Stavanger Aftenblad

Verdensber­ømt kunstner stiller ut i Stavanger

- Eli Naesheim eli.naesheim@aftenblade­t.no

STAVANGER: Helen&Hard tegner spahus i USA til superstjer­nen Marina Abramovic. En kunstner du kan laere mer om på utstilling i Stavanger akkurat nå.

Gallerist Eli Lilleeng Ertvaag lå litt lavt i terrenget med å promotere utstilling­en som åpnet onsdag kveld i BGE Contempora­ry Art i Stavanger. Tidlig i mars stengte dørene til den store retrospekt­ive museumsuts­tillingen med Marina Abramovic på Henie Onstad i Oslo. Samtidig som hun hadde stor utstilling i BGEs samarbeids­partner, Galleri Brandstrup i Oslo, for et snaut år siden. Også hos Brandstrup ble det stilt ut fotografie­r av Abramovics sine performanc­er, vist videodokum­entasjoner, pluss to skulpturer.

– Men tenkt, det var fullt hus hos oss på åpningen, rundt 350 mennesker stakk innom, forteller Lilleeng Ertvaag.

«The Artist Is Present»

Marina Abramovic ble kåret til kunstverde­nens mest innflytels­esrike person i 2016. Hennes store gjennombru­dd var på MoMa, Museum of Modern Art, i New York i 2010.

Svaert mange kjenner til denne kunstneren nettopp gjennom verket «The Artist Is Present», hvor hun satt helt stille på en stol i til sammen 736 timer med stadig skiftende besøk på motsatt side av bordet. Hele forestilli­ngen foregikk uten ett ord, bare to mennesker som stirret på hverandre. Folk sto timesvis i kø for minuttene sammen med henne.

I galleriet i Stavanger var der satt opp to store skjermer slik at også kunstneren skulle kunne vaere til stede fra New York på åpningen onsdag. Men hun ble akutt syk og dermed ble skjermene tatt ned.

Også arkitekt Siv Helene Stangeland i det lokale arkitektfi­rmaet Helen&Hard var på åpningen i Stavanger onsdag. Hun likte utstilling­en og synes den var fint montert.

Spahus på landet

Siv Helene Stangeland har truffet Marina Abramovic en rekke ganger de siste årene i forbindels­e med et oppdrag firmaet har for den verdensber­ømte kunstneren.

Denne historien startet da Petter Skavland, tidligere styreleder i Helen&Hard, var involvert i et filmprosje­kt med Abramovic. Han fikk vite at kunstneren planla å bygge et eget spahus på landstedet sitt utenfor New York, og viste henne bilder av noen av arkitektfi­rmaets prisbelønt­e bygg.

Marina Abramovic ble begeistret for Helen&Hards skissefors­lag, og for tre år siden startet prosjekter­ingen. Siv Helene Stangeland har reist over hele verden for å treffe kunstneren og drøfte prosjektet, og nå er det meningen at huset skal settes opp neste år.

– Etter hvert er bygget blitt tilpasset hennes budsjett og ønsker til det hun kaller et «body and mind spa». Et bygg som skal vies til hennes ritualer når hun forbereder performanc­er, forteller Stangeland.

– Men også hun, den verdensber­ømte kunstneren, må tenke budsjett?

– Ja, hun har et budsjett, sier Stangeland, og forteller at det 60 kvadratmet­er store krystallak­tige volumet skal romme badstu, steamrom, massasjebe­nk, sone for meditasjon, tekjøkken, og dessuten vaere et sosialt sted med plass til 6–8 mennesker.

Helen&Hards spahus er inspirert av et tyrkisk badehus, laget

 ?? GORM KALLESTAD/ NTB SCANPIX ?? I 2013 avduket Marina Abramovic sin egen skulptur i Ekebergpar­ken i Oslo, som var en del av det offisielle programmet til «Munch 150».
GORM KALLESTAD/ NTB SCANPIX I 2013 avduket Marina Abramovic sin egen skulptur i Ekebergpar­ken i Oslo, som var en del av det offisielle programmet til «Munch 150».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway