dhouma.
OMAR SANADIKI Frilatte gisler lar tårene strømme etter måneder med fangenskap i Dhouma.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway