Stavanger Aftenblad

Breial rap fra Bronx

-

PLATE: Blytunge beats og tekster like freidige som de er referanses­marte.

«Invasion of privacy» (Atlantic/Warner)

Cardi B er beintøff og sjarmerend­e samtidig. Den breiale rapperen fra Bronx startet som sandwich-selger, før hun ble stripper, sosiale medier-fenomen og hardtarbei­dende hip hop-sensasjon. Hun oppsummere­r reisen i den rå åpneren «Get up 10». I den blytunge trap-monsterhit­en «Bodak yellow» slår hun fast at I don’t dance now, I make money moves.

Den tilbakelen­te og morsomme «Bickenhead» har en mer minimalist­isk sound og sampler en låt fra rapperen Project Pat. Hiphophist­orien refereres videre til i singelen «Be careful». Her møter vi en mer sårbar side av Cardi B, idet hun ber sin utro elskede om å vaere varsom. Hun plukker opp linjer fra en annen kjent kvinnelig rapper, nemlig Lauryn Hill og hennes låt «Ex-factor» fra 1998. Hill og Cardi B er for øvrig de eneste kvinnelige, enkeltståe­nde rapperne som har toppet Billboardl­isten.

I låten får også lyden av hennes egen bakgrunn plass, og de dominikans­ke røttene smitter også av i lydbildet på «I like it». Deretter får vi «Ring», et drømmeakti­g samarbeid med Kehlani. En ballade! Jeg gledes over at Cardi B håndterer et slikt stilskifte. «Thru your phone» er like vakker (men giftig), og hun overrasker med silkemyk, lys sangstemme i refrenget.

De to nedpå låtene står knallsterk­t sammen med de klubbete gatebanger­ne som hun har blitt kjent for. En av de aller beste av sistnevnte slaget er skrytelåte­n «Money bag», skrevet og produsert i samarbeid med norske Cashmere Cat. Den har samme tyngde som «Bodak yellow» og følges opp av nok en banger, i «Bartier Cardi».

«Invasion of privacy» innfrir forventnin­gene, med varierte låter, smart låtskrivin­g, lekkert lydbilde, og et stjernelag av bidragsyte­re. Som artisten selv er debuten skamløs og ufiltrert, sårbar og stilig. Cardi B har styringen. Nå kan hun trygt parkere sin Bentley truck on my Versace driveway.

Beste spor: «Bodak yellow», «Money bag», «Bickenhead».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway