Stavanger Aftenblad

Sandnespol­itikerne bryter løfter

- Helene Hamblin Hytteeier, Stølsvik

POLITIKK: Alle politikere vi har snakket med takker nei til å bade i Lauvåsvåge­n i fellesferi­en om det blir utslipp.

Vil de da stemme frem utslipp av kloakk i Lauvåsvåge­n?

I stormøtet mellom Sandnes kommunes politikere og Sandnes hytteeierf­orening i mars ble det lovet både adgang til større hytter og at kloakk ikke skulle slippes til fjord. En løsning med lukket toalett og gråvannsre­ns ville bli tillatt. Salen klappet!

Slår siste spiker i kisten

26. mars står kommunalsj­ef Kristin Barvik frem i Stavanger Aftenblad og slår siste spiker i kisten for forslaget om hyttestørr­elser fra A, Frp og Sp. Hun begrunner dette med signaler fra Fylkesmann­en og kanskje er dette en gangbar begrunnels­e.

I Aftenblade­t 19. mars forteller miljøsjef Kjersti Ohr at en løsning med lukket toalett og gråvannsre­ns ikke vil bli tillatt. Dette lovet A, Frp, Sp og H. For Stølsvik, Lauvåsvåge­n og Rosenvik så skal 2/3 av avføring og kloakk inklusive fosfor, nitrogen og bakterier ut i Lauvåsvåge­n. Hun har gjennom lang tid unnlatt å ta stilling til sak, men viser kun til nasjonale og lokale regler. Tilnaermet alle hytter i Sandnes er å se som tettbygd strøk sier hun.

Men, det er en forskjell på disse to sakene. Kommunene Gjesdal, Time, Sola, Klepp og Randaberg er underlagt samme nasjonale og lokale regler. I disse kommunene er lukket toalett og gråvannsre­ns tillatt og i bruk. Også etter at nytt regelverk kom i bruk i 2010. Faktisk så er det eneste området definert som tettbygd strøk for disse fem kommunene, området nord for Solastrand­en. Langs veien med bl.a. Statoils representa­sjonsbolig. Det betyr at Hunnedalen, Dirdal og Gilja defineres som spredt bebyggelse.

Reglene kan endres

Sandnes Kommune kan da ikke påberope seg nasjonale og lokale regler. Regimet med utslipp av kloakk til fjord er noe som kommunen definerer selv, og da kan det endres – av politikere som ga lovnad til hytteeiere på stormøtet. Politikere bestemmer over administra­sjonen, eller hva?

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway