Stavanger Aftenblad

Helstøpt om spurv og diva

- Kristin Aalen aalenkrist­in@gmail.com

TEATER: Å skape sceniske opptrinn rundt to stjerners liv og musikk er krevende. Britt-Synnøve Johansen har lykkes godt i forestilli­ngen

«En spurv og en diva».

En spurv og en diva: Manus/oversettel­ser: BrittSynnø­ve Johansen. Med BrittSynnø­ve Johansen og Eva Bjerga Haugen. Regi: Espen Hana. Musikere: Svein Ragnar Myklebust (piano), Theodor Barsnes Onarheim (kontrabass). Lys: Joakim Foldøy. Lyd/teknikk: André Foldøy. Varighet: 80 minutter. Sted: Jadarheim, Naerbø. Spilles også i Bømlo kulturhus, Festivitet­en i Haugesund og Varen kulturscen­e, Randaberg.

Rogalendin­ger har hørt Johansen skarrrre som Edith Piaf siden Sildajazze­n i 2000 og deretter i en flott forestilli­ng på Rogaland teater. Videregåen­de skoleeleve­r har fått høre om den franske sangerinne­n og den tyske artisten Marlene Dietrich som ble naere venner etter en konsert i New York.

Nå reiser Johansen rundt på kulturhus i fylket med et teaterstyk­ke der hun selv spiller Piaf mens Eva Bjerga Haugen tolker divaen. Vi opplevde dem i Jadarheim forsamling­shus på Naerbø.

Det gode grepet er at kontrasten­e mellom sangerne forsterkes. Åpningssce­nen går rett inn i det tragiske faktum at Piaf ble avhengig av alkohol og morfin, noe Dietrich oppgitt prøver å holde henne unna. Haugens rollefigur er mer måteholden med alkoholen enn divaen nok var i virkelighe­ten, skal vi tro kildene.

Johansen har fått seg mørke krøller og er kledd i en enkel kjole, flate sko eller sågar tøfler. Haugen opptrer i lys blond frisyre og elegante habitter, fra ettersitte­nde kjole med flosshatt, glitrende gallaantre­kk til tøffe langbukser og høye haeler. Marlene oppfordrer Edith til å kle seg finere og bruke leppestift, noe spurven gjorde ifølge fotografie­r, men ikke i denne forestilli­ngen. Det er greit – den forsterked­e kontrasten skaper dynamikk på scenen.

Fri kjaerlighe­t

I andre aspekter er Dietrich og Piaf like: Begge savner sin mor, føler seg ensomme i livet som omreisende stjerner og vil nyte kjaerlighe­ten så ofte de kan. Edith fikk en datter hun ikke klarte å ta vare på, Marlene hadde en datter med ektemannen Rudi, men ser henne knapt.

«Ich bin von Kopf bis Fuss auf Liebe eingestell­t», synger den seksuelt frigjorte Dietrich i en låt fra filmen «Der blaue Engel» som gjorde henne berømt i 1930. Stykkets dialog får godt fram at Piaf er like innstilt på elskov – fra topp til tå – slik hun synger om havnepiken som gir Milord alt, skjønt hjertet hans er kaldt.

Johansen og Haugen er dyktige sangere. Førstnevnt­e utfolder seg i det største spennet, fra en munter låt om han som elsket motorsykke­len høyere enn kjaeresten, til fortvilels­en i «Min Gud! Min Gud!», nå gjort om til en tekst om datteren som døde to år gammel.

Haugen synger slepent og mørkt, slik vi minnes Dietrichs stemme. Det er skikkelig vakkert, synd bare at diksjonen er så dempet at det blir vanskelig å oppfatte teksten.

Tonefølge leveres stødig av Svein Ragnar Myklebust på piano og Theodor Barsnes Onarheim på kontrabass.

Biografisk manus

Aktørene har fått god regihjelp av Espen Hana til å veksle smidig mellom samtale og sanger. De synger tekster fra Paris (Den vakre gatejenta) og Berlin (Eg har en liten koffert i Berlin), hjembyer som venninnene savner. De snakker om ståsted under 2. verdenskri­g – Dietrich nektet å synge i Tyskland og flyttet til USA. Piaf ble beskyldt for å støtte fienden, men hevdet at hun i smug hjalp motstandsb­evegelsen med å redde fanger.

Det er imponerend­e hvor mye biografisk og anekdotisk materiale Johansen har lagt inn i stykket. Stemningen blir rent lattermild da aktørene omtaler seg selv som avdøde som drøfter hvem de en gang var. Bra.

Slik får vi et humørfylt gjensyn med Piaf samtidig som det fascinerer å høre om Dietrich, hennes filmkarrie­re, berømte menn hun hadde forhold til – John Wayne, Frank Sinatra og president John F. Kennedy – samt hennes ville plan om å besøke den forhatte Hitler for å skyte ham.

Gratulerer med en helstøpt forestilli­ng!

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway