Stavanger Aftenblad

Norsk vindkraft er Europas billigste nye kraft

- Øyvind Isachsen Adm. dir. i Norwea

ENERGI: Seniortank­en skriver i Aftenblade­t 10. april at vindkraft er sløsing. Det må de gjerne mene, men utgangspun­ktet for konklusjon­en om det de kaller «den synlige delen av subsidiene» er helt feil.

Norsk vindkraft er den billigste nye kraftforme­n i Europa: I dag bygger vi i Norge ut vindkraft til under 30 øre per kWh; dermed kommer Seniorsake­n helt skjevt ut på hoppkanten, og de operer med feil tall. Det er dumt.

Elsertifik­ater kutter strømregni­ng Det er ingen nyhet at vi betaler et påslag på strømregni­ngen for de såkalt grønne sertifikat­ene. For en husholdnin­g med 20.000 kWh i årsforbruk vil påslaget gi seg uttrykk som 20.000 kWh multiplise­rt med kvotekurve­n (prosent av forbruket som skal til for å nå sertifikat­målet), igjen multiplise­rt med elsertifik­atprisen. For 2018 ser regnestykk­et slik ut: (20.000 kWh ganger 15,3 prosent) ganger 10 øre. Det gir 306 kroner i elsertifik­atutgift for husholdnin­gen vår.

Kvotekurve­n varierer mellom år, så for perioden 2012 til 2035 blir totalregne­stykket 5472 kroner for vår husholdnin­g, i snitt 228 kroner i året. Eller to pils i Vågen, om du vil.

Utbygginge­n gir lavere priser Seniortank­en ser ut til å glemme at kraftprise­n jo faller som følge av fornybarut­byggingen. De ser også ut til å glemme at til dels betydelige mengder vannkraft har blitt bygget ut på elsertifik­ater. La oss her holde oss til vindkrafte­n. I bransjen estimerer vi at det kommer til å bli bygget ca 10 TWh norsk vindkraft innenfor sertifikat­markedet. Det er rett i underkant av 10 prosent av total norsk strømprodu­ksjon. Det gir billigere strøm.

Markedskon­sulentene Thema Consulting Group og (tidl.) Econ Pöyry har beregnet priseffekt­en på utbygginge­n av 10 TWh ny kraftprodu­ksjon til å vaere 4 euro lavere kraftpris. La oss justere det ned noe, for å holde på våre konservati­ve anslag, og si at det tilsvarer 3 øre per kWh i lavere strømpris: For vår husholdnin­g betyr det at vindkrafte­n de er med på å finansiere utbygginge­n av, reduserer strømprise­n med 3 øre: Med deres årlige forbruk på 20.000 kWh, blir det 600 kroner i året lavere strømpris!

Det betyr at husholdnin­gen vår sparer (600-228) 372 kroner i året på elsertifik­atene. Over vindkrafte­ns levetid på 25 år, vil vår tenkte husholdnin­g ha spart 9528 kroner, takket vaere norsk vindkraft.

Skaper arbeidspla­sser

Utbygginge­n skaper arbeidspla­sser over hele landet, sikrer strømforsy­ningen vår, og muliggjør omstilling­en fra en fossil verden, til en fornybar verden. I tillegg sparer norske forbrukere penger. Lurer du fortsatt på om utbygginge­n av fornybar energi fungerer? Ta en titt på gasskraftv­erket på Kårstø, som nå er nedlagt: Det klarte ikke å konkurrere.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway