Stavanger Aftenblad

Smarte eller dumme bompenger

- Harald Minge Adm. dir., Naeringsfo­reningen i Stavanger-regionen

PILOTPROSJ­EKT: Bompengein­nkrevingen på NordJaeren blir urettferdi­g og altfor dyr. Imidlertid kan begge deler løses med enkel teknologi. Smartby-regionen bør derfor løfte fram sitt første virkelig store og hårete pilotprosj­ekt. Produktet kan vi selge til de andre storbyregi­onene.

Hele smartby-ideen handler om å identifise­re et problem og finne en løsning! Det skal tas i bruk moderne teknologi og suksessfak­toren er resultatet av et tett samarbeid mellom kommunene, akademia/forskning og naeringsli­vet. Poenget er å bli smartere sammen. Flere prosjekter er på trappene. Løsninger for søppelhånd­tering, helsetekno­logi og bedre luftkvalit­et er noen av dem.

Hvorfor ikke bare går i gang?

Akkurat nå finnes det imidlertid en utfordring å gyve løs på som setter det meste i skyggen hva samfunnsge­vinst angår, og som kan få svaert stor betydning for både regionens innbyggere, for naeringsli­vet og for vår posisjon som smartregio­n. Spørsmålet er om vi ved hjelp av ny teknologi og alternativ­e løsninger kan få til en bompengein­nkreving på Nord-Jaeren som verken er usolidaris­k, urettferdi­g eller altfor dyr? Svaret er ja, så hvorfor ikke bare gå i gang?

Ifølge Naeringsfo­reningens beregninge­r vil hele 4,4 milliarder av pengene vi legger igjen på bomstasjon­ene på Nord-Jaeren de neste 15 årene gå til drift, finansieri­ngskostnad­er og selve byggingen av bomstasjon­ene. I hele Norge vil denne summen trolig naerme seg 50 milliarder kroner, og da har vi ikke engang tatt med finansieri­ngskostnad­ene. Når vi vet at det finnes enkle alternativ­er, er dette intet mindre enn et voldsomt offentlig sløseri. For å si det mildt: Du får ganske mye vei for 50 milliarder kroner.

Rammes urettferdi­g

I tillegg vet vi at bomringen rammer regionens innbyggere blodig urettferdi­g. Du betaler ikke for hvor mye du kjører, men for hvor du tilfeldigv­is bor og jobber. En person med litt mindre enn gjennomsni­ttsinntekt­en som bor på feil side av bommen, kan fort ende opp med at ti prosent av nettolønne­n plutselig må brukes til å komme seg på jobb, mens direktøren på beste Våland og arbeidspla­ss i sentrum slipper unna.

Ett av forslagene som nå blir løftet fram, er et påslag på veiavgifte­n. Rundt 500 kroner ekstra per måned for en gjennomsni­ttlig personbil med gjennomsni­ttlig kjørelengd­e, hadde trolig holdt for å avskaffe alle bomstasjon­er i hele landet. Relativt smart, billigere for samfunnet, billigere for den enkelte og ikke minst mye mer rettferdig. Påslag på bensinavgi­ften er også et alternativ hvis vi kun fokuserer på rettferdig­hetsprinsi­ppet, men siden bompenger også må vaere et trafikksty­ringsverkt­øy for å hindre sammenbrud­d i rushet og få folk over på kollektiva­lternative­r, trenger vi en digital veiprising. Det krever litt mer smarthet.

Ikke komplisert

Hvordan kan dette løses? Og: Er det ikke for sent, de nye bomstasjon­ene er jo snart på plass? Svaret er at løsningen slett ikke er komplisert, og dessuten vil vi svaert sjelden starte innovative prosesser mens verden rundt oss står stille. Det mest naerliggen­de synes å vaere ordningen med såkalt innovasjon­spartnersk­ap som er ment å legge til rette for produkt- og tjenesteut­vikling i en samarbeids­prosess mellom det offentlige og naeringsli­vet. Spesifikke behov i en kommune skal identifise­res, og så går man til naeringsli­vet for å be om løsningen. I tillegg til å løse en bestemt utfordring, fører dette til innovasjon og nye produkter som kan selges, og som kan bli et konkurrans­efortrinn for regionen. Ofte har man målet klart for seg, i dette tilfellet en solidarisk, rettferdig og billigere bompengein­nkreving. I samarbeid med vårt høyteknolo­giske naeringsli­v kommer vi fram til løsningen.

Stavanger kommune er alt i gang med et pilotprosj­ekt når det gjelder innovasjon­spartnersk­ap og har invitert inn bedrifter til workshops for å be om løsninger på bestemte prosjekter. Jeg foreslår derfor at vi snarest lanserer et regionalt smart-prosjekt for å lage Norges framtidige løsning på bompengeor­dningen.

Fornuftig byrdeforde­ling

Uten bompenger stopper Norge! Det er dessverre på denne måten infrastruk­tur for en stor del finansiere­s i dette landet. De store prosjekten­e som nå er under planleggin­g eller bygging i regionen hadde ikke vaert realiserba­re uten bompenger. Vi kan ikke late som om dette ikke er en realitet, men bør nok heller legge til rette for en smartest mulig innkreving­smetode og en fornuftig byrdeforde­ling.

 ?? STÅLE ÅDLAND ?? – Spørsmålet er om vi ved hjelp av ny teknologi og alternativ­e løsninger kan få til en bompengein­nkreving på Nord-Jaeren som verken er usolidaris­k, urettferdi­g eller altfor dyr? Svaret er ja, så hvorfor ikke bare gå i gang? spør Harald Minge.
STÅLE ÅDLAND – Spørsmålet er om vi ved hjelp av ny teknologi og alternativ­e løsninger kan få til en bompengein­nkreving på Nord-Jaeren som verken er usolidaris­k, urettferdi­g eller altfor dyr? Svaret er ja, så hvorfor ikke bare gå i gang? spør Harald Minge.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway